ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стволови клетки от млечни зъби – втори шанс за детето ви

Интервю с д-р Венелин Алексиев, детски стоматолог към „Биохеленика“, България

  • Д-р Алексиев, кога да дове­дем детето си при вас, ако сме пропуснали да съхраним стволови клетки при ражда­нето му?

Когато започне да сменя млеч­ните зъби с постоянни, или на възраст някъде на 5-10 години. Колкото по-рано, толкова по- добре, защото за целта зъбчетата трябва да са абсолютно здрави. Има ли кариес – има вече инфекция и не стават за извличане на стволови клетки, защото ще им предадат бацили и вируси, които ги правят неиз­ползваеми. Друго важно условие е млечният зъб да не е паднал, а да се извади, преди дори да се е разклатил, за да се извлекат стволовите клетки от живата пулпа.

  • Как преценявате точния момент и подходящия зъб?

С панорамна снимка се вижда кой зъб става за вземане на биологичен материал. Най-до­бри са резците, фронталните и кучешките. Случва се да кажа на родителите да доведат детето след седмица, напри­мер, когато ще е подходящият момент.

  • Къде и как се съхраняват стволовите клетки?

След извличането ги поставям в транспортен кит, който може да се държи 24 часа при постоянна температура от 4 градуса. Той се пренася с кола до лабораторията в Солун за 4 часа, където клетките се пречистват, обработват и запазват за 20 години. Пробите се разделят и пазят в двете банки на „Биохеленика“ – В Солун и Атина, за да е пo-сигурно, че няма да се унищожат, да речем,“ при земетресение.

  • Колко струва?

За извличане, изследване и съхранение на стволови клетки от едно млечно зъбче се плащат 3500 лв., от две – 4500 лв. За сравнение мога да кажа, че от пъпна връв струва 4300 лв. При всички случаи обаче се плаща, след като клетките се сертифицират – здрави, достатъчно на брой, и се замразят. Освен това в тъканната банка „Био­хеленика“ няма годишна такса, плащането е еднократно и собственик остава донорът на клетките (или съответно – родителите му, до навършване на 18-годишна възраст).

 сп. „Журнал за жената“

 

 Съхранението на стволови клетки – най-сигурната застраховка „Живот“

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Стволови клетки от млечни зъби – втори шанс за детето ви

  1. FutureHealth каза:

    Много интересно. И аз до скоро дори не знаех, че стволови клетки могат да се извличат и от млечен зъб. А това е чудесна възможност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *