Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подагра – лечение с билки и лекарства! Какво помага?

Подаграта е форма на остър артрит, причиняваща силна болка и подуване в ставите. Най-често засяга палеца на крака, но може да обхване петата, глезена, ръката, китката или лакътя. Тя е и един от факторите за болки в долната част на гърба. Състоянието често се повтаря, като пристъпът започва неочаквано и отминава след 5 до 10 дни. Подаграта се появява при наличие на високи нива на пикочна киселина, която циркулира в кръвта, кристализира и се отлага в тялото.

Броят на заболелите от подагра се увеличава. Според резултатите от едно изследване, публикувани през месец ноември 2002 година, за 20 години, в периода между 1977 и 1997 г., се наблюдава двукратно увеличение. Не е известно дали то се дължи на подобреното диагностициране, или е свързано с рискови фактори, които все още не са точно установени.

подагра
Подаграта е форма на остър артрит

Лечение на подаграта

Симптомите на подаграта изчезват напълно до една седмица след острия пристъп без всякаква намеса. Важно е обаче тя да бъде диагностицирана и лекувана от лекар, за да се избегнат все по-тежките пристъпи в бъдеще и да се предотвратят постоянните поражения на ставите, бъбреците и другите органи.

По време на остър пристъп лечението трябва да се насочи към облекчаване на болката и възпалението. След това усилията трябва да се съсредоточат върху поддържане на нормални нива на пикочната киселина, възстановяване на засегнатите тъкани и подпомагане на тяхното оздравяване.

Хранителен режим при подагра

По принцип вегетарианците никога не страдат от подагра. Тя е състояние, което реагира добре на подобрения в хранителния режим и храненето. Повторните пристъпи могат да се избегнат, като се поддържа здравословно тегло и се ограничи консумацията на богати на пурини храни. Препоръчва се хранителен режим, който е богат на фибри и беден на мазнини. Обработените храни трябва да бъдат заменени със сложни въглехидрати като пълнозърнести продукти. Приемът на протеини трябва да се ограничи до по-малко от 0,8 г на килограм телесно тегло дневно.

Хранителни добавки при подагра

За намаляване на възпалението и пораженията на тъканите, причинени от натрупването на урати, се препоръчват витамин Е и селен.

Доказано е, че фолиевата киселина възпира ксантин оксидазата, главния ензим при производството на пикочна киселина. Със същата цел при лечението на подагра се използва лекарството алопуринол. Терапевтичната употреба на фолиевата киселина за това състояние трябва да се предпише и наблюдава от лекар. Препоръчваната дозировка е в диапазон 400-800 микрограма дневно.

Ежедневното приемане на аминокиселините аланин, аспарагинова киселина (аспартат), глутаминова киселина и глицин подобрява способността на бъбреците да изхвърлят пикочната киселина. Бромелаинът (ензим, който се съдържа в ананаса) е ефикасно противовъзпалително средство, което може да се използва като алтернатива на нестероидните противовъзпалителни лекарства и други медикаменти по лекарско предписание. Той трябва да се приема между храненията, в доза 200-400 мг три пъти дневно.

Биофлавоноидът кверцетин помага на тялото да абсорбира бромелаина. Освен това той помага за намаляването на производството на пикочна киселина и предотвратява възпалението, което води до остри симптоми на подагра и произтичащото от нея увреждане на тъканите. Кверцетинът трябва да се приема по същия начин и в същата доза като бромелаина: 200-400 мг три пъти дневно между храненията.

Билки за лечение на подагра

Тъмночервените и сините зърнести плодове като череши, къпини, глог и бъз са много добри източници на флавоноидни съединения, за които е доказано, че помагат за снижаване нивата на пикочна киселина в организма. Флавоноидите са ефикасни за намаляването на възпалението, за предотвратяване и възстановяване на пораженията в ставните тъкани. Ежедневно трябва да се консумират пресни, замразени или сушени плодове от тези видове в количество, равняващо се на 250 г (за бъза – 100 г) прясно изстискан сок.

къпини
Къпините помагат при подагра

Доказан е благотворният ефект на дяволския нокът (Harpagophytum procumbens). Той може да се използва за снижаване нивата на пикочната киселина и облекчаване на болката в ставите.

Подаграта представлява сериозно изпитание за бъбреците. От изсушените листа на копривата (Urtica dioica) може да се приготви приятен чай, който да се пие през целия ден, за да се повиши приемът на течности и да се подпомогнат бъбречните функции. Някои хора обаче са алергични към копривата.

Други терапии

Есенен минзухар (Colchicum) е общо хомеопатично лекарствено средство, което може да се използва за облекчаване на болката при пристъп на подагра. От същото растение се приготвя и лекарството колхицин, което се използва при конвенционалното лечение. Подаграта може да се облекчи чрез предписването на конвенционално лекарство, определено въз основа на склонността към развиване на заболяването и неговите симптоми.

През острата фаза на подаграта за облекчаване на болката може да помогне и акупунктурата.
Прилагането на лед и студена вода може да намали болката и възпалението при острите пристъпи.

Алопатично лечение

Стандартното медицинско лечение на острите пристъпи на подагра включва нестероидни противовъзпалителни лекарства като напроксен натрий (Aleve), ибупрофен (Advil) или индометацин (Indocin). Препоръчват се ежедневни дози до стихване на симптомите. Използва се също колхицин (Colbenemid). Могат да бъдат предписани кортикостероиди като преднизон (Deltasone, преднизолон и кортикотропин) за перорален прием или за инжектиране директно в ставата за по-концентриран ефект. Тъй като тези лекарства могат да предизвикат нежелани странични ефекти, те се използват само в продължение на около 48 часа, за да не причинят сериозни проблеми. Аспиринът и други салицилати трябва да се избягват, тъй като могат да попречат на изхвърлянето на пикочната киселина и да повлияят отрицателно върху действието на другите медикаменти за лечение на подаграта.

аспирин
Аспиринът и другите салицилати трябва да се избягват при подагра

След успешното лечение на острия пристъп лекарите се опитват да предотвратят бъдещи пристъпи на подагра и дълготрайно увреждане на ставите, като снижават нивата на пикочна киселина в кръвта.

Предпочитаното лекарство за предотвратяване на повторен пристъп е колхицинът. То обаче може да се окаже неблагоприятно за сърдечно-съдовата система и бъбреците и е несъвместимо с някои антидепресанти, успокоителни и антихистамини. Колхицинът не бива да се приема от бременни жени и възрастни хора.
Има два вида лекарства, които се използват за понижаване на нивата на пикочна киселина и понякога решават изцяло проблема. Въпреки това може да се наложи доживотна употреба на малки количества от тях.

Лекарствата, усилващи бъбречната екскреция, например пробенецид (Benemid) и сулфинпиразон (Anturanе), намаляват уратите в кръвта, като увеличават тяхната екскреция. Тези лекарства обаче могат да способстват за образуването на бъбречни камъни и са противопоказни за пациенти с бъбречно заболяване.

Инхибиторите на ксантин оксидазата блокират производството на урати в организма. Те могат да разтварят бъбречните камъни, както и да лекуват подагра. Най-използваното лекарство в това отношение е алопуринолът (милурит). Неговите странични ефекти включват реакции с други лекарства и обостряне на съществуващи кожни заболявания и нарушени функции на съдовете, бъбреците и черния дроб.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *