Ето как трябва да се храни кърмещата майка!

Десислава Пеева казва, че през първите шест седмици бебето трябва да суче поне по осем пъти на ден. Добре е в началото да не му дава вода. Ето какво казва още тя в интервю за в. „Доктор“. 

Г-жо Пеева, тазгодишната седмица на кърменето е на тема “Кърмене и работа“. Има ли възможност работещата българка да кърми?

България е една от страните с добри практики по отношение подкрепата и защитата на майките и децата. Имаме двегодишно майчинство, което улеснява кърменето. А майки, на които се налага да работят, имат право на 2 часа на ден платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето. Някои се прибират вкъщи, за да си накърмят бебето, други предпочитат да отидат един час по-късно на работа и да се върнат един час по-рано. След като детето навърши 8 месеца, имат право да ползват до 1 час дневно за кърмене, докато бебетата им се отбият по естествен път. Така че започването на работа или тръгването на детето на ясла не е основание да се прекратява кърменето. Напротив, то подпомага преодоляването на стреса у децата и улеснява адаптацията им в яслата.

Работодателите все повече подкрепят майките, които кърмят, защото тези жени са много по-спокойни и отдадени на работата си служители. Освен това кърмените деца боледуват много по-рядко и майките им

През първите шест седмици е най-добре бебето да суче минимум по 8 пъти на ден
През първите шест седмици е най-добре бебето да суче минимум по 8 пъти на ден

ползват по-малко болнични.

Колко пъти в денонощие трябва да се кърми бебето и до каква възраст?

Много важен период са първите шест седмици от живота на детето. Тогава то е добре да суче минимум 8, а най-добре 10-12 пъти на денонощие. Един от начините майката да разбере, че бебето й получава адекватно количество кърма, е да се следят пелените. Ако има на денонощие поне 5-6 напишкани пелени и от тях поне 3-4 наакани, бебето вероятно получава нужното количество кърма.

Препоръките на СЗО и на българските педиатри са първите шест месеца бебето да е изключително на кърма. По стандарт “педиатрия“ педиатрите трябва да окуражават майките да продължават възможно по-дълго с естественото хранене на децата.

Дава ли се вода на бебето?

Добре е бебето да не получава други течности, включително вода, чай, сокове, ако е на изключително кърмене и при положение, че суче на поискване и се развива според възрастта си. Водата през първите шест месеца, особено през първите шест седмици може да запълни стомахчето на бебето. По този начин то се чувства сито, не получава достатъчно кърма и може да остане недохранено. Често ни питат дали да дават вода с глюкоза на бебетата, за да се изчистят от жълтеница. Тази практика е категорично отречена от специалистите в тази област. Жлъчният пигмент билирубин в организма на бебето се изхвърля с изпражненията, а не чрез урината. Следователно се изчиства не с вода, а с много кърма. Ако даваме повече вода, бебето ще пишка повече, но няма да се изходи, което ще доведе до задълбочаване на проблема.

Коластрата в първите няколко часа и дни след раждането разхлабва и спомага да се изхвърли по-лесно мекониумът (фекалиите на новороденото), а оттам да се изчисти по естествен начин и жълтеницата.

В много родилни отделения не дават веднага детето на майката и бебетата се захранват с адаптирани млека.

Тази практика отдавна е отречена. Няма медицинско основание, поради което майката и бебето да бъдат разделени, освен ако майката е в тежко състояние след раждането или бебето има сериозни усложнения. Дори когато се налага раждане със секцио, това не е предпоставка майката и бебето да са разделени. Напротив, бебето веднага се поставя на гърда, независимо дали в този момент лекарите оказват помощ на майката. Така и бебето се чувства по-добре, и майката е спокойна. Има болници в България, където независимо как е протекло раждането, майката и бебето са заедно от самото начало. Раздялата им повишава нивата на стреса и при майката, и при детето.

Как се поддържа лактацията, ако бебето не е с майката?

С често изцеждане на гърдите – минимум осем пъти на денонощие, като е добре да има 1-2 изцеждания през нощта, когато нивото на хормоните е най-високо.

Как се отразява кърменето на майката?

То е първо улеснение, тъй като не се налага ползване на шишета, биберони, залъгалки, стерилизатори. В повечето случаи не се налага да се ползват и помпи за изцеждане.

Емоционалната страна е изключително важна. Майката свиква да се ръководи от потребностите на бебето и да следва интуицията си.

Как трябва да се храни кърмещата майка?

Няма причина майката да се лишава от нещо или да се храни с нещо повече от нормалното. Здравословното и разнообразно хранене се препоръчва. Разбира се, нужни са повече течности. Не трябва да се пие алкохол, защото чрез кръвта стига до кърмата и е токсичен за бебетата. В повечето случаи кърмещите майки отслабват много бързо след раждане, дори повече, отколкото са били преди бременността. Просто защото организмът изразходва 33% от енергията си за лактацията. За сравнение – за мозъчната дейност се изразходват около 22% от енергията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *