Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Галина Шаталова: Здрави, щастливи и в същото време богати – как да превърнем тази мечта в реалност?

Галина Сергеевна Шаталова е лекар, неврохирург, доктор на науките, академик и лауреат на много академични награди

Galina-SHatalova
Работила е като ръководител в Центъра за космически изследвания, експериментира в Института по физическо възпитание и спорт. Почти половин век тази изключителна жена, която на 60 години изглежда все едно е 40-годишна дама, се храни по следната система: 12 грама мазнини, 15 грама протеини и 100 грама въглехидрати на ден – почти пет пъти по-малко, според научните правила. Задължително, каквито и да са условията навън тя бяга по 2 пъти дневно, редовно плува и спи около 4-5 часа на денонощие.

Прословутата руска докторка е помогнала на много хора и много пациенти са минали през кабинета ѝ, но успех са имали най-вече онези, които са били усърдни и постоянни – като нея.

Доктор Шаталова има много издадени книги, включително преведени и на български език. Поддръжник е на вегетарианството и суровоядството. Галина Шаталова е натуропат по душа и по призвание. Системата ѝ е помогнала и изцелила болни от инсулинозависим диабет, рак, хронична хипертония, сърдечна недостатъчност и други заболявания, които официалната медицина смята за нелечими или хронични.

През 80-те години на миналия век Галина Шаталова обяви война на калориите. Храната, според Шаталова, е най-важния и в същото време и най-проблематичен източник на енергия на живите същества. Теорията за балансираното хранене и калорийния подход към храненето е грешен. Това носи определена вреда на стотици хиляди хора и смъртни случаи от различни болести на храносмилателната и нервна система всяка година.

През 1990-ата, когато е на 75 години, Шаталова, заедно с няколко бивши свои пациенти, прекосява пустинята Каракум – около 500 км безкрайни пясъци при около 50 градуса топлина. С тях са и групичка спортисти. Дневната диета на групата на Шаталова е около 100 грама сушени плодове, 50 грама зърнени култури и един литър чай от билки. Спортистите хапвали и пийвали кой каквото намери за добре. Интересно било следното – шаталовистите, както се наричали помежду си, почти не изпитали умора, докато спортистите често-често спирали да си почиват. И, освен това, шаталовисите не отслабнали от прехода, а напротив – върнали се от прехода освежени и здрави.

Обобщавайки наблюденията си, след прехода през пустинята, Шаталова формулира закона за ЕНЕРГОМИНИМУМА: в природата всичко е в оптимално функциониране с минимален разход на енергия. Начин на живот = максимални спестявания + максимална ефективност. Най-просто казано, това означава постепенно и драстично да се намали приема на храна, като стриктно се съблюдава нейния произход. Колкото по-естествена е тя, толкова по-добре. Колкото по-малко месо и преработени храни се консумират – още по-добре.Това няма как да не окаже влияние и на разходите за храна, а от там и на спестяванията като цяло.

В основата на естественото лечение на организма доктор Шаталова поставя необходимостта от създаване на хармония на духа и подходящ светоглед – набор от вярвания, оценки, принципи и творчески идеи, които определят най-общата визия и разбиране на света,. В православието това явление се нарича „спокойствие“. То се характеризира в състояние на спокойствие, смирение, чувство на любов към света, състрадание, липса на раздразнителност и агресия, нежелание да се осъди някого или нещо. Това елиминира чувството на стрес в душата. Спокойствието укрепва тялото и духа.

Не можем в една статия да разясним системата за естествено хранене на Галина Шаталова. Книгите ѝ все още могат да се открият в книжарниците и библиотеките. Онова, което е важно да се знае и да се разбере за принципа на лечебно хранене на доктор Шаталова е следното – да не се ядат месо и риба, тестени изделия, млечни продукти и захар. Руската лекарка сериозно препоръчва да се ограничи количеството на мазнини и сол в храната. В идеалния случай нормална диета от гледна точка на Шаталова е монодиетата, т.е. на едно хранене се приема само един продукт – например варени картофи, с почивки между храненията 3-4 часа, а ако не може да откажете месото, то трябва да бъде варено или печено, но не на скара, а почивката между храненията трябва да е поне 7-8 часа. И колкото се може повече естествени плодове и зеленчуци. Освен на храненето, Шаталова обръща специално внимание и на дишането (по системата на йогите) както и на съня – лягане не по-късно от 22-23 часа и ставане в 4-5 часа сутринта. А що се отнася до движението, принципът е прост – везните се накланят в полза на закаляването, упражненията, бягането, плуването и сауната. Разбира се, и при движението, както и при храненето, важна е мярката и постоянството. Само с този подход е възможно да се постигне успех.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *