Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето това е най-добрият съвет за хората, страдащи от алергия!

Ако страдате от алергия, направете следните неща

Най-добрият съвет, който специалистите дават на хората, страдащи от алергия, е простичък: почистете хубаво дома си!

Задачата ви през следващите няколко дни или седмици е да се избавите от алергените в дома си, като се концентрирате върху отделните стаи една по една. По принцип дейностите ви ще включват няколко неща.

– Цялостно почистване, за да направите помещението възможно най-неприветливо за алергените.

– Преценка кои вещи в стаята са най-вероятните убежища на алергените и вземането на превантивни мерки срещу причинителите на алергии. Това може да се окаже лесна задача (като например по-честата смяна на спалното бельо) или радикално решение (като смяната на мокета с плочки, дърво, ламинат или линолеум).

– Добавяне на аксесоари, пренареждане на мебелите и изпълнението на други задачи, които могат да са ни от голяма полза в борбата срещу алергените.

Всяка къща, апартамент или мезонет се различават и затова не можем да преценим дали подобно начинание би ви отнело два дни или два месеца, ето защо предлагаме следното – прочетете всички съвети за почистване на стаите, след което се върнете на инвентара и помислете какво е нужно да се направи във всяко помещение.

алергия
Ценни съвети за хората, страдащи от алергия

Антре

Вероятно не свързвате антрето с алергиите, но то е преддверието на вашия дом и всичко, идващо отвън, преминава оттам. Даваме ви някои предложения в тази връзка.

Пред вратата сложете изтривалка, направена от синтетичен материал. Ако е от естествени влакна (конопена или от фибри), ще започне да се разпада и ще се превърне в убежище за акари, плесени и гъбички, които оттам ще се прехвърлят и в дома ви. Необходимо е веднъж седмично да изпирате всички видове постелки.

Почиствайте всички мъртви насекоми от лампите по терасата и верандата. Когато те започнат да гният, лесно се превръщат в източник на алергени. Сложете шкафче или полица за обувки до входната врата и помолете всички от семейството, както и близките и приятелите ви да се събуват на влизане. По този начин ще намалите количеството прах, плесени и други алергени, които се внасят с подметките.

Дръжте няколко чифта платнени пантофи до входната врата за хората, на които не им е приятно да се разхождат боси поради различни причини.

Ако имате мокет и в антрето, помислете дали да не го покриете отгоре с пътека, която да перете редовно.

Най-идеалният вариант е да разполагате с твърда подова настилка от ламинат или плочки, които се почистват много по-лесно.

Спални

Добре е спалнята ви да е на подходящото място, защото там прекарвате най-много време. Ако тя се намира на приземен етаж, дори да е добре изолирана и обзаведена с всички съвременни удобства, там пак ще е влажно. Обърнете внимание на всички неща, изброени по-долу. Те са най-неподходящият избор за всяка спалня, ако страдате от астма или алергии.

Мокет

Доколкото е възможно, го заменете с ламиниран паркет или плочки или сложете 100% вълнени килими, които ще можете да перете или да давате на химическо чистене. Ако много държите на мокета, трябва да го почиствате обстойно поне веднъж годишно.

Завесите са като магнит за праха – вместо тях е добре да се снабдите с щори, които могат да се мият.

Спално бельо, пълнено с пух.

Всичко с пера (акарите в домашния прах ги обожават).

Плюшени играчки и препарирани животни. Домашни любимци – не позволявайте на кучетата и котките изобщо да влизат в спалнята ви и за целта винаги оставяйте вратата затворена, за да не се вмъкнат, когато не сте наоколо.

Претъпкани шкафове – време е да спрете да складирате различни вещи и да направите цялостно пренареждане на гардеробите и шкафовете.

Растения – най-вече фикусите, са в състояние да провокират алергии дори и при хора, които не са страдали от тях досега.

Тапицирана табла на спалнята – вземете си легло с метална или дървена рамка.

Купчините възглавници изглеждат красиво, но привличат акарите като магнит. Ако все пак запазите няколко, се уверете, че са пълни със синтетичен материал.

Заемете се с почистването

Забършете праха зад леглото и шкафовете, под спалнята, върху лампите. Правете го с влажна кърпа, защото ако е суха, просто ще го разнесете наоколо.

Избършете всяка вещ в стаята с влажна кърпа, включително книгите, украшенията, шишенцата с парфюми и кутиите за бижута.

Минете и стените и дървените части.

Ако имате завеси, ги изперете на 50 °С.

Махнете спалното бельо и го изперете, включително и завивката и одеялата, на 50 °С.

Изчистете леглото с прахосмукачка с НЕРА филтър и забършете матрака с влажна кърпа.

И не забравяйте да…

Проветрявате редовно спалнята, за да сведете до минимум развитието на плесени.

Използвате за всички легла покривала за матраците и калъфи за възглавниците, които са специално създадени против акари, за да се предпазите от тях, дори и ако не всички обитатели на дома ви са алергични.

Гардероби и шкафове

Ако се чувствате неудобно да отваряте вратите на шкафовете си в присъствието на гости, вероятно сте натрупали много ненужни вещи, а освен това те са пълни с алергени.

Съхранявайте всичките си чисти дрехи в найлонови торби с ципове.

Отървавайте се от ненужните вещи – раздайте всички дрехи, които не сте обличали през последната година.

Подредете спортните облекла отделно. Сложете обувките в кутии, в шкаф за обувки или в специални закачащи се торби. Когато приключите, трябва да можете да виждате задната стена и дъното на шкафовете и гардеробите.

Откажете се от нафталина и го заменете с торбички, пълни с късчета кедрово дърво. Или пък перете съхранявайте чистите си вълнени дрехи в затворени найлонови торби или херметически затварящи се кутии.

Добра идея е да ги сложите за няколко дни във фризера, за да убиете молците и техните ларви.

Проверете ъглите и стените за плесени. Може дори да имате теч, който не сте забелязали, защото се намира на гърба на някой шкаф.

Проверете за плесени в кутиите и други контейнери, които съхранявате в шкафовете.

Преди да облечете дрехите от новия сезон, ги изперете или дайте на химическо чистене, за да се отървете от акарите, които са се заселили в тях.

Ако влагата ви създава проблеми, сложете 75-ватова крушка и я оставяйте да свети често за дълъг период от време, за да се справите с плесените и мухъла.

Бани

Горещата пара, пускането на водата в тоалетната, четките за зъби – в баните винаги е топло и влажно, което ги прави идеалното място за плесените и гъбите.

Проверете под и зад тоалетната, за да се уверите, че няма плесени в резултат на кондензация.

Важно е тоалетните да са монтирани правилно, за да не се стича водата по пода или по стените, където ще се образуват плесени.

Вижте да не са се появили под мивката и да не би там да има теч. Изхвърлете всичко, което се е овлажнило.
Перете завесата на душа в гореща вода веднъж в месеца или пък купувайте евтини варианти, които да хвърляте на два-три месеца.

Разгледайте тавана – ако забележите мухъл, вероятно изолацията не е достатъчно добра.

Не допускайте по вратите на душ-кабината да се натрупва мръсотия и за целта я почиствайте поне веднъж седмично.

Проверявайте дограмата за плесени.

Перете всяка седмица килимчето за баня с гореща вода. Влагата по него привлича акарите и може да причини развитието на плесени.

Винаги пускайте вентилатора и/или оставяйте прозореца отворен, докато се къпете. Освен това проверявайте дали вентилаторът е почистен.

Редовно проверявайте плочките в банята, за да предотвратите течове, водещи до плесени и мухъл.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *