ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. д-р Мирослава Кадурина: Вече има и българи страдащи от синдрома на Майкъл Джексън!

3 дни – до 2 юни, София беше домакин на поредната Лятна академия по практична дерматология и ес­тетична медицина. Във форума участваха над 30 водещи специалисти от цял свят, които обучаваха и практически повече от 400 български, сръбски, македонски, румънски и гръцки дерматолози за най-съвременните постижения в областта. Целта на академията е чрез придобитите знания и умения да се изградят и наложат единни професионални стандарти, които да бъдат гарант за качествени медицински услуги у нас и в защита правата на пациента. Повече за форума и последните ново­сти в тази област на медицината разказа доц. д-р Мирослава Кадурина, началник на Катедрата по дерматология към ВМА.

–          Доц. Кадурина, бихте ли обобщили най-важните теми от Лятната академия тази година?

–          Форумът е привлекателен с изключително пъстрата про­грама, от която колегите могат да чуят най-изявените лектори в сферата на дерматологията и естетичната хирургия. Ново­стите са много – основното, ко­ето е много важно от сферата на естетичната медицина, е, че се върви към технологии, които са по-щадящи, към естествено излъчване на лицето на човека. Предлагат се много нови тех­нологии, които са свързани с различни пълнители, с лазерни технологии, които преодоляват не само проблемите на старе­енето на кожата, но и много чисто естетични дефекти, като вродени детски хемангиоми, асиметрии, аномалии по рождение. По отношение на сериозната дерматология има много новости в лечението на псориазиса, на алергиите. Има много сериозна тема, която се появява, това са психосоматичните дерматози. Това са заболявания, свързани със стреса, с напрежението, с отклонения в психичното със­тояние на човека. Те се изра­зяват в автоагресия, различни самонаранявания или имитиране на различни болести, или т.нар. Майкъл Джаксън синдром. При него пациентът ходи непрекъснато от лекар на лекар, искайки да променя по някакъв начин лицето си, но винаги е недоволен от по­стигнатия резултат. Не бива да изключваме алергичния свят, който живеем, замърсяванет храната, с която се храни Алергичните болести са една много важна част от нашата тема.

–          Правилно ли ви разбрах, че новото, което наблюдавате,  е дерматит в резултат на стрес?

–          Да, разбира се, много се засилва. Bсички болести при човека, може би, най-много кожните, защо виждаме, се ПРОВОКИРАТ, РАЗВИВАТ ИПИ ВЛОШАВАТ ОТ СТРЕС. Като започнем от е където имаме вече диагноза стрес-акне, минем през алергиите, през псориазиса, който в голям процент от случаите се отключва заради напре­жението, дегтигментации на кожата. Оформят се и самос­тоятелни заболявания, които са свързани с психиката на човека – синдромът на Макъл Джаксън, за който ви казах, както и автоагресивните проя­ви. Има женско акне, при което хората разчоплят измислени от тях пъпки. Такива пациенти има навсякъде по света и в България. Хората имат еднакви проблеми, стресът е различен по своята изява, но е еднакво тежък за всички.

–          Какви са новите те­рапии за лечение на псориазис?

–          Псориазисът е много сериозна тема в дерматоло­гията. Има много нови неща по отношение на локалната терапия, както и по-прецизирани ултравиолетови апарат, които помагат в терапията.

Псориазисът много се вли­яе от слънчевите лъчи. Но вече е налице нов вид лечение на псориазис, което е валидно за повечето автоимунни болести. Навлизат все повече и повече т.нар. биологични продукти, които третират заболяването като цялостно засягане на организма. Тези препарати са много ефективни, особено при хора с голям процент засягане на кожата, с увреждане на ставите. Надявам се в скоро време те да влязат в списъка с медикаменти, които се покриват от Здравната каса. ИМАМЕ ПРЕГОВОРИ СЪС ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО за тази терапия, тъй като Тя е много скъпа. Засега се при­лага само в нашата клиника. Това лечение като експери­ментален момент се прилага повече от 10 години. В Бъл­гария има 4-5 регистрирани препарата, които са с много дълго наблюдение. В нашата клиника ги прилагаме от 5 години, така че сме готови в мига, в който терапията се включи към Касата, да бъ­дем максимално полезни за хората. Ефектът е прекрасен при тях. Не е възможно пълно излекуване на псориазис, но се постига продължителна ремисия на заболяването. Знаете, че повече от 50% от заболяванията на човека не подлежат на окончателно лечение, но добър контрол, особено при тежки състояния, е значително постижение. Разбира се, тези медикамен­ти не са панацеята – те са в процес на проучване. Трябва точно да се прецени съот­ношението полза-вреда, тъй като лечението е сложно. Но, разбира се, това е революция в медицината – нещо, което се равнява на откриването на антибиотиците преди години.

–          Имате ли още сигнали за козметични салони, които по­ставят филъри и ботокс?

–          Не искам да коментирам тази тема. Затова провеждаме Лятна академия с колеги-дерматолози, защото целта е да дадем високо ниво на нашите специалисти.. Моят съвет към пациентите ни е непременно да търсят сертификат на лекаря, към който се обръщат. Второто нещо, което е много важно, всички инвазивни процедури, свързани с нарушаване целост­та на кожата с инжектиране на различни вещества или с използване на лазер, трябва непременно да бъдат консул­тирани със специалист, който е минал през обучение, форумът беше открит от министъра на здравеопазването и имаме уверението, че нашето начи­нание да се направи закон или наредба, която да регла­ментира оказването на услуги в естетичната хирургия, ще се случи в близко време, за да можем да предпазим нашите пациенти от некомпетентни намеси.
 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *