ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Имунитет – всичко за него и законите, на които се подчинява!

Не е ли странно за имунитета, че, от една страна, инфекциозните за­болявания бележат едно намаляване, а от друга — заболяванията на основата на обмяната на веществата показват повишаване на смъртността? Защо?

Преди години в Амазонка се разразила епидемия от едра шарка, която отнела живота на стотици индианци от джунглата. В Европа това заболяване няма смъртоносен изход — нито при възрастни, нито при деца.

Естествено, че заразността на бацилите не е намаляла, но тук природата се показва по-милостива. Докато в началото на века бацилите на тази болест безмилостно са покосявали човешкия живот, при следващите поколения вече се наблюдава една резистентност, докато в наши дни се стига до относителната опасност на болестта. Преди около 80 години туберкулозата, дифтерита и още много други болести имаха висока смъртност, а днес те не всяват вече този страх.

Закон за размисъл. В растителното царство констатираме същия закон за приспособяване и повишаване на съпротивителните сили на имунитета.

Нека вземем за пример препарата ДДТ. Доскоро той изтребваше всякакви насекоми(освен два вида). Днес има около 40 вида насекоми, които устояват на този инсектицид. Научните работници работят върху все по-силни токсични препарати, за да има успех, но за жалост насекомите бързо привикват към новата токсична доза, за разлика от пчелите, а даже и птиците, които измират с милиони. Химическата намеса в развитието на природата неминуемо води до невъзвратими последици.

Мнозина питат как да се предпазят от подагра, диабет, рак, затлъстяване, различните форми на склероза… Поемайте естествена храна за увеличаване на имунитета е отговорът! И, разбира се, едно от главните условия е да пазим околната среда — да внимаваме с какво наторяваме почвата, върху която ще растат екологично чисти продукти.

НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПОЕМАНЕ НА ЕСТЕСТВЕНИ АНТИБИОТИЦИ

Имунитета и естествените антибиотици
Имунитета и естествените антибиотици

При чернодробни смущения преди всичко намалява съпротивителната сила на организма и имунитета . Тогава спешно се налага да се вземат естествени антибиотици, за да се подпомогне на организма, въпреки слабостта си, да се справи с евентуална инфекция Човек не може да избегне рисковете от инфекции. На толкова вредни агенти сме изложени, които проникват в нас било чрез храната, било с въздуха — особено този, който дишаме в големите градове!

Един кубически сантиметър съдържа хиляди зародиши и бактерии…да не говорим за насекомите — мухите и комарите, които са потенциални носители на инфекциозни зародиши. Тук постоянно внимание и предпазливост не винаги могат да помогнат. Затова главното е тялото да притежава достатъчно имунни съпротивителни сили. Някои растения, и по-специално ароматните билки, съдържат етерични масла и други компоненти, които предпазват организма от доста много бактерии.

Ефикасност на различните антибиотици

Откритието на пеницилина, стрептомицина, оромицина и други препарати — дава активните елементи за борба с бактериалните инфекции. С тези лекарства се спаси не един живот — особено при някои тропически заболявания. За съжаление, човек прекалява с вземането на антибиотици при леки заболявания — при гърлобол, да речем. А подобна злоупотреба представлява истинска опасност: от една страна, организмът привиква, от друга — самите бактерии стават устойчиви и нечувствителни, а атакуваната чревна флора постепенно загива.

Процесът на храносмилането на вещества в стомаха и червата изисква наличието на някои бактерии. Растението, например, има нужда от бактериална флора, за да се развива. За получаването на добра соева реколта, да речем, е нужно още при засяването да cе обогати почвата със специални бактерии, осигуря ващи хармоничното развитие на растението. Боровата гора също не би могла да се развива без почвените бактерии — те са й необходими. Същото важи и за червата! Поради това киселото мляко е извънредно препоръчително за червата, понеже с негова помощ се нормализира чревната флора и се унищожават бактериите. Млечно-киселите бактерии са полезни и си сътрудничат с чревните.

Лекарства от рода на пеницилин, стрептомицин и другите продукти на фармацията могат да нанесат големи поражения на чревната флора (често най-важните и полезни бактерии са най-чувствителни!). След поглъщането на тези лекарства, по-малко благоприятните и резистентни бактерии взимат връх и могат да провокират хронично възпаление на червата. А появят ли се други по-активни бактерии, организмът ще бъде все повече изложен на такива нахлувания. След многократно поемане на антибиотици организмът престава да реагира и ние се оказваме безсилни пред сполетялото ни тежко заболяване, понеже обикновеното лечение е станало безрезултатно.

Естествените антибиотици

Предразположените към инфекции (хепатитно болните, застрашените от туберколоза, раково болните и др.) особено се нуждаят от доставянето на естествени антибиотици. Благодарение на тях едно отслабнало тяло ще може да се съпротивлява.

Преди много години са проведени интересни опити с хрян, мокреш и латинка. Редовното поемане на тези растения явно повишава възможността на организма да се бори с кашлица и всевъзможните инфекции. Мнозина повдигали учудено вежди, когато им препоръчвали да включат латинката в ежедневното си меню. А те просто не познавали активизиращата сила на това растение! Но с времето благоприятните резултати, които получавали чрез включването на салата от латинка в храненето си, изследваните пациенти са стопили недоверието към активното въздействие на това растение.

Латинка
Латинка

Между другото учените са установили, че латинката унищожава и растителните паразити. Пресен разтвор от латинка например е чудодейно средство в борбата срещу листни въшки и други паразити. Постепенно стигнали до заключението, че латинката и мокреша съдържат много субстанции — по-силни от антибиотиците.

Когато се яде суров мокреш, той действа буквално имунизиращо срещу кашлица и изобщо срещу инфекциозните заболявания. Или да кажем брадатия лишей (Usnes barbata), от семейството на мъховете и лишеите.

Проучванията показват, че това растение, както и други мъхове притежават в изобилие въглехидрати, амидон, които му придават хранителна стойност. Изглежда дивечът усеща кое е полезно за организма му! Брадатият лишей бързо лекува кашлицата. Затова, появят ли ви се болки в гърлото, възползувайте се от едно излизане със ски, за да сдъвчете от това благодатно растение. Ефектът е толкова бърз, че прибирайки се вкъщи, вие ще усетите изчезването на болестните симптоми.

И така, защо да привикваме към лекарства, чието действие ни носи повече неприятности, отколкото полза?

Природата ни предлага хранителни и лековити растения, които са в изобилие по полето или в планината и чието активно въздействие е така хармонично дозирано с нуждите на организма ни, че никога няма да ни навлекат неприятности — само от нас зависи да се възползуваме от тях. Естествените антибиотици не увреждат чревната флора, с тях организма ни никога не ще привикне, даже и след редовна употреба. Особено раково болните трябва да свикнат да ядат редовно мокреш и латинка — било във вид на салата или в сандвич. А пък салата си от моркови можете да подсилите и обогатите с малко настърган хрян.

Консумирате ли редовно тези натурални антибиотици, вие по-спокойно ще понесете инфекциозните епидемии.

А веднъж възникнала инфекция, ще бъде бързо излекувана чрез споменатите лечебни съставки. Ако отидете да се заредите със здраве високо горе в планината и откриете мъх на височина над 1500 м — не пропускайте случая да дъвчете в течение на едно продължително време от това великолепно лечебно растение!

Чобанката или тушът (Petasites officinalis Monch) е друго растение с антибиотично действие. Преди всичко раково болните могат да имат извънредно голяма полза от него. Растението расте във високите полета край потоците. За ежедневна употреба препоръчваме чай от овчарка, латинка, хрян и мокреш. Можете да ги ползвате и като ароматични подправки към супи, салати, всякакви зеленчуци. За да се извлече полза от техните съставки, винаги трябва да се слагат в последния момент и никога да не се варят. Варенето убива антибиотичните съставки.

Както антибиотичните свойства на билките се унищожават при варенето, така и ред други ценни познати и непознати съставки, нужни на човешкия организъм, се повреждат при топлинната преработка. Така че, за да покрие нуждите си от активни съставки, човек винаги трябва да изяжда известно количество в суров вид. Който притежава градина, ще направи добре ако засади в лехичка мокреш и хрян, за да си бере всеки ден от тези ароматични билки. Добавени към супата накрая, смесени със сирене или просто като обикновена салата – чрез постоянната им консумация сами ще се убедите в благотворното им въздействие.

Освен латинка, хрян, мокреш, брадат лишей и чобанка има и други билки, които подкрепят имунитета. Те са:

Астрагал – Astragalus membranaceus – Използва се от хора, които има слаб имунитет и често боледуват. Имат изтощен организъм и за цялостно повишаване енергията. Сваряват се корени от растението, изсушени – 10 грама в 200 мл вода. Варят се 10 минути и се оставя да се охлади, след което се прецежда и се пие на две части през деня 15 минути преди храна.

Ехинацея – Echinacea sp. – Тази билка има широко приложение при подсилване защитните сили на тялото. Приемането на ехинацея може с голяма вероятност да ви предпази от простуда, а когато се разболеете, с нея ще съкратите периода на боледуване.

Веднага след настъпване на първите симптоми започнете да приемате капсулите, според указанията на опаковката. Освен това можете да ползвате имуностимулиращ БИО сок от ехинацея, който е добър за профилактика на вирусни заболявания, проблеми с дихателните органи, възпаления на пикочния мехур и други роблеми.

Шипка – Здравословните ползи на шипката са безспорен факт. От всички плодове в нея има най-много витамин С. Освен това провитамин А (каротин), ликопен, витамини В1 и В2, РР, Е и К; минерали и елементи – калий, магнезий, натрий, калций, фосфор; флавоноиди – кемпферол, кверцетин, рутин. По този начин тя е много важна за имунитета. Каротинът подобрява имунитета, витамин К помага при съсирването на кръвта и образуването на протромбина, витамин Е укрепва капилярите, витамини В1 и В2 действат за подобряване на зрението и облекчават умората на очите.

Прочетете тук и много ефикасна билкова рецепта за стимулиране на имунитета.

Хранителни добавки за по-добър имунитет

КОЛАСТРА – COLOSTRUM

Коластрата е храната на кърмачето в първите дни от живота му. Тя е много ценна за имунитета и помага на организма да възстанови нормалните функции на всички органи и системи след боледуване. При изтощен организъм активира имунната защита срещу вирусни инфекции. Полезните й свойства се дължат на изключително ценния й състав: съдържа осем растежни и 37 имунни фактора.

КОЛАСТРА
КОЛАСТРА – силата на първото майчино мляко!

Чист сок от плодовете нони

Плодовете Нони (Morinda citrifolia L) са известни с изключително мощното си действие на антиоксиданти. От тях се получава чист био сок, който има безценно полезно въздействие върху организма. Приемайте чист сок от нони 1 път на ден по 25 мл преди хранене.

 

Алое вера чист сок

Имате избор в какъв вид да приемате алое вера – като чист сок или на капсули. За неговите ползи при подкрепа на имунитета е говорено много, но нека кажем пак. Той е мощен източник на: аминокиселини, в това число 8 незаменими, витамини (А, В1, В2, В6, В12, С и Е, фолиева киселина и никотинамид), микро- и макроелементи (калций, натрий, желязо, калий, хром, магнезий, манган, мед и цинк). Продуктите от него се използват за лечение на кожни болести, за подкрепа на сърцето, костите, мускулите и много други. Едно от най-ценните растения, с които ни е дарила природата.

Алое вера - чист сок
Чист сок от алое вера

Незаменими помощници за лечение на много заболявания са и китайските гъби, които можете да намерите в нашия магазин за продукти, като кликнете ТУК!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *