ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува катаракта и астигматизъм? Вижте този нов метод!

Суперлазер е най-новата методика за оперативно лечение на катаракта и астигматизъм. Става дума за т.нар. фемтосекундна катарактална хирургия, която навлиза като практика в световен мащаб само преди 5 години.

За същността, начина на прилагане и предимствата на новата оперативна методика в офталмологията обяснява д-р Веселин Даскалов – един от водещите очни специалисти хирурзи в България. Ежедневната му работа, която за него е и хоби, включва оперативно лечение на катаракта, глаукома, отлепване на ретината, очни травми, диабетна ретинопатия, заболявания на макулата, както и трансплантации на роговица /кератопластика/, рефрактивна лазерна хирургия и детска офталмолохирургия. Ето какво споделя той за работата си в интервю за в. „Доктор“.

Д-р Даскалов, каква е същността на т.нар. фемтосекундна катарактална хирургия?

Това е нова методика за оперативно лечение на катаракта, която частично замества действията на очния хирург и намалява използването на ултразвуковата енергия при операциите за катаракта. В смисъл, суперлазерът в нашия медицински център прави по-точно разрезите в роговицата, прави предния

д-р Веселин Даскалов
д-р Веселин Даскалов

капсулорексис и разчупва ядрото на лещата. Всичко това улеснява по-нататъшните манипулации и оперативни интервенции и намалява ултразвуковото време при разбиването и изсмукването ядрото на лещата. Което от своя страна води до по-малък постоперативен риск, по-малко постоперативни усложнения и по-бърза зрителна рехабилитация на болните.

Фемтосекундната катарактална хирургия е ново направление. Тя навлезе в световен мащаб през 2011 г.

Първата такава операция е демонстрирана на живо на конгрес във Виена, а първите операции са извършени от проф. Наги в Будапеща. И през последните 4 години доби голямо разпространение.

Това ли са основните предимства на методиката?

Това са основните предимства, но искам да отбележа, че фемтосекундният лазер има и други предназначения.

Специално нашият фемтосекунден лазер е единствен не само в България, но от Мюнхен до Истанбул го има само при нас. Освен в катаракталната хирургия фемтосекундната методика се използва и в рефрактивната хирургия за оформянето на ламбото от роговицата. Също изключително прецизна техника, при която се намаляват значително усложненията след рефрактивна хирургия. Следващото, третото приложение на фемтосекундния лазер е, че той може да коригира и роговичния астигматизъм до 3 диоптъра, така че при това положение се изключва възможността от поставянето на вътреочни торични лещи, които коригират астигматизма.

А премахването на роговичния астигматизъм и намаляването до минимум на постоперативните усложнения води до много по-добро зрение на пациента още на първата седмица след операцията. И не на последно място премахва нуждата от носенето на очила.

Четвъртото предназначение на този лазер е, че той се използва и при кератопластиката – трансплантация на роговицата. С него могат да се направят както ламеларни каретопластики (предна и задна), така също и перфоративна кератопластика. И то с изключителна точност – до стотни от милиметъра може да се определи широчината на донорната роговица и на реципиентното ложе. По-лесно и по-точно да се извършат последващите хирургични манипулации.

Д-р Даскалов, а подходяща ли е тази нова модерна методика при по-напреднал стадий на катаракта например?

Да, може да се прилага при всички видове катаракта. За разлика отпреди време, когато говорехме, че за по-твърдите катаракти ултразвукът не е достатъчен. Чрез нея по този начин намаляваме ултразвуковата енергия, която е необходима за операция на катаракти и премахваме или намаляваме риска от получаване на постоперативно помътняване на роговицата.

Ще имат ли достъп всички желаещи да се подложат на тази операция?

За съжаление тя не се плаща от Здравната каса. Пациентът си плаща допълнително.

Нараства или намалява заболеваемостта от катаракта според вас, пък и според статистиката?

Мога да кажа, че се увеличават операциите за катаракта. По много причини. Първо, като статистика ние допреди 10 години бяхме на последно място в Европа по брой оперирани пациенти на един милион население. В момента сме на 3-та или 4-та позиция отзад напред. Имайте предвид, че в САЩ например се оперират 8 до 10 хиляди пациенти на един милион население, докато при нас са 3-4 хиляди на един милион.

Може ли да се говори за профилактика на катарактата?

Профилактика на катарактата няма. Капките по принцип оказват само психотропен ефект. Иначе използването на витамини е абсолютно медийна измама. Да речем, че може до някаква степен да задържат развитието на катаракта и толкова.

Същото се отнася и за мед и лимон, както и за разнообразните билкови рецепти – те не лекуват. Т.е. нищо от това не може да се нарече дефинитивно лечение, както не съществуват и консервативни методи за излекуване на катарактата. Така че единственият начин за ефективно лечение на това заболяване е операцията.

Само старческо заболяване ли е катарактата?

Не, има вродени катаракти при деца. Честотата на тази болест в детска възраст, слава Богу, е доста ниска – някъде 0,4 на 10 хиляди. Но към 40-годишна възраст броят на страдащите от катаракта се увеличава на около един процент, а над 75-годишна възраст вече се среща при 70 на сто от хората.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *