Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 различни ситуации и начини за самопомощ при астматичен или алергичен пристъп

Ако страдате от астма или алергия, твърде вероятно е да попаднете в някоя от следните ситуации. Ако това се случи, можете да си помогнете сами със следните съвети:

1. Сутринта се събуждате с натежала глава, с течащ нос и сълзящи и зачервени от алергия очи. Чувствате се ужасно, но след два часа имате значима служебна среща, на която ще правите важна презентация.
Тъй като не искате да се появите сънени и в лош вид за важното събитие, ви даваме някои съвети.

– Вземете антихистамин без седативно действие
Ако имате лекарство по предписание, го изпийте веднага; но ако не разполагате с такова, си купете антихистамин без рецепта, който няма седативен ефект – например зиртек или кларитин.
– Опитайте със спрей деконгестант за облекчаване на хремата, например оксиметазолин (Resoxym).
– Използвайте назален стероид, но го приемайте редовно за максимална ефикасност. Ако преди това употребите деконгестант, ще помогнете на стероида да проникне в носа.

астматичен пристъп
Помогнете си сами при астматичен пристъп

– Пробвайте парацетамол (чист или под формата на панадол), за да облекчите чувството на загряване. Не прибягвайте обаче до аспирин или до друго нестероидно противовъзпалително средство като ибупрофен (нурофен) – ако сте алергични към тях, ще влошат състоянието ви.
– Закусете с нещо подходящо, за да си набавите необходимата дневна доза антиоксиданти. Започнете с плодова салата или чаша портокалов сок, за да си осигурите витамин С. Продължете с пълнозърнеста филийка или купичка зърнена храна с високо съдържание на влакнини и витамин Е.
– Използвайте капки за очи срещу отока и зачервяването. Друг вариант е да постоите за няколко минути със студен компрес върху очите, за да облекчите сърбежите и подуването.

2. Не ви е известно да страдате от хранителна алергия и дори сте си направили кожен тест в клиника по алергология, който е бил с отрицателен резултат. Поръчвате си любимия коктейл от скариди в ресторанта, но 30 минути след консумацията му, точно към края на основното ястие, получавате обрив по корема и той бързо се разпространява по цялото ви тяло. Същевременно с това лицето ви започва да се подува, имате трудности с преглъщането и ужасно ви се гади. Какво трябва да предприемете?

Известно е, че определени храни, предимно скаридите, са в състояние да предизвикат освобождаването на възпалителни химически вещества в организма като хистамин дори и без наличието на IgE реакция. По този начин кожният тест за алергия може и да не регистрира съществуването й, защото подобни изследвания показват единствено присъствието на IgE антитела.

Ако реакцията ви е толкова силно изразена, както описаната по-горе, вие попадате в животозастрашаваща ситуация, особено ако имате проблеми с преглъщането или дишането. Помолете някой да ви закара в спешното отделение на най-близката болница или веднага се обадете на Спешна помощ на тел. 150 или 112.
Дори и ако ви мъчи единствено обрив, е възможно той да е само първата част от алергичната реакция и състоянието ви да се влоши много бързо. Затова следете за нови признаци, особено за трудности с преглъщането. Внимавайте и за гъделичкащо усещане по устните и клепачите. Понеже кожата там е най-тънка и тези участъци са богато наситени с кръвоносни съдове, те са най-уязвими към подуване.
Ако стане ясно, че реакцията няма да се задълбочи и ще се ограничи до обрива и сърбежите – което е и обичайното в такива случаи – бързо напуснете ресторанта и намерете най-близката аптека, за да си купите антихистамини без рецепта. Вземете ги според указанията на опаковката.

Независимо колко силна е алергичната реакция, не се опитвайте да повръщате. И без това част от храната, причинител на проблема, вече ще се е абсорбирала в кръвта. Повръщането просто повишава риска да вдишате или глътнете частици от материята, което ще влоши допълнително вече наличната неприятна ситуация.

 

3. Вие сте на почивка и се забавлявате с подводно гмуркане, когато внезапно усещате, че се задушавате. Не сте си взели лекарство против астма, защото тя не ви е създавала проблеми от четири години. А сега сте под водата и имате затруднения с дишането. Какво трябва да предприемете?

– Дайте сигнал на партньора си по гмуркане и се доберете до повърхността, но не плувайте по-бързо, отколкото са ви учили. Няма смисъл освен астматичен пристъп да си навлечете и кесонна болест от бързата декомпресия.
– Излезте възможно най-бързо от водата, защото от студа дишането ви ще се влоши допълнително. Увийте се в топло одеяло. Ако на плавателния съд има горещи напитки като кафе или чай, си сипете – кофеинът притежава бронходилаторни свойства, а топлината ще отпусне стеснените дихателни пътища. Попитайте дали някой на борда не разполага случайно с бронходилатор с краткотрайно действие и дали нямат адреналин (епинефрин).

Някои хора го включват в комплектите за оказване на спешна помощ и въпреки че не е специален препарат против астма, може да се окаже полезен в случая. Опитайте се да запазите самообладание.
– Прекратете пътуването, ако пристъпът не се притъпи след няколко минути от затоплянето и от релаксацията. Но дори и да се възстановите, веднага щом стигнете брега, потърсете лекарска помощ. Извинете се на компанията и ги помолете да се върнете на сушата. А следващия път, когато отидете да се гмуркате, си носете и помпичката с инхалатора. Астмата е също толкова непредсказуема, както и времето.

4. Установено е, че страдате от астма и алергии и в момента се лекувате и от двата проблема. Връщате се от чудесна почивка и в самолета внезапно усещате стягане в гърдите и задух. Лекарствата ви по грешка се намират в куфара, а той е някъде в багажното отделение. Какво трябва да предприемете?

Изводът е, че никога не трябва да оставяте лекарствата си в куфара, независимо от това за какво са предназначени и за какъв тип медикаменти става въпрос. И тъй като това вече е факт, нямате голям избор за действие, след като не разполагате с необходимите ви препарати.
– Уведомете стюардесата какво става. В аптечките на някои самолети има адреналин, който може да помогне в критична ситуация.
– Помолете стюардесата да попита по уредбата дали на борда има лекар. Медицинско лице ще успее да прецени сериозността на положението по-добре от вас и ще вземе обективно решение за това дали е наложително принудително кацане. Лекарят често носи и на борда чантата си с медикаменти.
– Помолете пилота да попита по уредбата дали някой няма у себе си бронходилатор с краткосрочно действие. Като се има предвид, че 8% от населението страдат от астма, има голяма вероятност някой пътник в самолета също да е засегнат от заболяването и да си носи лекарството.
– Опитайте да изпиете чаша топло кафе или чай
Кофеинът действа като лек бронходилатор, а самата топлина често помага за отпускането на дихателните спазми. Избягвайте напитките с лед – те само ще влошат състоянието ви.
– Направете упражнение за релаксация
Затворете очи, представете си, че сте на безопасно и тихо място и се концентрирайте върху дишането, като си внушавате, че то става все по-бавно и по-дълбоко.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *