Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ишиас – какви са причините и как се лекува + народна рецепта

Ишиасът представлява болка или дискомфорт, които са свързани със седалищния нерв. Нараняване или натиск върху седалищния нерв може да предизвика болката, характерна за ишиаса: остра или пареща, изтръпване, което се разпростира от кръста или бедрото, и стига от седалищния нерв до стъпалото.

Какви са причините и симптомите на ишиаса?

Хората с ишиас могат да изпитват болка в долната част на гърба, но най-честият симптом е болка, която се разнася през единия хълбок и надолу по задната част на крака. Обикновено причината за нея е притискане или натиск върху седалищния нерв. Степента на болката е различна при различните хора. В някои случаи тя е локализирана в областта на бедрото, а в други се разпростира надолу, чак до стъпалото.

ишиас
Хората, страдащи от ишиас, се оплакват от остра болка

Болните я описват като пареща, пробождаща или пронизваща болка. Появата на ишиаса може да бъде внезапна, но той може да настъпи и постепенно. Болката може да е периодична или постоянна и да се влошава при навеждане, кашляне, кихане или сядане. Хронична болка може да има не само вследствие на притискане на нерва.

Една теория, която се разработва в момента, твърди, че в резултат на наранявания на нервите се освобождават невротрансмитери и химикали на имунната система, които усилват и поддържат съобщението за болка. Дори след зарастване на раната или излекуване на увреждането болката продължава. Контролът на този аномален тип болка е труден.

Как се лекува ишиасът?

Най-предпочитаната терапия за лечение на ишиас е масажът. Друг вариант е върху болното място да се сложи лед. Това може да се направи по няколко пъти на ден за по половин-един час.

Много хора, които са имали проблеми с ишиаса, споделят също, че има голяма полза от акупунктурата. Най-важното в случая е да успеете да откриете наистина добър специалист.

масаж
При ишиас се препоръчва масаж

Първоначално при лечение на ишиас се фокусира върху облекчаване на болката. При силна болка или болезнени пристъпи се препоръчва болният да остане на легло около седмица, като през това време приема предписаните лекарства за болката. Лекарствата за болка включват ацетаминофен, нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин или мускулни релаксанти. Ако болката не отслабва, за краткотрайна употреба могат да бъдат предписани лекарства на базата на опиати или директно в долната част на гърба да се инжектира локално обезболяващо лекарство. Като спомагателна терапия могат да бъдат препоръчани масаж или затопляне на засегнатото място.

Ако болката е хронична, използват се различни лекарствени средства за облекчаването й, за да се избегне продължителната употреба на нестероидните противовъзпалителни лекарства, на мускулните релаксанти и на лекарствата на базата на опиати. Заедно с краткотрайната употреба на мускулни релаксанти или нестероидни противовъзпалителни лекарства могат да бъдат изписани антидепресанти, които са показали, че са ефикасни при лечение на болката. В избрани случаи се използват локални обезболяващи инжекции.

Когато болката позволява, към лечебната програма се прибавя и физиотерапия. Предлагат се упражнения за разтягане, които се фокусират върху долната част на гърба, хълбока и мускулите на ахилесовото сухожилие. Упражненията включват също откриването на удобни, облекчаващи болката пози. В някои случаи корсетите и шините могат да се окажат полезни, но липсват доказателства за общата им ефикасност. Те обаче могат да помогнат за предотвратяване изострянето на симптомите, свързано с определени дейности.

При по-лека болка и успех на ранното лечение на пациента се препоръчва да изпълнява дългосрочна програма, за да поддържа гърба си здрав и да не допуска повторно нараняване. Физиотерапевтът може да предложи упражнения и редовна физическа активност, като например физически упражнения във вода или разходки. Дават се указания как правилно да се извършват движения, за да се намалят симптомите по време на вдигане на леки предмети или други дейности.

упражнения ишиас
При някои случаи физическите упражнения помагат

Ако болката е хронична и консервативното лечение не помогне, може да се стигне до хирургична операция за излекуване на херния в междугръбначните дискове или да се изреже част от или целия крушовиден мускул, особено при наличието на неврологични доказателства за увреждане на някой нерв или на корена на някой нерв.

В началото на новото хилядолетие е въведено ново, минимално инвазивно хирургическо лечение за ишиас. То е известно като перкутанна нуклеотомия с помощта на микроскоп, или MAPN. MAPN позволява на хирурга да лекува херния в междугръбначните дискове с по-малко увреждане на околните тъкани; тя съкращава времето за възстановяване на пациента и облекчава болката от ишиаса също тъй ефикасно, като по-инвазивните хирургически процедури.

Повечето случаи на ишиас могат да се лекуват с болкоуспокояващи лекарства и физиотерапия. След лечението в продължение на четири до шест седмици пациентът трябва да е в състояние да възобнови нормалните си дейности.

Бабина рецепта за лечение на ишиас

При лечението на ишиас голям ефект има и от чудодеен мехлем, който може да се приготви от всеки в домашни условия. Основните съставки на този мехлем са билки и натурални продукти.

Ако вие или ваш близък страда от ишиас, ще ви бъдат нужни: 1 малко бурканче свинска мас (несолена), кубченце пчелен восък – колкото кибритена кутия, 10 пресни цвята от билката невен, 4-5 пресни цвята от тиква, 1 с.л. пчелен мед и 1 пакетче църковен тамян.

Всички изброени продукти се смесват и се слагат на огъня. Разбърква се внимавателно и се изчаква докато станат на каша. Получава се мехлем, с който болното място се маже при нужда.

мехлем с невен
Мехлем с невен помага при ишиас

Някои от причините за ишиаса, например дегенерация на дисковете, напрягане на гърба при бременност или случайно падане, не могат да бъдат предотвратени. Други източници на напрягане на гърба, като неправилна стойка, пренапрягане, наднормено тегло или носенето на обувки с високи токове, могат да се коригират или да се избегнат.

Тютюнопушенето също може да предразположи хората към болестта и трябва да бъде прекратено при появата й.

Общите превантивни мерки или мерките за предотвратяване на повторна криза включват спане на твърд матрак, използване на столове с твърди облегалки, като при седене двете стъпала трябва да са здраво стъпили на пода. Обичайното кръстосване на краката при седене може да доведе до прекомерен натиск върху седалищните нерви, затова се препоръчва да се правят кратки почивки и човек да се разтъпква по време на работа, при дълги пътувания или във всяка друга ситуация, която налага да се седи продължително време.

Ако е необходимо вдигане на тежки предмети, гърбът трябва да бъде изправен, а краката да поемат натоварването. Укрепването на мускулите на гърба и подобряване на стойката може да се постигне с редовни физически упражнения, например плуване и разходки пеш. Упражненията могат също да помогнат за поддържане на здравословно тегло и да намалят вероятността от напрягане на гърба.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *