Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да следим и как да измерим пулса си?

Ако пулсът ви замира, посетете кардиолог, ако не можете да го напипате – хематолог, а ако е по-малко от 45 удара – ендокринолог. Поставяйки пръстите си върху радиалната артерия и анализирайки пулса си, можете да раз­берете дали сте добре със здравето. Всичко, което ви трябва, е да имате часовник и чув­ство за ритъм.

КАК ДА СИ ИЗМЕРИТЕ ПУЛСА?

Най-правилно е да измервате пулса си в седнало положение (в легнало положение пул­сът е малко по-нисък, а в изправено – по-висок). Класическото място за измерването му е ради­алната артерия. Пул­сът на това място се измерва на разстояние ширината на големия пръст под първата кож­на гънка на китката. Ако не може да „хванете“ пул­са на това място, много лесно ще го откриете на сънната артерия. Пулсът на здравия чо­век в състояние на покой е 60-80 удара в минута и е ритмичен и равноме­рен. По тези показатели може и да оцените резул­тата.

За да сте сигурни, че ще го отчетете правил­но, избягвайте измер­ването му веднага след приемането на храна и алкохол, при остро чувство за глад, тежка физическа работа или ин­тензивен умствен труд, след масаж, взимане на душ, плуване, секс, както и в критичните дни.

Честота (удари в ми­нута) по-малко от 45 – това показва наличие­то на сърдечна блокада, която може да предиз­вика силна отпадна­лост, хронична умора, а в занемарени случаи – образуване на кръвни съсиреци в сърцето.Ако имате такъв пулс, трябва да си на­правите кардиограма и да посетите карди­олог.

59-46 удара са симптом на понижена функция на щито­видната жлеза. Отидете на ендокринолог.

60-80 пулс е в нормални граници.

81-100 пулс може да бъде признак на хипертония.

РИТМИЧНОСТТА НА ПУЛСА:

Ако пулсът на мо­менти се губи – това е знак за сърдечен блокаж, ако по средата на нормалния ритъм се появяват неравномерни удари – това говори за аритмия. И в двата слу­чая е необходимо да се отиде на кардиолог.

Ако единият удар на пулса е силен, а след­ващият е слаб или ако пулсът се различава по запълване на дясната и лявата ръка, това може да означава болест на сърцето. В този случай е задължително да по­търсите кардиолог.

Ако пулсът е слаб, тънък, нишковиден, едва доловим, това е симп­том за анемия или ни­ско кръвно налягане. Измерете си кръвното налягане: ако е пониже­но, посетете кардиолог и хематолог.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *