Начало / Болести и лечение / ВИГАНТОЛ перорални капки / VIGANTOL oral drops

ВИГАНТОЛ перорални капки / VIGANTOL oral drops

Съдържа холекалциферол (витамин D3), средноверижни триглицериди

Предназначение

вигантол

Вигантол се приема продължително време, но без превишаване на препоръчаната доза

ВИГАНТОЛ е витаминен препарат, прилаган основно за профилактика и лечение на рахит у деца. При възрастни се прилага при някои заболявания на костите. Подходящ е като част от поддържащо лечение при възрастни с остеопороза или хронични заболявания на вътрешни органи, водещи до загуба на костно вещество.

Как се приема

Приемът на ВИГАНТОЛ става само по лекарска препоръка и в дози, определени от лекуващия. Обичайната схема на прием е следната:

За недоносени бебета и кърмачета, застрашени от рахит – една или две капки дневно по указание на педиатър, от втората седмица след раждането до края на втората година, и през зимните месеци на втората;

За лечение на рахит и остеомалация, т.е. нарушена костна минерализация – две до 10 капки дневно в продължение на година;

Поддържащо лечение при остеопороза – 2 до 6 капки дневно;

Профилактичен прием срещу възможен дефицит на витамин D – 1 или 2 капки дневно;

Профилактично срещу възможна малабсорбция, т.е. непълноценно усвояване на хранителните компоненти – 6 до 10 капки дневно;

При някои специфични метаболитни заболявания се прилагат индивидуални схеми на прием за по-кратък период от време.

Дозировките трябва да се спазват стриктно, тъй като предозирането на ВИГАНТОЛ продължително време може да причини повишено съдържание на калций в кръвта или урината. Последиците от това са отлагане на калций под формата на бъбречни камъни или в стените на кръвоносните съдове. Това състояние, наричано хиперкалциемия, изисква специфично лечение.

Възможни нежелани ефекти

Терапията или профилактиката с ВИГАНТОЛ могат да преминат без проявата на смущения, но са възможни и някои странични ефекти.

Най-често се съобщава за смущения на стомашно-чревния тракт: гадене, коремни болки, метеоризъм, диария или запек. В отделни случаи са наблюдавани реакции на непоносимост – обрив, сърбеж, уртикарии. Хиперкалциемия или хиперкалциурия могат да се развият при продължително предозиране.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВИГАНТОЛ не се прилага при известни реакции на непоносимост.

Продуктът не е подходящ за пациенти, които вече са развили хиперкалциемия или хиперкалциурия.

Ако се разреши прием по време на бременност е необходимо постоянно наблюдение и контрол върху кръвната картина и характеристиките на урината.

Да се избягва при пациенти, които приемат медикаменти за стимулиране отделянето на урина; при пациенти с бъбречни проблеми и бъбречнокаменна болест; при пациенти със саркоидоза. Въпросните групи могат да приемат ВИГАНТОЛ по лекарска препоръка само в случаите, когато очакваната полза превишава потенциалния риск.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на ВИГАНТОЛ трябва да бъде съобразен с характеристиките на някои медикаменти, които пациентът вече приема и трябва да продължи този прием, или ги е приемал доскоро. Касае се за някои медикаменти за епилепсия, барбитурати, глюкокортикостероиди, сърдечни гликозиди, диуретици, бактерицидни антибиотици, други лекарствени продукти със съдържание на витамин D3.

__________________________

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 10 мл

Оценете статията
Оценка 2.6 от 10 гласували
loading...

Избрано за теб


Един коментар

  1. Пия Вигантол по 3 капки през ден, от края на месец октомври, предписани от гинеколог. Колко продъжително може да се пият? Благодаря!!!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*