Рак на гърдата – ТОП 8 на най-големите и опасни заблуди за това заболяване

Рак на гърдата – прочетете какви са най-големите митове за това заболяване

Ракът на гърдата е едно от най-страшните заболявания при жените, с което са свързани много митове. Предлагаме ви да прочетете тази статия от д-р Холи Педерсън – лекар-онкомамолог от клиниката „Кливлънд“ в Охайо, САЩ. Заедно със своите колеги той посочва осемте най-разпространени и опасни заблуди, касаещи тази коварна болест.

Мит 1
Мамографията не е нужна
Специалистите по рака на гърдата са единни в мнението си, че мамографията спасява живот. Американската статистика показва, че благодарение именно на мамографията броят смъртни случаи, свързани с рака на гърдата, са се понижили с 20%. Ранната диагностика на рака означава своевременна лекарска намеса и по-висока оцеляемост във всяка възрастова група. Ние се надяваме, че ще настъпи денят, когато лекарите ще могат да откриват рака на гърдата без мамография, с помощта на по-прости, евтини и безвредни тестове. Но днес мамографията е необходимост за всички. В 70 на сто от случаите на рак на гърдата откриваме при жени без обременена семейна анамнеза. Т.е., вие не трябва да се успокоявате от това, че вашата майка, баба, леля, сестра никога да не са имали рак на гърдата. Не трябва да се отпускате от този факт. Американската онкологична общност, Американският колеж по радиология, Американският колеж по акушерство и гинекология в Кливланд настоятелно препоръчват на всички жени, започвайки от 40 години, ежегодно да се подлагат на мамография.

Мит 2
Самостоятелно изследване на млечната жлеза е остарял метод
Това е много опасна заблуда, която лишава хиляди жени от ценната възможност за своевременно откриване на рака на гърдата. В действителност вие сте длъжни редовно да изследвате самостоятелно млечните си жлези и да съобщавате на лекуващия ви лекар за подозрителни изменения. Ако добре познавате своите гърди, ще ви бъде по-лесно да откриете всякакви изменения в тяхната тъкан. Обръщайте внимание на необичайни уплътнения и възелчета. Освен това следва да сте наясно дали и кои ваши близки и роднини са имали или имат рак на гърдата. И ежегодно подновявайте тази информация.

Мит 3
Мамограмата ми е наред, значи съм здрава
Важно е да разберете, че мамографията не е на 100% точен метод. Почти 15 на сто от пациентките получават лъжливо-отрицателни резултати. Това означава, че в някои случаи мамографията не открива рака, въпреки че в действителност го има. Проведено в САЩ изследване, продължило 8 години с участието на 1222 жени с рак на гърдата, открива, че 13 на сто от болните са имали абсолютно нормални мамограми в периода по-малко от година преди поставяне на диагнозата.

рак на гърдата
Истините за рака на гърдата

Мит 4
По-добре магнитно-резонансна томография
Имайте предвид, че магнитно-резонансната томография невинаги може да замести периодичната мамография. Последната е единственият метод за визуализация, който ясно и точно показва намиращите се в гърдите микрокалцинати – възможният ранен признак на рака. Мамографията е най-подходяща за откриване на мъничките изменения в структурата на млечната жлеза. През 2007 г. Американската онкологична общност издаде препоръки за периодичен магнито-резонансен скрининг на жените с висок риск обаче такова изследване в САЩ и досега не се покрива от застраховката. Независимо от високата си чувствителност, този метод има два сериозни минуса: голям брой лъжливо-положителни резултати и прекалено висока цена за такова изследване. Д-р Педерсън смята, че можете да говорите за МРТ с лекаря само в случай, че имате обременена наследственост и желаете да се презастраховате. За всички останали, по негово мнение, по-подходяща е обикновената периодична мамография.

Мит 5
Термографията е по-добра от мамографията
Термографията, или т.нар. топловизионна диагностика, се заключава в получаване на инфрачервена (топлинна) снимка на млечната жлеза. Тази бърза, безопасна и неинвазивна процедура има повече от 40- годишна богата история, обаче е била одобрена само като спомагателен скринингов метод за рак на гърдата, пише „Доктор“. През юни 2011-та година официални представители на Американската онкологична общност заявиха, че не съществуват достоверни научни данни за ефективността на томографските устройства за скрининг, в т.ч. по отношение на рака и другите заболявания на млечната жлеза“. Експертите обръщат внимание на това, че става дума за изключително спомагателен метод, освен това изразяват безпокойство по повод това, че заради преувеличаване възможностите на топловизионната диагностика много американски жени са се отказали от периодичната мамография. Коментарът, както се казва, е излишен.

Мит 6
Генетичните мутации са широко разпространени
През последните години силно нарасна осведомеността на хората за наследствената склонност към рака на гърдата и не на последно място това се случи благодарение откровенията на Анджелина Джоли, която по своя инициатива се подложи на профилактична мастектомия. Тъй като нейната майка е страдала от рак на яйчниците, актрисата се е подложила на тест за генетичната мутация BRCA1, който се оказа положителен. Тази мутация означава, че при жената съществуват много висок риск от развитие на рак на яйчниците и на млечната жлеза. За да предотврати непоправимото, майката на шест деца се е решила да й отстранят млечните жлези и яйчниците. Истината обаче е, че само 10% от случаите на рак на гърдата и 15 на сто от случаите на рак на яйчниците се асоциират с генетични мутации. При тази мутация на гена случаите на рак са най-разпространени – един на 400 човека. Не са чак толкова много.

Мит 7
Мастектомията е единствената възможност да се намали рискът
Всички жени трябва да знаят, че ранната диагностика е ключът към спасението на живота. По думите на д-р Педерсън при своевременна диагностика лекарите успяват да спасят повече от 95 на сто от своите пациенти. Но съществуват също така многобройни способи за понижаване риска от рак на гърдата. Например употребата на алкохол и наднорменото тегло след 40-годишна възраст са много съществени рискови фактори, за които не всички се досещат и подозират. Много наши жени с равнодушно-обречен вид констатират, че пълнеят „не от пържоли, а от възрастта“ и след такова самооправдание продължават съвсем спокойно да трупат килограми. Истината е, че наднорменото тегло убива, не го забравяйте. Д-р Педерсън препоръчва на жените във всяка възраст да поддържат оптимално тегло като минимум през ден се занимават с физически упражнения и ограничат употребата на алкохол до шест чашки на седмица.

Мит 8
Лечението задължително е максимално агресивно
Нека това да го кажат специалистите. Ракът на гърдата протича по различен начин и изисква индивидуален подход. За лечение на този рак в днешно време се прилагат хирургично отстраняване на млечната жлеза, лъчева и химиотерапия. Лечебният план се съставя от лекаря с оглед многото фактори и зависи от особеностите на конкретния случай. Не бързайте да твърдите, че вашият лекар не е прав. Открийте по-опитен специалист, който да поговори с вас и да ви посочи и разясни всички „за“ и „против“ при всяка от предложените опции за лечение. Въпреки разпространеното мнение максимално агресивното лечение невинаги е оправдано и невинаги подобрява крайния резултат. Не забравяйте и за рисковете, които крие в себе си такова лечение.

https://youtu.be/hjEiG76WZ5o

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *