ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ВИГАНТОЛ перорални капки / VIGANTOL oral drops

Съдържа холекалциферол (витамин D3), средноверижни триглицериди

Предназначение

вигантол
Вигантол се приема продължително време, но без превишаване на препоръчаната доза

ВИГАНТОЛ е витаминен препарат, прилаган основно за профилактика и лечение на рахит у деца. При възрастни се прилага при някои заболявания на костите. Подходящ е като част от поддържащо лечение при възрастни с остеопороза или хронични заболявания на вътрешни органи, водещи до загуба на костно вещество.

Как се приема

Приемът на ВИГАНТОЛ става само по лекарска препоръка и в дози, определени от лекуващия. Обичайната схема на прием е следната:

За недоносени бебета и кърмачета, застрашени от рахит – една или две капки дневно по указание на педиатър, от втората седмица след раждането до края на втората година, и през зимните месеци на втората;

За лечение на рахит и остеомалация, т.е. нарушена костна минерализация – две до 10 капки дневно в продължение на година;

Поддържащо лечение при остеопороза – 2 до 6 капки дневно;

Профилактичен прием срещу възможен дефицит на витамин D – 1 или 2 капки дневно;

Профилактично срещу възможна малабсорбция, т.е. непълноценно усвояване на хранителните компоненти – 6 до 10 капки дневно;

При някои специфични метаболитни заболявания се прилагат индивидуални схеми на прием за по-кратък период от време.

Дозировките трябва да се спазват стриктно, тъй като предозирането на ВИГАНТОЛ продължително време може да причини повишено съдържание на калций в кръвта или урината. Последиците от това са отлагане на калций под формата на бъбречни камъни или в стените на кръвоносните съдове. Това състояние, наричано хиперкалциемия, изисква специфично лечение.

Възможни нежелани ефекти

Терапията или профилактиката с ВИГАНТОЛ могат да преминат без проявата на смущения, но са възможни и някои странични ефекти.

Най-често се съобщава за смущения на стомашно-чревния тракт: гадене, коремни болки, метеоризъм, диария или запек. В отделни случаи са наблюдавани реакции на непоносимост – обрив, сърбеж, уртикарии. Хиперкалциемия или хиперкалциурия могат да се развият при продължително предозиране.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВИГАНТОЛ не се прилага при известни реакции на непоносимост.

Продуктът не е подходящ за пациенти, които вече са развили хиперкалциемия или хиперкалциурия.

Ако се разреши прием по време на бременност е необходимо постоянно наблюдение и контрол върху кръвната картина и характеристиките на урината.

Да се избягва при пациенти, които приемат медикаменти за стимулиране отделянето на урина; при пациенти с бъбречни проблеми и бъбречнокаменна болест; при пациенти със саркоидоза. Въпросните групи могат да приемат ВИГАНТОЛ по лекарска препоръка само в случаите, когато очакваната полза превишава потенциалния риск.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на ВИГАНТОЛ трябва да бъде съобразен с характеристиките на някои медикаменти, които пациентът вече приема и трябва да продължи този прием, или ги е приемал доскоро. Касае се за някои медикаменти за епилепсия, барбитурати, глюкокортикостероиди, сърдечни гликозиди, диуретици, бактерицидни антибиотици, други лекарствени продукти със съдържание на витамин D3.

______

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 10 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “ВИГАНТОЛ перорални капки / VIGANTOL oral drops

  1. Петя каза:

    Пия Вигантол по 3 капки през ден, от края на месец октомври, предписани от гинеколог. Колко продъжително може да се пият? Благодаря!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *