ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Знаете ли какви са симптомите на рак на панкреаса?

През 2012 година във Великобритания са починали 8700 души, болни от рак на панкреаса
През 2012 година във Великобритания са починали 8700 души, болни от рак на панкреаса

Около 8800 души годишно се разболяват от рак на панкреаса във Великобритания. Това е 10-ата най-често срещаната форма на рак в Обединеното кралство и петата най-честа причина за смърт в страната, съобщава express.co.uk. През последното десетилетие болните от този тип рак са се увеличили с около 8 %.

Ракът на панкреаса се среща по-често при по-възрастните хора. Почти половината от всички нови случаи са при хора на възраст над 75 години. Болестта се среща рядко при хора под 40 годишна възраст.

През 2012 година от рак на панкреаса са починили 8700 души във Великобритания, което е почти по 24 души – всеки ден.

Какви са симптомите?

Панкреасът е голяма жлеза, която изпълнява две важни задачи в организма. Първата е произвеждането на храносмилателни сокове, а втората  – производството на инсулин и други хормони, подпомагащи въглихидратната обмяна. Частта, която произвежда храносмилателни сокове се нарича екзокринна, а тази, която е отговорна за производството на хормоните – ендокринна. Раковите заболявания, които се развиват от тези две различни части на панкреаса  имат различни симптоми.

Най-честите симптоми на рак на панкреаса включват:

  • Болка в областта на стомаха и гърба. При 7 от 10 души с рак на панкреаса първите симптоми са такива болки. Те казват, че усещането се пренася от областта на стомаха към гърба, влошава се, когато лягат и след хранене.
  • Около половината от пациентите имат жълтеница. Тя се характеризира с пожълтяване на кожата и очите, а урината става по-тъмна от нормално. Жълтеницата е симптом и на заболяванията, свързани с черния дроб и жлъчния мехур.
  • Хората, диагностицирани с рак на панкреаса свалят visita la página килограми без да има причина.

Има и други симптоми, които сигнализират за рак на панкреаса. Някои от тях може да се развият и след като ракът е диагностициран. Тези неспецифични симптоми включват:

  • Някои хора диагностицирани с рак на панкреаса развиват и диабет.
  • При влошаване на жълтеницата може да се появи сърбеж по кожата. Това се дължи на увеличените жлъчни соли в кръвта.
  • Стеаторея, състояние, характеризиращо се с наличие на неразградени мазнини в изпражненията. Те могат да са по-светли и миризливи от обикновено.
  • Може да има повишена температура, причинена от жълтеницата или възпалението на панкреаса.
  • Киселините и подуването на корема са често срещан проблем и за повечето хора това не е признак на рак. Но ако това състоянието не се повлиява от смяна на хранителния режим и медикаменти, трябва да се обърнете към лекар.
  • Може да се появят съсиреци по вените.

Симптомите на рак на панкреаса често могат да бъдат неясни – трябва да посетите лекаря си, ако имате съмнения. Важно е да помните, че колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-голяма е вероятността лечението да бъде успешно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.