ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Банановата кора се оказа дълго пренебрегвана суперхрана

В банановата кора има много хранителни вещества, съобщава The Daily Mail

бананова кора Първо, обелката на бананите е склад на мазнини и регулира чревната функция. Освен това, в нея има магнезий, калий, витамини А, С, В6, В12, протеин. Витамин А е добре за зъбите и меките тъкани в тялото. Витамин В6 подкрепя имунната система и нормалната работа на мозъка и сърцето. Той също така регулира кръвната захар и подобрява настроението. Витамин B12 е от съществено значение за мозъка и нервната система.

Банановите обелки също така са богати източници на калий и съдържат много повече разтворими и неразтворими фибри, отколкото месестата част на банана. Диетичните фибри стимулират храносмилането и движението на червата и могат да намалят нивата на холестерола в кръвта. Банановите обелки съдържат триптофан, който повишава нивото на серотонин в организма и влияе на настроението много по-добре, отколкото голяма част от антидепресантите.

Още през 2011 година учените информират за присъствието на полифеноли и каротеноиди в обелките на бананите. Като цяло, всичко това ускорява обмяната на веществата. В допълнение, корите на бананите нямат почти никакви калории. A влакната гарантират дълго чувство на ситост, и има доказателства, че те влияят върху нивата на лошия холестерол. Учените наскоро откриха в банановите обелки лутеин, който е полезен за кожата, както и за за предотвратяване развитието на катаракта и дегенерация на макулата.

Изследователи от Тайван откриха също така, че екстракт от бананови кори може да облекчи депресията.

Банановите обелки могат да се ядат сурови, въпреки че според някои те нямат много приятен вкус. Когато плодовете са добре и нормално узрели, техните обелки стават по-тънки и по-сладки и е по-лесно да се дъвчат.

Разбира се, диетолозите подчертават, че бананите обикновено са активно, третирани с пестициди. Така че ще трябва да си купите органични банани или да ги измиете добре. Добра работа в това отношение върши накисването на бананите във вода. За по-сигурно може да изсушите корите, да ги счукате и да ги прибавяте към млякото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *