Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изненадващ начин да се справите с астмата и алергиите!

Отслабнете и всичко ще бъде наред!

Милиони хора по света пренебрегват официалните указания как да следват здравословен хранителен режим, основан на разнообразното хранене. Оказва се, че консумираме прекалено малко плодове, зеленчуци, сложни въглехидрати (като ориз, хляб или макаронени изделия) и риба. А повечето хора наблягат на мазното, соленото и сладкото – отчасти поради пристрастието си към готовите храни и полуфабрикатите.

Продажбите на снаксове и сладки десерти непрекъснато нарастват. Децата приемат средно едва до две порции плодове и зеленчуци дневно (вместо препоръчителните пет), а младежите пият средно по шест бутилки газирани напитки седмично. Затова не е изненадващо, че според статистиките България е на пето място по наднормено тегло или затлъстяване на Балканите.

Интересен е фактът, че спадът в качеството и здравословната стойност на хранителните продукти, които предпочитаме, е право пропорционален на нарасналия брой случаи на алергии и астма.

Дали това е просто съвпадение? Все повече научни данни предполагат, че не е.

астмата и алергиите
Можете лесно да се справите с астмата и алергиите

Едва в началото на миналото десетилетие учените започват да изследват възможната връзка между астмата и алергиите и начина на хранене. Откритията им са доста интригуващи. Например никой не е предполагал, че пълномасленото прясно мляко може да предпази някои хора от астма. Или че консумацията на маргарин е в състояние да повиши риска от заболяването. Ябълките са полезно превантивно средство, но има също доста случаи, при които пациенти с астма и сенна хрема развиват чувствителност към тези плодове.

Следете теглото си

Затлъстяването е свързано с много проблеми – от сърдечносъдови до повишен риск от появата на ракови заболявания. Вече можете да добавите и астмата към списъка. Когато човек е с наднормено тегло, расте и опасността от развитието на астма, а при наличието й – от значително влошаване на състоянието.

Първо да разгледаме връзката с появата на заболяването. Когато учени от Кингс колидж в Лондон изследвали 15 000 деца на възраст 4-11 години и открили, че 17% от тях имат астма, се оказало, че тези с високо телесно тегло били в най-рисковата група. Подобни проучвания установили, че заплахата от развитие на заболяването при възрастните нараства заедно със затлъстяването.

Въпреки че учените не са напълно наясно с причините, те имат някои теории. Що се отнася до децата, се смята, че тези с наднормено тегло не спортуват често на открито като например на футболното игрище, а по-скоро играят на видеоигри или гледат телевизия вкъщи. А цялото това време, прекарано в затворени помещения, може да доведе до предразположеност към алергии, защото въздухът там е доста по-замърсен от този навън, а алергиите, на свой ред, са основен причинител на астмата.

Съществуват също и физиологични промени, които настъпват при хората със свръхтегло. Например колкото повече мастни клетки има човек, толкова повече възпалителни процеси се развиват, защото мастните клетки са ключов източник на химически вещества, свързани с хроничните възпаления. Съществуват и известни доказателства, че повишеното тегло води до срещаща се при астмата бронхиална свръхчувствителност, при която бронхиалните разклонения получават внезапен спазъм.

Свръхтеглото оказва ефект върху страдащите от астма. Когато австралийски учени сравнили медицинските картони на 1971 възрастни пациенти с астма, те открили, че тези със силно затлъстяване, били доста по-предразположени към проблеми с дишането и задух при напрежение и използвали повече медикаменти за лечението на астма.

Причините са многобройни. Повече тлъстини в коремната област пречат на пълното отваряне на белите дробове и на движението на диафрагмата надолу. С други думи – човек просто не може да си поеме въздух както трябва. Освен това ако тежи повече, отколкото структурата и височината му позволяват, му е необходим допълнително кислород за ежедневните дейности. А набавянето на достатъчно количество е само по себе си трудно за страдащите от астма, дори и да не са с наднормено тегло – качването на килограми усложнява нещата още повече.

Коя е обаче добрата новина? Ако сте с наднормено тегло, може да се увеличи рискът от астма или да влошите наличното си заболяване, но съществуват убедителни доказателства, че отслабването подобрява ситуацията.

Изследователи от Финландия помолили 38 възрастни пациенти с астма и с наднормено тегло или затлъстяване да се запишат в 14-дневна програма за отслабване, като друга контролна група не предприела нищо. Тези, които спортували, свалили средно по 14,5 кг, а останалата половина задържали теглото си или го повишили. Хората от първата група открили, че тестовете за белодробните им функции се подобрили значително в сравнение с пациентите от контролната група. А което е още по-оптимистично – промените се задържали цяла година, през която пациентите радикално ограничили употребата на стероидни препарати и получавали по-малко пристъпи.

Каква е връзката? Според учените освобождаването от излишните килограми намалява случаите на затваряне на дихателните пътища, особено когато човек се намира в легнало положение. Отслабването подобрява и способността за спортуване, като се понижава вероятността заболяването да се прояви по време на физическото натоварване. Много възможно е чрез редуцирането на количеството подкожни тлъстини в коремната област да намалеят и симптомите на гастроезофагеален рефлукс, който може да влоши астмата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *