Кога се повишава рискът детето да развие астма?

През изминалите десетилетия стана ясно, че много от децата със затруднено дишане и хрипове в ранното детство не развиват задължително астма. Често вирусните дихателни инфекции причиняват временни проблеми с дишането, които после отминават. Проучванията навеждат на мисълта, че различните комбинации от гени и околната среда влияят върху риска от развитие на астма. По този начин ако имате един от няколкото гени, свързани със заболяването, и сте изложени на определени фактори в околната среда като цигарен дим, тогава опасността да развиете проблема се повишава значително. И обратно, ако не сте изложени на влияния от средата, може и да не развиете астма, дори и ако сте носители на даден ген.

В едно проучване били тествани 243 деца на различни възрасти. Родителите им записвали проявите на затруднено дишане преди или след навършване на 6 години. Децата били разделени на четири групи – според това дали били засегнати от проблема преди 6-годишна възраст, след 6-годишна възраст, в нито един от двата периода или и в двата. Когато станали на 11 години, сред участниците в групите вече се забелязвали

Невинаги децата със затруднено дишане развиват астма
Невинаги децата със затруднено дишане развиват астма

разлики в тестовете за дишане и за алергии. Учените стигнали до заключението, че в детството се наблюдава затруднено дишане от различен характер, като някои случаи са свързани с алергии и с промени в белодробната функция, асоциирани с астмата, а други – не.

„Много деца изпитват силни затруднения с дишането в кърмаческа възраст, което често се свързва единствено с настинка – твърди авторът на проучването д-р Стивън Търнър. – Хриповете често спират на възраст между три и шест години и много от децата не развиват астма. Но други продължават да имат проблеми с дишането и след шестгодишна възраст при тях се проявява проблемът.“

Според него основното предизвикателство е да се предвиди при кои това ще се случи. За целта може да се окаже полезен нов тест за „анализ на дишането“ и за следенето, и за диагностицирането на астмата при децата в училищна възраст. В момента д-р Търнър разработва техника за приложението му при по-малки деца, за да установи дали с негова помощ е възможно да се прогнозира кои ще останат засегнати от заболяването. Ако проучванията се окажат успешни, тестът ще бъде разпространен навсякъде по света.

Астмата и разликите между половете

Със сигурност е известно, че рисковете на едно дете да развие астма се повишават, ако то има и съпътстваща алергия (например към определена храна) или екзема, или ако родителите му страдат от астма или са пушачи. Съществуват няколко различия между заболяването при децата и при възрастните. Например момчетата (като тригодишните са поне два пъти по-уязвими) са по-застрашени от проблема в сравнение с момичетата, но след пубертета ситуацията се променя и девойките са по-засегнати. Причините за това не са съвсем известни, но според една теория най-общо казано, момчетата спортуват повече и симптомите на астмата (която се провокира и от физическо натоварване) могат да са по-очевидни. Втора причина е, че естрогенът и прогестеронът (женските полови хормони) вероятно оказват определено влияние за развитие на астмата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *