Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Суровите ядки са много полезни, но трябва задължителна консултация с гастроентеролог

Здравейте! Моля да ми помогнете. Решила съм през това лято да опитам т.нар. сурово хранене, за да разтоваря организма си. Моя колежка по този начин се избави от хипертонията. На какво трябва да обърна внимание, за да не си навредя? И колко дълго човек може да се придържа към такъв начин на хранене?

Снежана Иванова – Варна

Имайте предвид, че ако завинаги се откажете от термично обработена храна, вие нанасяте сериозен удар на стомашно-чревния тракт, особено на черния дроб.

Употребата на сурови продукти е позволена само за хора със здрав стомах и здрави черва. Затова преди началото на такъв експеримент посетете гастроентеролог. Не трябва рязко, само за един ден да променяте менюто си. Първо опитайте да приучите организма си постепенно към такова хранене. Отначало заместете със сурови продукти един прием на храна, след това – два и т.н. Много е важно добре да сдъвквате Всяко парченце, иначе просто няма да можете да усвоите храната, която поемате. Обръщайте Внимание и на това как Вашите черва реагират на промяната. При някои хора те започват „да се бунтуват“, образувайки голямо количество газове. В такъв случай по-добре се откажете да експериментирате с организма си. Ако понасяте добре суровите плодове и зеленчуци, тогава прилагайте „суровоядството“ епизодично – например само 2-3 пъти В седмицата. По този начин можете да опитате да се храните две-три седмици през всичките летни месеци, не повече, запомнете това. Причината е В това, че хора, които завинаги се отказват от термично обработена и животинска храна, нанасят удар на стомашно-чревния си тракт. Особено страда черният дроб, за чиято нормална работа са необходими белтъчини и витамини от животински продукти.

Забелязано е, че отказът от животинска храна само за месец води до отлагане на мазнини В чернодробните клетки и Влошаване на тяхната работа. Освен това при „суровоядците“ често се понижава нивото на хемоглобина В кръвта и може да пострада имунитетът. Що се отнася до хипертонията, няма нужда да се тормозите с ядене на сурови продукти, за да нормализирате кръвното налягане. Достатъчно е да обогатите менюто си със зеленчуци и плодове и да се откажете от мазната и солената храна. А зеленчуците можете да си ги Варите или запичате. Така по-малко ще дразнят червата ви и по-лесно ще се усвояват.

През лятото сами можете да си направите много полезни блюда – от печени патладжани, печени чушки – какво по-хубаво от българските печени чушки – защо трябва да ги гризете сурови?

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *