Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кое е най-доброто лечение на безсънието?

Задайте този въпрос на средностатистическия лекар и веднага ще получите готовия отговор (заедно с рецепта против безсънието) – сънотворните.

Безсънието
Безсънието

Повечето лекари смятат, че сънотворните са най-ефективното лечение на безсънието, каквото те всъщност не са, и продължават да ги предписват щедро, казва д-р Грег Джейкъбс, специалист по инсомния. Той смята, че лекарите злоупотребяват с предписването на сънотворни, защото хапчетата не въздействат върху причината за безсънието, крият риск от зависимост и дори влошават безсънието.

Хапчетата за сън помагат само при лечение на временно безсъние, коментира д-р Джейкъбс. Но при редовна употреба организмът привиква към тях и се появяват странични ефекти, които са далеч повече от скромните ползи. Другата причина д-р Джейкъбс да смята, че сънотворните са излишни, е, че повечето страдащи от безсъние могат да овладеят състоянието си без лекарства, с естествените методи на самолечението.

РЕЛАКСАЦИЯ: приспете стреса

Стресът е навсякъде, от вечния страх да не закъснеем до шума, замърсяването и семейните проблеми, от информационния поток до финансовите тревоги, а прекомерният стрес разбива съня. Стресовите ситуации в живота са най-честите виновници за безсънието, казва д-р Джейкъбс. Можете да се научите да противодействате на негативното въздействие на стреса със способностите на тялото и ума; тази техника се нарича реактивна релаксация.

Проучванията показват, че реактивната релаксация лекува безсънието, уверява д-р Джейкъбс. За да се избавите от инсомнията, практикувайте реактивната релаксация 10-20 минути на ден. Открийте по кое време на деня тя ви се отдава най-лесно и го запазете за нея.

  1. Изберете някое тихо място, където няма да ви безпокои никой. Седнете или легнете удобно и затворете очи. Няма проблем, ако заспите по време на релаксация, но навийте будилника за 20 минути, в случай че заспите и не правете упражнението 1-2 часа преди лягане, за да не се ободрите.
  2. Фокусирайте вниманието върху всяка една част от тялото и почувствайте как отпускането се разлива по тях: стъпалата, прасците, бедрата, стомаха, гърдите, гърба, дланите, ръцете, мишниците, рамената, врата, челюстта, бузите, очите и челото. Може да почувствате топлина, гъделичкане или натежаване или да усетите съответната част от тялото по-осезаемо. В края на упражнението се концентрирайте за няколко минути върху усещането за релаксация в цялото тяло, казва д-р Джейкъбс.
  3. За да следите дишането, поставете една ръка върху стомаха и другата върху гърдите. При правилното коремно дишане ще се движи само ръката върху стомаха, обяснява д-р Джейкъбс. Коремното дишане е дълбоко и бавно. Дълбокото коремно дишане има отпускащо въздействие за разлика от плиткото, повърхностно гръдно дишане, добавя той.
  4. Вашите мускули са отпуснати. Дишате дълбоко. Сега, казва д-р Джейкъбс, откъснете вниманието си от всекидневните мисли чрез техника за неутрален и повторяем мислен фокус. Изберете дума като едно, релакс, мир или натежаване. Повечето хора повтарят наум избраната дума при всяко издишване, казва той. Можете да се фокусирате и върху зрителен образ на приятно, успокояващо място, съветва д-р Джейкъбс. Представете си някое красиво кътче; плаж, поляна или планина; място от книга, списание или филм; или си представете как се носите върху облак.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *