Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3, 3 милиона в света са умрели от дизела и бензина

Според научно изследване, направено от университета в Единбург, смъртните случаи в резултат на фините частици, отделяни с дизела и бензина, са 3,3 млн. в света.

вредни газове
Всяка една кола е потенциален източник на вредни газове

Съвременните превозни средства много малко излъчват отровни емисии и заради минималното си количество не са опасни за здравето, това се опитват да внушат големите автомобилни гиганти. Те твърдят, че вредните газове са в рамките на европейските норми за допустимост на замърсяване на околната среда. Истината обаче е съвсем различна. Азотните оксиди и финият ситен прах, който се отделя от дизеловото гориво, са голяма заплаха за здравето и околната среда.

Производителите откровено лъжат за стойностите на отровните газове. Това го правят не само американските автомобилни титани, но и навсякъде по света.

Азотният оксид увреждат здравето на човека и животните по много начини. Те дразнят лигавицата на дихателните пътища и на очите, което предизвиква кашлица и създава дихателни и очни проблеми. Газовете най-вече представляват опасност за асматиците. Високите стойности на азотния оксид водят до главоболие и виене на свят. Газът допринася и за образуването на озон.

Новите автомобили не трябва да изпускат повече от 80 милиграма азотен оксид на километър. За да отговорят на тази норма, те се оборудват с катализатор. При по-големите мотори катализаторите използват разтворител на карбамида (Selective Catalytic Reduction, SCR), за да може да се улови азотния оксид. Тази система работи много ефективно, но тя има недостатък – разтворителят трябва редовно да се долива.

Американските производители на автомобили хитруват обаче с катализатора. Вграденият софтуер разпознава кога колата се тества за вредните емисии и кога не. Катализаторът често се деактивира, когато се повишат емисиите на азотния оксид. Така е измислено, че разтворът по-рядко да се долива, за да се спестят на шофьорите посещенията в сервизите. Именно заради удобството на купувачите на автомобили се подлага на риск здравето на цялото общество.

Емисиите на азотни оксиди в момента се установяват чрез метод, известен като NEFZ. Методът обаче търпи критика, тъй като няма нищо общо с реалната практика при шофиране. При измерване на обгазяването на 32 автомобила в условя близки до реалните, 22 от тях не издържали теста – въпреки че всички минали проверката на NEFZ.

В Европа важи правилото, че натрупването на азотния оксид може да бъде най-много за 18 дни в годината и то не повече от час за това време. Стойността не бива да надвишава границата на 200 микрограма на кубичен метър. Средногодишното ниво не трябва да надскача 40 микрограма на кубичен метър. Тази цифра е увеличена многократно, особено в големите градове.

Дизеловите мотори създават проблеми и с финия си прах. За новите коли е определено нормата за фини прахови частици да бъде 6, като за 2014 г. е допустимо 4,5 милиграма на километър. Без филтър едва ли е възможно да се постигне това, затова новите автомобили са снабдени с такъв. Проблем са старите коли, тъй като не се произвеждат с него. Те могат да бъдат допълнително дооборудвани, което обаче не дава същия резултат като при возилата, дошли направо от завода.

Фините прахови частици не се образуват само от дизеловите мотори, но и от бензиновите. Те са толкова мънички и леки, че след изхвърлянето им не потъват в земята, а се понасят във въздуха и се разпространяват в околната среда. Именно поради малките си размери микрочастиците са огромна заплаха. При дишането те попадат навътре в дихателните пътища. Праховите частици с диаметър от 10 микрона проникват в носната кухина и дразнят лигавицата. По-малките, с големина от 2,5 микрона, достигат до дробовете и могат да увредят кръвоносните съдове и да предизвикат рак. Според научно изследване, направено от университета в Единбург, именно тези по-микроскопични частици водят до увеличаване на риска от сърдечен удар. Заплахата при по-големите е по-малка. Пак според същата студия, смъртните случаи в резултат на фините частици са 3,3 млн. в света.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *