ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да избираме мандарини – скритите опасности в ароматния плод

Мандарини – те са сред най-популярните плодове през зимата. Дори и да не обичате цитрусови плодове, аромата на вкусните мандарини е в състояние да ви донесе много празнични емоции и настроение.

мандарини избор

 

Но как да стане така, че да не прекарате празниците в болницата? Хранително отравяне с плодове – това съвсем не е рядкост в наше време. Следователно, всеки от нас трябва да знае правилата за избор на мандарините.

Как да ги избираме?

Опасностите в корите

Преди ядене мандарините задължително трябва да се измиват! Много хора си мислят, че след като белим корите на вкусните мандарини, измиването не е нужно. Но бъдете внимателни: в корите на мандарините се крият много опасности.
Превозвачите и голяма част от продавачите на мандарините покриват не особено добре узрелите плодове с токсично вещество, което се натрупва в черния дроб. Те са лепкави на пипане. При белене на плода всички вредни вещества попадат върху ръцете, а след това и в тялото. В никакъв случай не белете неизмитите плодове със зъби.

Външен вид

Мандарините, които са покрити със зелени петна издават заболяване на плодовете. Неестествения восъчен блясък на кората означава, че мандарините са третирани с фунгициди.

Това се прави за защита на плода от гъбички. Въпреки това, високите дози фунгициди могат да предизвикат бъбречна недостатъчност. Този особено вреден ефект се засилва от употребата на алкохол. Повърхността на мандарините трябва да бъде груба и естествена на допир.

Замразени

Има плодове, които са меки и не особено приятни при натискане. Често се случва пръстите ни да потъват в тях и при най-лекия допир. Освен това, мандарините изглеждат мокри. Това означава, че голяма част от тях са били замразени. Консумацията на тези плодове не се препоръчва.

Ларвите на плодовата мушица

Средиземноморските мухи са опасни вредители. Те ядат корите на плодовете и зеленчуците. Следи от ларвите могат да се видят в мандаринените кори на места, на които има загниване и разпадане на кората. Гледайте внимателно какво ядете, защото заразата с тези ларви е много токсична и опасна за организма.

Изразеният цитрусов аромат е един от основните признаци за качеството на плода. Всеки сорт мандарини има уникален вкус. Ако сте любители на по-сладките цитруси, изберете испански мандарини. Те са без семки и имат ярко оранжев цвят. Турски мандарини са жълто-кисели. Мандарините от Мароко на външен вид напомнят на портокали. Те са безумно сладки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *