Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Иновативно лечение спаси живота на бебе, страдащо от левкемия

Иновативнно лечение спаси живота на бебе на една година, страдащо от агресивна левкемия, съобщава BBC.

Малката Лейла Ричардс, от Лондон, беше болна от неизлечима левкемия само преди пет месеца. Лекарите използват нов вид лечение, при което се използват „дизайнерски“ имунни клетки, които да преборят рака. Лекарите определят подобрението на детето  като „чудо“.  Твърде рано е да се каже, че детето е напълно излекувано, защото трябва да се изчака, но напредъкът е забележителен.

Лейла е едва на три месеца, когато й поставят диагнозата. Както често се случва с много малки бебета, химиотерапията и трансплантацията на костен мозък не дават желания резултат. Лекарите не са имали какво да предложат и съветват семейството да се насочи към хосписни грижи. Но бащата на Лейла – Ашли отказва да се примири. Той заявява пред Би Би Си: „ Не исках да тръгнем по този път, предпочетох тя да опита нещо ново и рискувах.“

Лейла, майка й Лиса, баща й Ашли и сестра й Рейа. източник: BBC

Медицинският персонал, съвместно с биотехнологичната компания „Cellectis“, получават разрешение да опитат експериментална терапия, въпреки че няма гаранция, че тя ще бъде ефективна. Терапията до този момент е била изпробвана само върху лабораторни мишки. При лечението лекарите модифицират бели кръвни клетки от здрав донор, които да откриват и убиват резистентните ракови клетки. След инжектирането на „дизайнерските“ клетки е било необходимо отново да се присъди костен мозък на Лейла, за да се възстанови имунната й система. Днес детето няма и следа от левкимията.

Д-р Пол Вейс от лондонската болница „Great Ormond Street“ смята, че това е едно от най-забележителните неща, които е виждал за последните 20 години и казва: „Ние сме на едно прекрасно място в сравнение с това, което беше преди пет месеца, но това не означава, че детето е излекувано.“ За тази цел ще трябва да се изчакат една или две години, а и това е само един случай, който не е бил подлаган на клинични изпитания.

Бащата на Лейла – Ашли казва: „И ето днес си стои, смее се, а беше толкова слаба преди това лечение, беше ужасно и мога само да бъда благодарен за отдалата се възможност.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.