Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чудото, което спаси сина ми от аутизъм, се е криело в кухнята!

Когато лекарите казват на Сюзън Левин, че 4-годишният й син Бен е болен от аутизъм, тя е шокирана. Това се случва през далечната 2007-ма година, когато в общественото пространство аутизмът не е популярна тема.

източник: nypost.com снимка: Тим Далей
Източник: nypost.com; снимка: Тим Далей

„Спомням си, че си мислех – о, боже мой! Какво ще правим?“, спомня си Левин, след като поставят диагнозата аутизъм на сина й Бен. „Всички знаехме, че аутизмът е разтройство, което не може да бъде излекувано.“

В случая на Бен нещата не стоят така, пише  nypost.com. Пътуването на семейството започва с много и различни лечения, описани в мемоарите на Левин “Unlocked: A Family Emerging From the Shadows of Autism.”

Едно от нещата, които най-много помага на сина на Левин е храната, която приема. „Хипократ е бил прав, когато е казал: „Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна.“, казва тя.

Левин става част от все по-голямата група от хора, които се насочват към органична диета – без глутен и казеин, като начин за лечение на симптомите на аутизъм и други разстройства. Докато науката все още не признава диетата като лек, статистиките показват връзка между стомашно-чревните проблеми и аутизма.

Проучване от 2012 година, публикувано във вестник „Патологична детска психология“ вижда пряка връзка между храненето и поведението на децата. Близо 70 на сто от децата с аутизъм имат стомашно-чревни проблеми в някакъв момент от детството си, но не всички са убедени в ефекта на храната върху аутизма. Така например Андрю Бауман, президент и главен изпълнителен директор на „Семейства с деца с аутизъм в Ню Йорк“ смята, че храната може да оказва някаквп влияние върху аутизма, но не и да бъде лек. „Как може да излекувате нещо, след като не знаете причината за появата му.“, казва Бауман.

Катлийн Ди Хиара е била диагностицирана с внезапна поява на невропатия, която й пречи да ходи. Когато лекарите й казали, че няма какво да се направи, тя се връща в училище и става възпитател по храненето, готвач и оратор, който популяризира изцяло органичната диета за самолечение. Според нея хората не искат да възприемат, че храната оказва огромно въздействие върху заболяването им – просто е социално неудобно. „Те вече се борят, а идеята да изключат нещо от хранителния си режим им се струва трудна.“ – смята тя.

Бен Левин и семейството му започват диета без глутен и казеин, а по-късо премахват соевите продукти, царевицата, картофите и ориза. После преминават към диетичния план Body Ecology, който е с високо съдържание на семена като – киноа, просо, елда, амарант и разработена за хора с аутизъм. Почти за една нощ Бен е започнал да се успокоява и да прави контакт с очите. Сега Бен е на 12 години. Осем години след тази смразяваща диагноза – аутизъм, той е станал по-съпричастен и често казва „Обичам те“ на майка си, баща си и сестра си.

Диетата може да започне, изключвайки всички храни, които съдържат: захари във всякаква форма, глутен, казеин и преработени храни. И към хранителния режим се добавят  кефир, масло, вода, зеленолистни зеленчуци, органично месо без хормони и антибиотици, киноа, амарант, елда, просо и варива.

Представяме ви две лесни рецепти, част от диетичния план Body Ecology.

Пикантен спанак

За 4 порции; Време за приготвяне – 15 минyти.

Необходими продукти

  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 1 глава жълт лук – обелен и ситно нарязан
  • 1 чаена лъжичка настърган джинджифил
  • 2 ч.л. кориандър
  • 1/4 чаена лъжичка лют червен пипер
  • 500 грама спанак – махнете стъблата и нарежете на едро
  • 1/4 чаша зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тиган, докато се разтопи. След това прибавете лука, за да се запържи, докато стане леко прозрачен. Добавете настъргания джинджифил, кориандър и пипера. Оставете на котлона за няколко минути и добавете спанака. Гответе около 3-4 минути. Разбъркайте и оставете да къкри за около 8-10 минути,  отстранете от котлона и сервирайте.

Печено пиле с тиквички

  • 2 средни тиквички, нарязани тънко
  • 1 средно голяма жълта тиква
  • 1/4 чаша пресен магданоз
  • пилешки гърди
  • 4 супени лъжици разтопено масло
  • 1/2 чаена лъжичка морска сол
  • 1/8 чаена лъжичка лют червен пипер
  • 1/4 чаша зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете тиквичките и тиквата в тавата, върху тях сложете пилешките гърди, маслото и подправките. Покрийте съда с фолио и печете в продължение на 35 минути. Извадете от фурната и поръсете обилно с магданоз. Покрийте отново тавата и оставете да си почине 5 минути преди да сервирате.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *