Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ревматоидния артит – симптомите и как да се предпазиш

Представи си, че изведнъж почти всички ежедневни действия като миенето на зъбите, слагането на масата им измиването на съдовете, се превърнат в почти непосилно бреме, заради непрестанни болки и подуване на ставите ти.

Ревматоидният артрит е болезнено и понякога дори инвалидизиращо хронично със­тояние, което се харак­теризира със схванати и подути стави. Много хора, засегнати от това заболяване, се чувстват изолирани и непълноценни, затова е важно да знаеш за възможностите, които ти помагат в известна степен да контролираш състоянието си. Артри­тът може да засегне все­ки, но се среща три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната ти система атакува „погрешка“ тъканите на собственото ти тяло, и по-конкретно – здравите обвивки около ставите ти. Най-честите симптоми са болезнени и подути стави на ръцете и краката. Често болките са най-силни в областта на китките и глезените, но могат да бъдат засегнати и други части на тялото ти. Въпреки че причините за появата на ревматоидния артрит все още не са напълно изяснени, има някои генетични фактори, както и субективни – от обкръжаващата среда, ко­ито могат да го предизви­кат. Специалистите устано­вяват, че тютюнопушенето е един от вторите. Ранната диагностика е изключително важна за контрола на заболяването и борбата с неприятните му симптоми. Ако остане нелекувано, то започва да ­руши ставите, а впослед­ствие предизвиква ерозия и изкривяване на костите. Навременното му откри­ване обаче често е трудно, тъй като първоначалните симптоми са подобни на признаците на твърде много други заболявания. Най-добре е при подо­зрително продължителни болки в ставите да се обърнеш към специалист, за да успееш да хванеш болестта в ранен етап и да ти бъде предписана подхо­дяща терапия.

КОНТРОЛ НА АРТРИТА

Голям е броят на опциите за лечение, чиято основна цел е да облекчат болките и да забавят развитието на заболяването. Всеки, който има нещастието да бъде запознат отблизо с това неприятно състояние, знае, че най-напред е важно да се установи и конкрети­зира кои са ежедневните дейности, възпрепятствани от артрита. Те могат да бъдат различни за всеки човек, в зависимост от работата му и специфич­ните действия, свързани с нея. Повечето доктори препоръчват фитнес и физическа активност, но те не трябва да бъдат про­изволни, а консултирани и одобрени от специалист. Може би ти звучи стран­но, че при възпалителни процеси в ставите се препоръчват именно фи­зически натоварвания, но е доказано, че ако са подбрани добре и са комбинирани с правилните медикаменти, те спо­магат за облекчаване на болките и забавяне на възпалителните процеси, причинени от артрита.

УПРАЖНЕНИЯ

Ключът към правилното третира­не на заболяването е да запазиш физическата си активност. Ре­довните упражнения могат да ти помогнат много, позволявайки ти да продължиш да извършваш без особени затруднения редица еже­дневни дейности и запазвайки по този начин качеството си на жи­вот. Разбира се, добре е редовно да се консултираш с лекуващия специалист, както и да се вслуш­ваш в сигналите на тялото си. Когато изпитваш силни рев­матични болки, подуване и схващане на ставите, едва ли първата ти мисъл ще бъде да се отбиеш в салона за фитнес. Сама ще се убедиш обаче, че баланси­раните физически упражнения са в състояние да контролират и дори да облекчат страданията ти. Те помагат да запазиш костите, хрущялните тъкани и мускулите около болните стави незасегнати възможно най-дълго. Често за­боляването дори има ремисии, в които болката изчезва почти на­пълно, траещи седмици, месеци, а понякога дори години наред. Редовните физически упражнения имат и много други ползи, които знаеш добре – действат при пови­шено кръвно налягане, намаляват риска от сърдечни заболявания, регулират теглото, подобряват съня и общата ти кондиция.

 

 

 

 

Артритът може да протече и незабелязано

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Ревматоидния артит – симптомите и как да се предпазиш

  1. gergana_il каза:

    В Германия най-препоръчваните продукти за лечение на ставни продукти имат зеленоуста мида. Според публикации в немската преса тя дори възстановява изхабение ставен хрущял. Освен това има силен болкоуспокояващ ефект. Аз го купувам за баща ми, който е на 76 и той е видимо доволен.

  2. Калин каза:

    Пия Restavit от една седмица, защото доктора ми го предписа за болките в коленете. Още не съм усетил подобрение, но се надявам да подейства!

  3. Георги Видинов каза:

    На 59 години съм и страдам от напреднала фаза на артроза вече 5 години. Болките се появиха с напредването на възрастта и каквото и да пробвах не помагаше. Преди да опитам с Restavit едвам си стоях на крака. Предвид тежкото ми състояние започнах да взимам по 3 капсули на ден и само за месец постигнах удивителна подвижност. Не съм си представял, че отново ще бъда активен както преди 15 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *