БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

25 промени, които незабавно трябва да направите, ако страдате от астма или алергия!

Всеки, който страда от астма или алергия, трябва да направи някои промени в дома си, за да живее по-добре. Следвайте тези съвети и си осигурете спокойствие и комфорт.

1. Мястото, където прекарвате времето в дома си, когато не спите, обикновено е пълно с различни материи, килими, завеси и възглавници – а всички те привличат домашен прах. Купчините вестници, списания, каталози, книги и играчки също действат като магнит за праха и мръсотията. Направете нещо по въпроса.

астма или алергия
При астма или алергия трябва да направите някои промени в дома си

2. Ако имате камина с дърва и страдате от астма, по-добре я превърнете в електрическа или я ползвайте само за декорация. Независимо от това колко добре работи коминът ви, известно количество дим влиза в къщата и дразни дробовете. Освен това по дървата често има плесени. Когато ги горите, милиони спори влизат в стаята. Уверете се, че камината на газ е с добра вентилация или гори правилно, за да избегнете натрупването на сажди.

3. Внимавайте със свещите – въпреки че са красиви и създават романтична обстановка, те дразнят хората със свръхчувствителни дихателни пътища (това важи особено за ароматизираните видове). Ако все пак държите на тях, си купете слаби крушки с нисък волтаж или се придържайте към натуралните, неароматизирани восъчни свещи, които са с безоловен фитил. Освен това избягвайте тези в стъклени буркани, защото изгарят неравномерно и оставят повече наслагвания от сажди по стените, подовете и таваните, а по този начин – и повече потенциални алергени във въздуха.

4. Отървете се от тапицирания и удобен диван и го заменете с кожен или винилов. Иначе всички часове, които прекарвате върху него в гледане на телевизия, в електронни игри, в четене или в следобеден сън, ще бъдат за алергиите ви като наливане на масло в огъня.

5. Обърнете внимание на почистването на спалнята, включително под мебелите, за забърсването на праха по всички орнаменти, за минаването на стените с влажна кърпа и за миенето на щорите или прането на завесите.

Кухня и трапезария

Проблемът е, в че в тези стаи има прекалено много убежища за алергените: под уредите, в шкафовете и чекмеджетата, в пукнатините и фугите на пода, около мивката и коша за отпадъци. Затова си заслужава да полагате всички усилия, за да поддържате кухнята си чиста и суха.

6. Изсипете съдържанието на всички отворени пакети с хранителни продукти от килера в кутии със здраво прилепващи капаци, за да ги предпазите от насекоми.

7. Редовно почиствайте хладилника с разреден разтвор на белина – този уред е потенциален магнит за плесените. Опитвайте се да чистите и зад, и под него, защото попадналата там храна или частици от нея бързо плесенясват. При всяко включване на компресора на хладилника спорите на плесените се разлетяват из кухнята.

хладилник
Редовно почиствайте хладилника

8. Проверявайте дали под мивката не капе вода от уплътненията и не навлажнява всичко, което е отдолу, като създава перфектна среда за плесените.

9. Следете внимателно за прах в трапезарията, особено ако не се храните там често. Бършете с влажна кърпа отвътре шкафовете със съдовете, както и отвън и под тях.

10. Почиствайте стените на вратите на фурната, миялната машина и хладилника с разтвор на белина. Доста изненадващо е с каква скорост плесените и мръсотията се наслояват по краищата на кухненските уреди.

11. Ако оставяте покривката върху масата за хранене в трапезарията, я сменяйте всяка седмица, дори и да не сте се хранили там през това време. По нея се е насъбрал прах дори и да не го виждате. Ако забележите хлебарки, потърсете ефикасен препарат, за да се отървете от тях, като не забравяте, че страдате от астма или алергия.

12. Перете гъбите, кухненските кърпи и тези, с които бършете прах – влагата по тях силно привлича алергените. Сменяйте кърпите в кухнята всеки ден и ги перете с гореща вода. Потапяйте гъбите в белина на всеки три-четири дни.

Перално помещение

Пералните машини създават влага, а сушилните – пара, прах и топлина. Всички те заедно бързо замърсяват помещенията, в които са разположени, дори ако полагате доста грижи за чистотата.

13. Винаги използвайте неароматизирани перилни препарати.

14. Махнете килима под пералната машина. Ако се появи теч, ще се размножат и плесени, които дразнят страдащите от астма или алергии. Проверявайте маркуча на машината за евентуален пробив.

15. Погрижете се сушилнята да има извод навън, защото при всяко зареждане с пране се отделят по 9 кг влага. Ако изводът е към гараж или изба, вие просто стимулирате развитието на плесените.

Приземен етаж или избено помещение

16. Всеки път, когато слезете в тези помещения, въздухът от тях влиза в дома ви, особено топлият, който се издига нагоре. Ако е него се съдържат плесени, спорите им ще се разпространят из цялата къща. (Това важи и ако имате прилепен гараж.) Затова е важно да се избавите от наличната влага, която води до развитието на плесени и мухъл.

17. Разгледайте внимателно всяка част от приземния етаж или избата за следи от влага и плесени. Ако откриете, ги почистете с разтвор на белина. Освен това се опитайте да установите източника на влагата.

18. Помислете за по-добър дренаж на къщата, ако е разположена ниско и при дъжд всичко се стича към нея. Може да е нужно да направите единствено изкоп за излишната вода.

19. Проверете всички тръби, за да сте сигурни, че не текат. При съмнения изолирайте тези, които ви се струват несигурни.

20. Ако забележите влага, открийте проблема, отстранете го и сменете изолацията с нова. Откритата изолация действа като магнит за животински косми и акари в домашния прах. Ако е възможно, ползвайте изолация с пяна и фолио, която абсорбира по-малко влагата.

влага
Ако забележите влага, открийте проблема и го отстранете

21. Поне три пъти в годината почиствайте старателно стените и пода с метла и кърпа. Прахът се натрупва в избата също толкова лесно, колкото и в останалите помещения на дома и може при слизането ви там да го внасяте обратно вкъщи.

22. Проверявайте и сортирайте на всеки един-два месеца всички струпани в мазето вещи. Това, което е сложено директно на бетонния под – кутии, вестници или дървета – бързо плесенясва и гние при наличието на кондензация. Когато е възможно, нареждайте вещите си по полици или в шкафове.

23. При наличието на каквато и да е влага, не складирайте дрехи в мазето, дори ако са в кутии.

24. Ако ползвате уловители за влагата, които са ефикасен начин да я премахнете от въздуха, периодично почиствайте уреда, който може да се окаже особено привлекателен за домашен прах. Измервайте влажността с хигрометър. Показанията му трябва да са под 50%.

25. Внимавайте празнините под подовете да са добре уплътнени, като за вентилация са подходящи тухли с въздушни отвори, за да предпазят дървените подове от влага и гниене, при което наличните гъбички освобождават спори, провокиращи алергични реакции.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *