ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето какви са основните причини за появата на тремор!

Важно е кога възниква треморът. Ако той се появява по време на активни действия – например при писане, при рисуване, приготвяне на храна – това се нарича активен тремор. И в случая обикновено не показва сериозни неврологични заболявания като болест на Паркинсон. Но няма да е излишно да се консултирате с лекар все пак.

Д-р Гостковски казва, че след 50-годишна възраст нерядко прогресира заболяване, наречено есенциален тремор – една от причините за активния тремор. В повечето случаи това заболяване се поддава добре на медикаментозно лечение.

Ако получавате тремор в състояние на покой, това се нарича статистичен тремор. При внезапно или постепенно влошаване на статичния тремор непременно потърсете лекарска помощ. Защото тази разновидност на тремора действително може да говори за болест на Паркинсон.

Треморът може да бъде наследствен. В някои семейства той се предава от поколение на поколение. В частност есенциалният тремор също е наследствено заболяване. Затова би било добре да познавате здравословното състояние на своите роднини.

тремор
Треморът може да бъде наследствен

„Активният тремор не трябва да се смята за неизбежно състояние при възрастните хора. Ако обаче ръцете на вашите вече възрастни родители са треперели, вероятно и вас ви очаква същото“, казва докторът.

Научете и запомнете възможните причини – тревога, стрес, умора, ниско ниво на кръвната захар, повече кафета – всичко това може да предизвика тремор. Освен това има много лекарствени препарати – например литий, валпроат, албутерол, теофилин, които могат да станат причина за тремор или да задълбочат вече съществуващия при вас проблем, пише „Доктор“. Ако заподозрете, че причина за всичко това е подобен лекарствен препарат, в никакъв случай не прекратявайте неговия прием самостоятелно. Първо се консултирайте с лекуващия лекар и тогава.

Треморът може да бъде контролиран. За неговото лечение се използват широк арсенал лекарствени препарати и немедикаментозни методики. Ако лекарствата не помагат, лекарите прилагат такива високотехнологични опции като дълбока стимулация на мозъка или дори гама-нож – в зависимост от първопричината.

Д-р Гостковски предупреждава, че препаратите за лечение на тремор могат да оказват седативно действие. Ако шофирате например, или работите с опасни механизирани апарати, предупредете вашия лекар за това. Също така трябва да се осведомите за възможните лекарствени взаимодействия.

Колкото по-рано, толкова по-добре. Това, разбира се, се отнася за лечението, а не за тремора като такъв. Веднага след като сте открили у себе си или у свой роднина подозрително треперене на крайниците или главата, най-добре да не отлагате, а да се консултирате със специалист.

Възможно е да няма нищо страшно, но не е изключено да се налага да започнете спешно лечение. По думите на д-р Гостковски, в повечето случаи ранното начало на лечението позволява да се постигнат и по-добри резултати. Дори и нищо да не са ви открили, ще придобиете душевен покой – а това е безценно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *