Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ретинопатия – ето какви са причините и как се лекува!

Ретинопатията представлява невъзпалително заболяване на ретината. Съществуват различни типове ретинопатия и разнообразни причини за тях.

Причини и симптоми

Съществуват много причини за появата на ретинопатия. По-долу са изброени най-често срещаните от тях.

ретинопатия
Ретинопатията представлява заболяване на ретината

Диабетна ретинопатия

Диабетът е комплексно нарушение, характеризиращо се с неспособност на организма правилно да регулира кръвните нива на захарта и инсулина (произвеждан от панкреаса хормон). С напредването на диабета кръвоносните съдове, които захранват ретината, се увреждат по различни начини. Появяват се издутини в стените (аневризми), които водят до кръвоизливи в стькловидното тяло. Възможно е напълно да се запушат или да се образуват нови съдове на място, където нормално няма такива. Въпреки че растат в окото, тези нови съдове не захранват ретината и лесно прокървяват във вътрешността на очната ябълка, което може да причини тъмни петна и замъглено виждане. Диабетната ретинопатия започва без симптоми.

Когато започнат да се проявяват такива, те обикновено включват отслабено зрение, тъмни петна, епизоди на временна слепота или постоянна загуба на зрението.

Хипертензивна ретинопатия

Кръвоносните съдове в очите могат да бъдат увредени от високото кръвно налягане. Някои се стесняват, други се удебеляват и втвърдяват (артериосклероза). Наблюдават се кръвоизливи във формата на пламъче и оток на макулата, който може да причини изкривено или отслабено зрение.

Сърповидноклетъчна ретинопатия

Сърповидно-клетъчната анемия е наследствено заболяване, засягащо червените кръвни телца, което се наблюдава предимно при чернокожото население и страните от Средиземноморския басейн. В резултат от нея кръвотокът намалява. В началото на заболяването не се забелязват промени в зрението, макар да са налице системни симптоми (отнасящи се до организма като цяло). Пациентите обаче трябва да се намират под внимателно наблюдение, за да се вземат мерки в случай на неоваскуларизация.

Запушване на вените и артериите на ретината

Запушването на вените на ретината се наблюдава предимно при хора в напреднала възраст. Обикновено е налице друго системно заболяване, например диабет или хипертония. Централната вена на ретината или нейните разклонения се притискат и спират да извеждат кръвта от ретината. Една от причините е втвърдяване на централната артерия на окото. Някои от симптомите на запушена вена на ретината са внезапна и безболезнена, цялостна или частична загуба на полезрението на едното око. Възможно е да се появят плаващи петна или светкавици.

Зрението може да остане непроменено или драстично да отслабне. Запушването на артерията на ретината обикновено е резултат от емболизъм – тромб, откъснат от друга част на тялото, който е достигнал до окото. Запушването може да се предшества от временна загуба па зрението. Запушването на централната артерия на ретината или на нейно разклонение се характеризира с внезапна и безболезнена загуба на зрението или намаляване на полезрението. Десет процента от случаите на запушване на артерията на ретината са следствие от хроничното съдово заболяване, наречено гигантско клетъчен артериит.

Слънчева ретинопатия

Директното гледане към слънцето (например при затъмнение) може да причини увреждане на ретината. Симптомите, сред които загуба на централното полезрение или общо отслабено зрение, могат да се проявят часове или дни след инцидента.

Медикаментозни ретинопатии

Някои лекарства засягат различни части от ретината. Така например приеман в дози от 20 до 40 мг на ден, тамоксифенът обикновено не предизвиква сериозни проблеми, но по-високите дози могат да причинят необратими увреждания. Пациентите, които вземат хлороквин заради лупус, ревматоиден артрит или друго заболяване, понякога също забелязват отслабване на зрението. Прекъсването на лечението със съответния медикамент прекратява уврежданията, но не възстановява вече нанесените. Медикаментите не бива в никакъв случай да се спират без консултация със специалист. Приемането на тиоридазин също може да доведе до отслабване на зрението или по-специфично на цветното зрение. Като цяло медикаментозните ретинопатии възникват само при приемане на големи дози от определени лекарствени средства. Пациентите трябва да бъдат предупредени за тази опасност и да информират лекаря си, ако забележат проблем.

Как се лекува?

Съществуват различни алтернативни методи за лечение на ретинопатия. Когато състоянието е свързано със съпътстващи заболявания, като диабет, високо кръвно налягане или сърповидно-клетъчна анемия, терапията е насочена и към тях. Холистичната медицина често лекува проблемите с очите, като се стреми да укрепи целия организъм на физическо, умствено и емоционално ниво.

Диети и хранителни терапии

Диетата, целяща да подпомогне излекуването на ретината, е богата на пресни сурови зеленчуци, плодове, бобови растения, грах и пълнозърнести храни. Необходимо е да се сведат до минимум мазнините, особено от животински произход, както и млечните продукти. Обработените храни и изкуствените добавки трябва да се избягват, в това число захарта и бялото брашно. Препоръчва се намаляване на консумацията на алкохол и кофеин.

диабетна ретинопатия
При ретинопатия хапвайте повече пресни сурови зеленчуци, плодове, бобови растения, грах и пълнозърнести храни

Някои храни имат благотворен ефект върху ретината и увредените кръвоносни съдове, особено тези с високо съдържание на антиоксиданти, като каротеноиди (в някои видове зеленчуци) и флавоноиди (в някои плодове). Добре е често да се приемат богати на каротеноиди храни, като моркови, домати, пъпеши и зеленолистни зеленчуци. Каротеноидите лутеин и зеаксантин, които откриваме в спанака, зелето, броколите и др., имат благотворно въздействие върху функционирането на окото и оздравяването на ретината. Същото се отнася и за ликопенът, който се съдържа в доматите, гуавата, динята и розовия грейпфрут.

Биофлавоноидите рутин и кверцетин подпомагат циркулацията в кръвоносните съдове на ретината и се намират в червения лук, гроздето, цитрусовите плодове, черешите и синьо-зелените водорасли. Чесънът също помага при проблеми с ретината, като намалява образуването на съсиреци. Много често се използват различни сортове боровинки. Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които помагат за възстановяването на кръвоносните съдове в ретината. В екстрактите от гроздово семе и кора от пиния пък се откриват силни биофлавоноидни антиоксиданти, наречени олигомерни проантоцианоиди, които спомагат за възстановяването на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.

Сред хранителните добавки с благотворно въздействие върху ретината са аминокиселините цистеин, таурин, алфа-липоева киселина и глутатион. Препоръчват се още есенциални мастни киселини, като ленено масло и масло от едроцветна пупалка (Oenothera biennis L.). Есенциалните мастни киселини подобряват кръвообращението и неврологичните функции на ретината. Витамините А, С, Е и В комплекс, както и минералите цинк и селен подпомагат оздравяването на ретината и кръвоносните съдове.

Билколечение

Силно се препоръчват боровинките, в които се съдържат т.нар. антоцианоиди – биофлавоноиди е въздействие конкретно върху окото, които укрепват кръвоносните съдове и намаляват кръвоизливите в ретината. Често се използва и гинко поради антиоксидантните му свойства и способността му да подобрява кръвообращението. Естествен източник на лутеин е невенът. Прилагат се още камшик (Agrimonia eupatoria), бял трън (Silybum marianum), глухарче, хидрастис (Hydrastis canadensis) и очанка (Euphrasia officianalis).

При ретинопатия силно се препоръчват боровинките
При ретинопатия силно се препоръчват боровинките

Традиционна медицина

При проблеми с очите китайската традиционна медицина използва акупунктура, акупресура, диети и билкови средства. Тя открива връзка между заболяванията на очите и черния дроб, поради което използва билки като хризантема (Chrysanthemum), ранилист (Betonica officinalis), репей (Arctium lappa L.), сладък корен (Glycyrrhiza glabra), глухарче (Tarataxum officinale), гинко и готу кола (азиатска центела – Сеntella asiatica) за укрепване едновременно на очите и на черния дроб. Аюрведическата медицина прилага хранителни и билкови терапии. Препоръчва се вегетариански режим на хранене с ниско съдържание на мазнини, но богат на кисели, солени и остри подправки, както и билките бял трън, гинко и други.

Практикува се постене с цел пречистване на черния дроб, подобряване на кръвообращението и подпомагане на оздравяването. Хомеопатията предписва очанка (Euphrasia) и невен (Calendula), както и други препарати, включително за системно лечение.

Алопатично лечение

Ретинолозите са офталмолози, специализирали в заболявания на ретината. Ретинопатията представлява именно такъв проблем, но той може да бъде предизвикан от различни системни причини, така че е необходима консултация и с общопрактикуващ лекар. При медикаментозните ретинопатии лечението обикновено се състои в прекратяване на приема на съответното лекарство (единствено под наблюдение на лекар). В много случаи лазерните операции могат да предотвратят слепотата или поне да намалят степента на загуба на зрението. Лъчът се насочва към отслабените кръвоносни съдове в окото и ги унищожава. На мястото остава белег, поради което операцията не е винаги приложима. Така например лазерната фотокоагулация във фовеята би унищожила остротата на зрението.

Възможно е извършването на т. нар. панретинална фотокоагулация. Процедурата обхваща по-голяма част от периферията на ретината и се използва за намаляване на неоваскуларизацията. Навременното лечение на пролиферативната ретинопатия намалява риска от сериозна загуба на зрението с около 50%. Пациентите с оклузия (запушване) на артерия или вена на ретината трябва да бъдат насочени към кардиолог, за да се установи дали има съпътстващ проблем като високо кръвно налягане.

При непролиферативната ретинопатия прогнозите са по-добри, отколкото при пролиферативната. Прогнозата зависи от степента на заболяването, причината за възникването му и навременното лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *