Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Феномен! Руският д-р Леонид Рогозов се е самооперирал по време на експедиция

По време на експедиция в Антарктида руският лекар Леонид Рогозов си е оперирал сам апендикса

Далеч от цивилизацията и сред природата се е наложило да пристъпи към интервенция в собствения си организъм в екстремални условия. Д-р Леонид Рогозов е участвал в антарктическа експедиция през 1961 г. По специалност е хирург и е единственото медицинско лице в полярната станция „Новолазаревская”.

На 29 април д-р Леонид Рогозов се е разболял и е опитал да се лекува с лекарства. Времето не било добро за летене и той решил да пристъпи сам към интервенция, след като лекарствата не дали резултат. Тогава той бил на 27 години. Извикал на помощ метеролога, за да му подава инструменти и пристъпил сам към изпълнение на хирургичната интервенция поради липса на друг вариант.

Д-р Леонид Рогозов
Д-р Леонид Рогозов

И така при лоши условия д-р Леонид Рогозов е започнал да прави операция на самия себе си само с помощта на метеролога, който му подавал инструменти и шофьора, който му държал едно огледало, за да гледа къде да реже и същевременно му светил с автомобилен фар.

За случая той пази спомени как двамата му помощници били в бели халати и самите те по-бели от тях от уплах. Той също бил изплашен, но взел спринцовката с новокаин и си бил упойката с нея и започнал да действа. Операцията е продължила до полунощ и била 1 час и 45 минути. Изминали 5 дни след операцията и температурата му спаднала, а след още 2 сам си извадил конците.

Благодарение на този случай д-р Леонид Рогозов се е прочул и неговите инструменти от операцията се пазят в Музея на Арктика и Антарктика в руския град Санкт Петербург, а след 2 години от операцията Владимир Висоцки е написал песен за смелостта на д-р Леонид Рогозов, с която го възпява.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *