Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви храни трябва да приемат болните от диабет II тип?

Чакам на гости да ми дойде приятел, който страда от захарен диабет втори тип. Но аз не знам какво конкретно да му приготвя за ядене. Moже ли да пие алкохолни напитки и какви? А може ли да ми предложите някакви подходящи ястия?

Светла Иванова – Велинград

Много често хора като бас, които не знаят достатъчно за диабета, се заблуждават относ­но това, че болните от захарен диабет „нищо не могат да ядат“. Повярвайте, това не е така. Исти­ната е, че диабетиците наистина трябва да се придържат към ня­какво по-специфично хранене. Най-напред имайте предвид, че нивото на захар в кръвта се повишава изключително от въглехидратите и само понякога от употребата на повече белтъчини и мазнини. Към белтъчните продукти спадат месото, рибата, изварата, сире­нето. Богати на мазнини са сла­нината, растителното и кравето масло и други. Що се отнася до въглехидратите, желателно е ди­абетиците да използват най-вече лесноусвоими въглехидрати – т.е. тези, които бързо се усвояват. С една дума, спокойно можете да приготвите вкусни ястия на вашия гост. Например домати­те, краставиците, тиквичките, патладжаните, зелето – те прак­тически не повишават нивото на захар. Значи, без ограничения можете да ги използвате. Трябва да ви предупредим за още нещо: храната на диабетиците не тряб­ва да бъде Висококалорична.

Що се отнася до алкохола, необходимо е да имате предвид, че той може да доведе до много неприятна ситуация. Алкохолът например може да понижи нивото на захар и то да стигне критични стойности. И ако диабетикът е адекватен, той ще Вземе мерки за нормализиране на състоянието си. Но ако е В алкохолно опиянение, може да пропусне и да изпадне В състояние на хипогликемия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *