Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Така се дава спешна помощ на мястото на произшествието

При всеки нещастен случай има редица фактори, които следва да се вземат под внимание на самото място на произшествието 

Основно правило е да не излагате себе си на опасност, защото така с нищо няма да помог­нете на пострадалия. Обърнете внимание дали той е изпаднал в шок. Ако признаците на шока не се разпознаят своевременно и не се противодейст­ва бързо, може да се стигне до сериозни последици.

Спешна помощ
Спешна помощ

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Преценете опасността

Преценете дали вие, пострадалият или други не се намирате в непо­средствена опасност. Преди всичко внимавайте за отровен дим и изпарения, движещи се МПС, опасности от електричество и опасни атмосферни условия. Обезопасете ра­йона. Ако пострадалият все още е в автомобила, спрете двигателя и свалете ключа за запалване. Помолете хората наоколо да не пушат.

Ако пристигнете на место произ­шествието с автомобил, спрете на безопасно разстояние и включете аварийните светлини, за да преду­предите идващите след вас превозни средства. Погрижете се предните колела да са извити в посока към канавката. Поставете преду­предителния триъгълник. Най-напред преценете сериозността на ситуацията и после уведомете „Спешна медицинска помощ “ и полицията.

Преценете състоянието на пострадалия

Ако е възможно, без да представлява опасност за вас, преценете състоянието на пострадалия съгласно принципите за първа помощ. Казано накратко: премествайте пострадалите само тогава, когато са в безсъзнание или когато това е наложително от съ­ображения за безопасност. Изтегляй­те пострадалите от опаснатазона с показания на илюстрацията спасителен захват.

Извикайте помощ

Ако сте вкъщи, обадете се незабавно на телефона за спешни случаи 112. Съобщете какво се е случило, продикту­вайте точния си адрес и опишете, доколкото е възможно, състоянието на пострадалия, както и степента на сериозност на ситуацията. Останете на телефона, докато ви кажат, че можете да затворите. Отворете входната врата, включете всички лампи и незабавно се върнете при пострадалия. Ако се намирате извън дома и нямате мобилен телефон, помолете друг човек да съобщи за произшествието. Ако освен вас няма никого, опитайте се чрез силни вико­ве да привлечете внимание. В ника­къв случай не оставяйте пострадалия сам на мястото на произ­шествието .

Прегледайте пострадалия за наранявания

Проверете дали пострадалият е в съзнание и дали се нуждае от живо­тоспасяваща помощ, имали нараня­вания, които трябва да се трети­рат незабавно. Притиснете сте­рилна превръзка или друг материал върху кървящите рани или помоле­те пострадалия сам да направи то­ва. Ако раната е на някой от край­ниците, помогнете му да задържи възможно по-високо засегнатата ръка или крак. Превържете раната.

Обездвижете фрактурите

Ако някой от крайниците (или друза част от тялото) изглежда в неес­тествена позиция, в никакъв случай не се опитвайте да възстановите нормалното положение. Погрижете се за обездвижването на засегната­та област, доколкото това облек­чава състоянието на пострадалия. Помогнете му също така да заеме възможно най-удобното за него по­ложение и избягвайте излишните движения.

Предпазване на пострадалия от шок

На пострадалия при произшествието , който е в съзнание, трябва да му се помогне да заеме най-удобното за него положение. Помогнете му, ако е възможно, да легне по гръб и се погрижете да подложите нещо под краката.

Следете пострадалият да не загуби съзнание

Пострадалият при произшествието  може да загуби съзнание, ако е теж­ко ранен (което невинаги става ясно от пръв поглед). Ако по време на чакането на спасителния екип реакциите на ранения станат вяли или той реагира объркано, освобо­дете дихателните му пътища, ка­то го поставите в стабилно стра- нично положение.

До идването на спасителния екип на мястото на произшествието поддържайте постоянна телесната температура

Независимо дали сте вкъщи или на открито, завийте пострадалия с леко одеяло или дреха, за да поддър­жате константна телесната му температура. При екстремни ме­теорологични условия можете да помолите хората около вас с чадър или спасително одеяло да предпазят ранения от слънцето или дъжда.

Следете за евентуални проме­ни в състоянието на ранения. Съ­общете за тях на спасителния екип веднага след неговото при­стигане. Не давайте на пострада­лия нищо за ядене или за пиене, за­щото при последващото лечение може да е наложително поставяне­то на упойка.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *