Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Розацея – причини, симптоми, традиционни и натурални лечения

Розацея – разберете всичко за това състояние, как се диагностицира, какви са причините за появата му, както и какви са медикаментозните и натуралните му лечения.

розацея

Розацея е често срещано състояние на кожата, което засяга около 10 процента от населението. Заболяването най – често се развива по време на тийнейджърските години или в началото на 20-те и се влошава около 40-тата годишнина. Съвременната медицина не е намерила лек за състоянието, но някои терапии и внимателната грижа за кожата могат да предотвратят обострянето му.

Докато някои хора се борят със заболяването, други съумяват да изчистят вида на кожата си, правейки някои промени в начина си на живот и приемайки подходящи лекарства. На пазара има много лосиони, кремове и хапчета, но някои от тях не оказват особени промени върху състоянието – розацея, но природата има своите дарове, които помагат за предотвратяване на обривите и раздразненията по кожата.

Когато става въпрос за проблемна кожа – без значение дали става въпрос за акне, розацея, екзема, псориазис и т.н. – обикновено има неща, които обострят състоянието. Макар да не можете напълно да решите проблема с неприятната розацея, имате възможност да избягвате факторите, които влошават симптомите.

Розацея – симптоми

Повечето хора свързват розацея със „зачервеното“ лице, но симптомите са много повече. В зависимост от типа на състоянието, признаците могат да включват:

  • зачервяване на лицето, особено към центъра в бузите и носа
  • „разширени вени“; спукани кръвоносни съдове
  • подуване и болка по кожата
  • чувствителна кожа, която лесно реагира на продуктите на слънце, грижа за кожата, усещане за топлина или изпотяване
  • парещо усещане на кожата
  • суха, груба, сърбяща и лющеща се кожа
  • лесно изчервяване
  • обриви, подобни на акне и прекалено мазна кожа
  • големи, видими и възпалени пори
  • грапавина по кожата
  • удебеляване на кожата – най-често около носа, но е възможно и по брадичката, челото, бузите и ушите
  • повишена чувствителност на кожата около очите, както и чувствителност към светлина, замъглено зрение, кисти и болка

Розацея може да започне да се развива, появявайки се малък обрив, подутина или зачервяване, но с времето се разпространява и става по-интензивна. Състоянието не е заразно, а симптомите могат да се появяват и да изчезват, в зависимост от начина на живот, включвайки – стрес, излагане на слънце, хранене и т. н. Това не означава, че розацеята непременно се влошава с течение на времето. При много хора остава относително постоянна в продължение на много години, ако се предприемат необходимите действия за разрешаване на проблема.

Какво причинява розацея?

Розацея е вид възпаление, засягащо кожата на лицето. Медицината все още не е наясно какви са точните причини за развитието на състоянието, но се смята, че редица фактори могат да допринесат за развитието на розацея:

  • проблеми с кръвоносните съдове на кожата
  • вредното въздействие на слънцето
  • възпаление / патологични възпалителни реакции в съединителната тъкан на кожата
  • реакции и странични ефекти от някои лекарства
  • някои подтипове розацея се свързват с определени генетични фактори могат да се предават наследствено
  • хора със светла, чувствителна кожа и светли очи са по-склонни да развият розацея

Жените страдат по-често от розацея, отколкото мъжете.

Доклад от 2009 година, направен в клиника в медицинския университет „Jagiellonian University School of Medicine“ в Краков, установява, че сред изследваните 43 жени и 26 мъже с розацея, най-честите фактори, които предизвикват това възпаление на кожата са: стрес (58 процента), излагане на слънце (56.5%), алкохол (33.3%), упражнения (29 процента), пиене на кафе (21,7%) и консумация на топла храна (20.3 процента).

Видове розацея

Преди всичко, розацея е вид възпаление, което причинява обрив, зачервяване и чувствителност. Обривите са причинени от дразнене, алергии, инфекции, съпътстващи заболявания и структурни дефекти на кожата, включително запушени пори или неправилно функциониране на мастните жлези. Розацеята е подобен на други видове кожни обриви –  акне, дерматит, екзема, уртикария и псориазис. Съществуват 4 подтипа розацея, но при повечето хора се появяват симптоми на 2 или повече.

Четирите вида на розацея са:

  • подтип 1: характеризира се с зачервяване на лицето и видими кръвоносни съдове (най-често срещаният подтип)
  • подтип 2: характеризира се с обриви, подобни на акне и чувствителност (най-често се среща сред жените на средна възраст)
  • подтип 3: характеризира се с подуване, задържане на течности (отоци), удебеляване на кожата (особено около носа), зачервяване и различни симптоми от други подтипове
  • Подтип 4: характеризира се с розацея около очите (нарича се още – очна розацея)

Ако имате някои от тези симптоми, е добре да се обърнете към дерматолог, за да разберете дали имате розацея и от кой подтип е тя. Вашият лекар може да диагностицира розацея, когато направи изследване на очите и кожата, разбере повече за вашата медицинска история, генетични фактори, начин на живот, хранене и нивата на стрес в ежедневието ви.

Важно е да знаете, че не е задължително всички хора с розацея да имат някои от изброените симптоми.

Има различни видове лечения за всеки от изброените подтипове, но преди да преминете до тях, трябва да бъдете диагностицирани. В случай, че розацеята засяга очите ви, може да се наложи да посетите очен лекар (офталмолог), който ще ви препоръча най-доброто лечение, подходящо за зоната около очите, което ще предотврати проблеми със зрението.

За лечение на розацея дерматолозите най-често препоръчват:

  • Промяна на хранителния режим с цел да се отстранят всички алергени и общи дразнители
  • предписвани лекарства за локално или перорално приложение
  • задължителна слънцезащита, която предотвратява дразненето на кожата от UV лъчите, зачервяването и обостряне на състоянието
  • лазерна терапия, дермабразио и други видове светлинна терапия
  • капки за очи (при розацея на очите)

Лечение на розацея с лекарства

Много хора се обръщат традиционната медицина за лечение на розацея – мазила, лосиони, гелове и лекарства, когато не са постигнали облекчение на симптомите, използвайки натурални методи. През последните години медицината напредна и разработи няколко ефективни лекарствени средства, които помагат за контрол на състоянието и неговите симптоми.

За съжаление тези лекарства не могат да излекуват розацея, а само да я контролират.

Лекарствените средства за лечение на розацея обикновено активна съставка, наречена азелаинова киселина или антибиотик – метронидазол.

Витамин D е естествен регулатор на антимикробния пептид в кожата нарича кателицидин. Макар да няма много информация за ролята на кателицидина при кожните заболявания се знае, че завипените нива на този пептид са свързани със зарастването на рани и кожни заболявания, включително псориазис, розацея и дерматит.

Кремове и гелове

Вашият лекар може да започне лечението, предписвайки ви крем или гел, който да използвате веднъж или два пъти дневно. Най-често срещаните активни съставки са:

  • Метронидазол
  • Еритромицин
  • Ивермектин
  • Азелаинова киселина
  • Натриев сулфацетамид и сяра
  • Тртиноин – лекарства с тази съставка се използват в някои по-тежки случаи

Тези лекарствени продукти не са безопасни за бременни жени или за такива, които планират да забременеят. Обсъдете всички рискове с дерматолога си.

Антибиотици

Ако формата розацея е по-сериозна или не се повлиява от мазилата, дерматологът ви ще ви предложи антибиотично лечение. Това лечение се използва и при розацея на очите.

Най-вероятно ще ви бъдат предписани антибиотиците – миноциклин, еритромицин, метронидазол  или доксициклин

При възможност е добре да се избегне подобно лечение, защото антибиотикът може да доведе до нежелани реакции. Лечението обикновено е дълго – с продължителност най-малко 6 месеца.

Диета при розацея

Много изследвания доказват връзката между кожните заболявания, розацея диетакато розацея, акне, дерматит и псориазис, с разстройствата и възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт. Основни стомашно-чревни проблеми, които могат да засегнат състоянието на кожата са болест на Крон, колит, язва, цьолиакия и други. Хората, които страдат от тези заболявания показват повишаване нивото на имунореактивни неврони в рамките на тъканите и кръвоносните им съдове, които подтикват възпалителния процес. Това възпаление има силата да промени структурата на микробните (бактерии) популации, които нормално колонизират по кожата и я предпазват от увреждане, зачервяване и обриви.

Най-добрият начин за справяне с розацея е да се промени хранителният режим – да се изключат всички дразнители, алергени и да се фокусирате върху храни с противовъзпалителен ефект. Тези подобрения могат да се окажат изключително полезни за кожата и кожните заболявания, и да допринесат за здравето на червата.

Най-добрите храни при розацея са:

  • Органични зеленчуци и плодове – Те съдържат противовъзпалителни съединения, антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес и вредното въздействие на слънцето, както и витамини и минерали, които помагат за възстановяването на здравите кожни клетки. Листните зеленчуци и оранжеви / жълти плодове и зеленчуци са особено полезни, защото те съдържат  каротеноиди, които се борят с щетите, нанесени в следствие на излагането на слънце. Важно е да се ориентирате към органични плодове и зеленчуци, защото това ще намали риска от приема на токсини и химикали, които ще повлияят негативно върху състоянието на кожата.
  • Здравословни мазнини – кокосово масло, зехтин, авокадо, ядки и семена (лененото семе и семена от чиа) всички те могат да помогнат за намаляване на системното възпаление в червата. Те помагат и за регулиране на стреса и производството на хормони. Освен това те ще ви помогнат да се чувствате нахранени за по-дълго време, което естествено ще намали консумацията на вредни храни, които могат да обострят симптомите на розацея
  • Висококачествени чисти протеини – имунната система се нуждае от достатъчно качествени протеини, за да работи правилно, но някои видове могат да предизвикат алергични реакции. Дивата риба като сьомгата, яйца, месо без антибиотици и химикали и бобовите растения са едни от най-добрите избори, които можете да направите.
  • храни и билки с противовъзпалителни свойства – куркума, джинджифил, чесън, лук, кръстоцветни зеленчуци (като броколи, зеле и т.н.), моркови, домати и зелен чай могат да помогнат в борбата с неприятната розацея, както и при други кожни заболявания.

Храните, които трябва да избягвате, когато имате розацея:

  • Всички храни, които причиняват алергии – Алергените могат да бъдат различни при всеки човек. Преди тази причина може постепенно да изключвате някои типове храни, за да разберете по-лесно какво влошава симптомите ви. Някои често срещани алергени са: глутен, ядки, миди / морски дарове, млечни продукти или яйца, но при вас костилковите плодове, цитрусите и някои видове зеленчуци, да влияят негативно.
  • Алкохол и кофеин – кафето, други кофеинови напитки и алкохолът обикновено влошават симптомите на розацея и причиняват по-интензивно зачервяване по лицето. Това не е задължително, но лесно може да се проследи дали симптомите се облекчават, когато консумацията на тези напитки бъде ограничена.
  • Захар и преработени храни – известно е, че захарта влошава възпалението, увеличава оксидативния стрест, дразни чревната лигавица и влияе негативно на кожните заболявания. Захарта често се добавя в преработени и пакетирани храни, където могат да се намерят и изкуствени подсладители, консерванти, стабилизатори и химикали, които могат да причинят алергични реакции.
  • млечни продукти – Много хора смятат, че изключването на млечните продукти  ( кисело мляко, сирене, мляко, сладолед и т.н.), спомага за намаляване на симптомите, свързани с розацея.
  • пържени храни, транс-мазнини и хидрогенирани масла –  царевичното, соевото, шафрановото, слънчогледовото и рапицовото масло са изключително вредни не само за кожата, но и за целия организъм. Пържените храни са бич за чревното здраве и трябва да бъдат напълно изключени от вашата диета.

Домашни методи за лечение на розацея

Много добавки и етерични масла могат да помогнат в борбата с възпалението, което е основната причина за розацея. Билковите средства за безопасен и ефективен начин за лечение на множество различни видове кожни заболявния, дори и за чувствителна кожа.

Днес, повече от 80% от хората в Индия отричат традиционните здравни грижи и използват различни растителни продукти за лечение на кожни проблеми.

Много от натуралните растителни екстракти могат не само да успокоят кожата, но и да помогнат в  борбата с развитието на бактерии, дрожди, гъбички, както и забавят признаците на стареене – бръчки, стрии и хипер-пигментация. Натуралните масла подобряват кръвообращението, което подпомага заздравяването на различни рани, намалява броя бактерии, които могат да инфектират мястото и спасяват здравите клетки от клетъчна смърт.

Някои много лесни и прости домашни методи могат да помогнат за минимизиране на симптомите на розацея. Представяме ви едни от най-ефективните за лечение на розацея в домашни условия:

  1. Компреси с лайка

Лайката е чудесен лек за розацея, благодарение на своите противовъзпалителни свойства, които помагат да се намали възпалението и зачервяването. Нещо повече, нейните активни съставки -терпеноиди и флавоноиди, имат успокояващ ефект върху кожата.

Накиснете три до шест чаени торбички лайка в три чаши вода за около 10 минути. Извадете пликчетата и оставете течността в купа в хладилник, докато се охлади. Напоете памучна кърпа в студения разтвор и изстискайте излишната течност. Поставете влажната кърпа върху засегнатата област в продължение на 15 минути. Повтаряйте тази процедура по три или четири пъти дневно, докато не забележите подобрение.

Забележка: В редки случаи, лайката може да предизвика алергични реакции. Добре е да си направите тест преди да започнете да се лекувате с билката.

  1. Зелен чай

Зеленият чай е анти- карциногенен, има противовъзпалителни, антиоксидантни и фито-защитни свойства, които си ефективно си взаимодействат и успешно облекчават симптомите на розацея. Зеленият чай може да помогне за намаляване на реакцията на кожата към ултравиолетовите лъчи, като по този начин предотвратява влошаването на симптомите.

Сложете две чаши зелен чай в хладилник за около половин час. Извадете го и накиснете чиста памучна кърпа в него, след което я поставете върху засегнатата зона на лицето в продължение на няколко минути. Това лечение ще успокои кожата ви и ще намали възпалението и зачервяването. Повтаряйте процедурата два пъти дневно в продължение на няколко месеца и ще получите забележителни резултати.

Другият възможен вариант е да се стараете да пиете зелен чай най-малко два пъти дневно. Това ще ви помогне да поддържате кожата си хидратирана и тялото ви ще си набави така необходимите антиоксиданти, които ще ускорят процеса на оздравяване.

  1. Овесена каша

овес розацеяОвесената каша има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на зачервяването, сърбежа и възпалението.

Смесете половин чаша фино смлени овесени ядки с четвърт чаша вода в голяма купа. Нанесете сместа върху засегнатите кожни участъци. Пригладете кашата върху лицето си, но не търкайте кожата. Оставете за около 20 минути, изплакнете с хладка вода и подсушете кожата с мека кърпа. Повтаряйте тази процедура два пъти дневно в продължение на няколко дни, за да получите най-добри резултати.

 

 

  1. Женско биле

Според проучване от 2005 г., представено от Американската академия по дерматология и венерология, женското биле помага за намаляване на зачервяването, което е най-честият симптом на розацея. Екстрактът от женско биле има силни противовъзпалителни свойства, които помагат за образуването на здрави кожни клетки. Плюс това, намалява дразненето на кожата.

Смесете една супена лъжица от екстракт от женско биле на прах, с една супена лъжица мед и гел от алое вера. Нанесете сместа върху засегнатата зона, оставете за 15 минути и измийте с хладка вода. Правете това два пъти дневно в продължение на 4 до 8 седмици и ще забележите резултата.

  1. Лавандулово масло

Лавандуловото масло съдържа антисептични и противовъзпалителни свойства, които се използват за лечение на множество кожни проблеми, включително розацея.

Напоете памук в чисто лавандулово масло и нежно масажирайте върху засегнатите участъци от кожата. Това ще ви помогне при възпалението и ще намали видимостта на кръвоносните съдове. Правете процедурата два пъти дневно в продължение на няколко седмици.

Алтернативно – смесете една супена лъжица бадемово масло и една капка масло от лавандула. Преди да си легнете, нанесете сместа върху засегнатите райони и нежно масажирайте. Преспете с маслата, а на сутринта измийте лицето си с хладка вода. Правете това всеки ден в продължение на няколко седмици.

Забележка: Лавандуловото масло трябва да се използва с повишено внимание, тъй като може да предизвика дразнене на кожата.

  1. Мед

Медът има естествен антимикробен ефект, както и мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Медът може да се използва за предотвратяване на акне и розацея, поддържайки кожата хидратирана, без да я омазнява.

Масажирайте нежно лицето си, използвайки 1 – 2 супени лъжици мед. Оставете да престои за около 20 минути, изплакнете с хладка вода и нанесете лек овлажняващ крем. Правете това два пъти седмично, за да намалите възпалението и зачервяването, но и да подпомогнете оздравяването.

Можете и да смесите две супени лъжици био мед с една супена лъжица зехтин и половин супена лъжица пълномаслено мляко. Нанесете сместа върху лицето си и оставете за 10 минути. След това изплакнете с хладка вода. Правете тази маска от един до три пъти седмично.

  1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет има противовъзпалителни свойства и помага за поддържане нивото на рН на организма, което е от съществено значение за здравата и сияйна кожа. Той действа и като естествен дезинфектант и помага за елиминирането на лошите бактерии върху кожата.

Смесете една чаена лъжичка ябълков оцет и една чаша филтрирана вода, след което добавете една супена лъжица мед. Пийте сместа два пъти дневно – сутрин и вечер. Следвайте този лек в продължение на шест до осем седмици, в зависимост от тежестта на състоянието ви. Можете постепенно да увеличавате количеството оцет от една чаена до две супени лъжици – два пъти дневно.

Смесете две супени лъжици ябълков оцет и осем супени лъжици вода. Нанесете този разреден разтвор върху засегнатата област. Оставете го за 10 минути и след това изплакнете с хладка вода. Правете това веднъж дневно в продължение на два месеца.

  1. Алое вераалое вера

Гелът и сокът от алое вера са изключително полезни при лечението на розацея. Благодарение на своите противовъзпалителни и лечебни свойства, кожата се подмладява, а зачервяването и възпалението намаляват. Може да използвате алое вера както перорално, така и локално.

Нанесете свеж гел от алое вера директно върху засегнатата кожа. Оставете да изсъхне и изплакнете мястото с хладка вода. Прилагайте два пъти дневно в продължение на най-малко два месеца, за да се облекчите ефективно симптомите на розацея.

Пийте по една супена лъжица сок от алое вера, два пъти дневно. Това ще помогне за детоксикацията на тялото и на свой ред се ускори процеса на оздравяване. Следвайте това лекарство в продължение на няколко месеца.

  1. Куркума

Куркумата е билка със силни антисептични, антибактериални и терапевтични свойства. Редовната употреба на куркума ще намали зачервяването и възпалението,  причинени от розацея.

Направете маска с  една чаена лъжичка куркума, една супена лъжица кисело мляко или мед. Измийте засегнатата област на кожата, подсушете и след това нанесете сместа. Оставете за около 20 минути и изплакнете с топла вода. Прилагайте ежедневно, докато симптомите на розацея и възпаление отшумят.

Смесете една чаена лъжичка куркума в чаша хладка вода или мляко. Пийте този разтвор два пъти дневно, за да се подобрите общото здраве на кожата си и да намалите симптомите на розацея.

Вижте рецепта за мляко с куркума тук.

  1. Ленено семе

Лененото семе  съдържа противовъзпалителни свойства, които са важни за намаляване на зачервяването и възпалението, свързани с розацея. Мастните киселини, които съдържа ефективно успокояват раздразнената кожа.

Приемайте по една чаена лъжичка ленено масло – три пъти на ден. Това ще помогне за намаляване на възпалението. Правете това най-малко два месеца, за да видите наистина добри резултати.

Можете да включите лененото семе в диетата си.

  1. Етерични масла

Етеричните масла  от  чаено дърво, евкалипт, здравец, роза, розмарин и мащерка са ефективни средства в борба с възпаленията по кожата. Те ускоряват лечението на чувствителната кожа и предотвратяват инфекции.

Направете смес от три етерични масла, като от всяко сложите по 3 капки и смесете с 1/2 чаена лъжичка кокосово масло. Нанасяйте върху засегнатата област, но не повече от два пъти дневно.

Забележка: Направете тест дали имате алергия към някое от маслата, преди да започнете лечението.

Допълнителни съвети:

Използвайте овлажнители за кожата си – Клинични оценки показват, че нанасянето на овлажняващи кремове и лосиони, които поддържат хидратацията на кожата, могат да помогнат за възстановяване на естествената й защитна бариера. Редовното почистване и хидратация на сухата, груба и възпалена кожа облекчава симптомите на розацея и чувствителността на кожата се подобрява. Важно е да се спрете на натурални продукти без алкохол и парабени.

Ежедневно нанасяте слънцезащитен крем – хората с розацея трябва да бъдат внимателни със слънчевите лъчи и да използват подходящи кремове, които ще защитят кожата им. UV светлината влошава симптомите на състоянието и може да доведе до възпаление.

Намалете стреса – спортувайте или медитирайте.

При симптоми на депресия се обърнете към вашия лекар – освен чисто физическото проявление, хората с розацея могат да изпитат психически и емоционален стрес, които са провокирани от състоянието на кожата. Голям процент от тези, които се борят с това заболяване твърдят, че се чувстват по-малко уверени заради външния си вид.

Ако симптомите засягат вашето психично здраве, направете нещо. Контролирането на симптомите е първата крачка, а разговорите със специалист могат да ви помогнат да приемете състоянието си.

Източници:  http://draxe.com/; http://www.top10homeremedies.com/; http://www.webmd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *