Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прочистете бронхите с дихателното упражнение на Стрелникова

Дихателното упражнение почиства бронхите и прави дишането много по-лесно

стрелникова
И друг път сме писали за дихателната гимнастика на Александра Стрелникова, която е известен руски педагог–фониатър. Методът Стрелникова се използва в цял свят. Най-често той е приложим при хората, които се занимават с пеене. Целта на упражненията на Стрелникова не е да направи певците по-издръжливи, но и белите дробове по-здрави.

Дихателното упражнение има много ползи и почти никакви вреди. Единственото, което ще ви е необходимо, е постоянство. Това упражнение може да се прави както от малки деца, под надзора на родител, така и от по-възрастните хора, тъй като помага за възстановяване на жизнената сила и увеличаване на белодробния капацитет. Дихателното упражнение може да се прави по няколко пъти на ден. Въпреки това, ако са налице сериозни заболявания като епилепсия, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да започнете да правите дихателната гимнастика.

Макар и времето да е топло и температурите да са почти летни, не са рядкост възпалителните заболявания на дихателните пътища – фарингит, трахеит, ларингит. Настинките се случват най-вече заради разликата в температурите, сутрин, вечер и през деня. Често точно тези настинки се провлачват с упорита кашлица, активират стари здравословни проблеми като астма и бронхит. Когато се засегнат белите дробове и бронхите, ритъмът на дишането се нарушава, то става повърхностно и учестено.

От помощ може да бъде специална гимнастика с терапевтичен ефект, която подобрява белодробната вентилация, помага да се намали отокът на бронхиалната лигавица и да се отделят натрупаните секрети. Важно е упражнението да се прави системно и да се изпълнява правилно.

Основното е да вдишвате бавно и дълбоко и бавно да издишвате. Може да използвате аромат на босилек, индрише, лимон и мента. Когато издишвате, произнасяйте жужащите звуци ж и з или свистящите като „си, „ф“, ич“, „ш“. Може дори да поръмжите. Целта е вибрациите на гласните връзки да се предават на бронхите и по този начин да се подпомогне отделянето на храчките. Друг вариант е да завършвате бавното издишване със силен смях – ха-ха-ха.

Първоначално изпълнявайте дихателното упражнение 2-3 пъти дневно по 5-6 минути. Постепенно удължавайте сеансите, без да превишавате 20-30 минути.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *