Причини, симптоми и лечение на врастнал нокът

Врастналият нокът (онихокриптоза) е състояние, при което върхът на нокътя се врязва в близката кожна гънка, причинявайки болка и подуване.

Врастналият нокът се появява, когато нокътната плочка (роговото покритие) израсне и пререже кожата по протежение на нокътя (страничната нокътна гънка). Врастналите нокти на пръстите на краката включват 3-5% от проблемите с краката. Повечето случаи се появяват при мъжете между 10-30-годишна възраст. При възрастните хора разпространението при двата пола е еднакво.

Съществуват три основни типа врастнал нокът:

– подкожен врастнал нокът, при който нокътят израства под кожата;

– изкривяване на нокътната плочка;

–  хипертрофирал (прекомерно и удебелен израснал) нокът от страничната нокътна гънка.

Врастналите нокти се появяват най-често при палеца. Проникването на нокътя в кожата причинява възпаление (подуване и зачервяване). Може да последва инфекция от бактерии или гъбички, а възпалението да доведе до абсцеси, характеризиращи се с натрупване на гной. По страничната гънка на нокътя може да се развият малки полупрозрачни червени подутини от гранулационна тъкан.

Причини и симптоми:

Врастналите нокти най-често са причинени от неправилно изрязване на ноктите и носенето на тесни обувки. Други причини за врастнал нокът са:
– Абнормално дълги пръсти
– Изкривяване на нокътя
– Прекомерно потене
– Обувки, които притискат пръстите на краката (с остри върхове, с високи токове)
– Лоша хигиена на краката
– Високи странични гънки на ноктите
– Несъответствие между широчината на нокътя и леглото на нокътя
– Неправилно подравняване на нокътя на палеца
– Повтаряща се травма на палеца на крака.

Хората, които са най-застрашени от развиване на врастнал нокът, са страдащите от артрит, проблеми с имунната система, тумори, затлъстяване и смущения на циркулацията на кръвта.

Билката невен помага при врастнал нокът
Билката невен помага при врастнал нокът

Симптомите на врастнал нокът включват подуване, зачервяване и болка в страничната нокътна гънка. С развитието на болестта може да се появят подуване, гноен оток и язви (разраняване). Напредналата онихокриптоза се характеризира с продължително подуване, формиране на гранулационна тъкан и прекомерен растеж на страничната гънка.

Диагноза

Врастналият нокът се диагностицира лесно с физически преглед, направен от семейния лекар, ортопед или дерматолог.

Лечение

Поради възможността от сериозни усложнения трябва да се консултираме с лекар за лечението на тежки и инфектирани врастнали нокти. Алтернативното лечение за врастнали нокти включва:

– Аюрведа

Аюрведичните принципи твърдят, че хора, чийто организъм се доминира от вата и кафа, имат по-силни нокти и са предразположени към врастнали нокти. Врастналите нокти се лекуват с накисване в топла вода, последвано от прилагането на разтвор от равни части чаено дърво и масло от нийм под ноктите.

Билкова терапия

Когато се оформя врастнал нокът, пръстите на крака трябва да се накиснат за 15-30 мин. в 240 мл топла вода с 5 капки тинктура от хиперикум и невен. След това пръстът трябва да бъде увит в лен, като го поставите и между гънката и нокътя.

Хомеопатия

Трябва да се приемат препарати от хепар сулфур или силика 6с на всеки 12 часа в продължение на 2 седмици, за да се ограничи възпалението около нокътя.

Хидротерапия

Пациентът трябва да накисне крака си в гореща сапунена вода за 20 минути, да подреже нокътя, да увие пръста в горещ компрес и да го покрие със сух плат за през нощта. На сутринта трябва да подреже нокътя във формата на U и да постави малко памук между нокътя и гънката. Памукът трябва да се задържи на мястото, докато нокътят израсне.

Масаж

При врастнал нокът трябва да се раздели кожата от нокътя. Периодичният масаж върху прекомерно нарасналата нокътна гънка може да намали болката и да раздели гънката от нокътя.

Алопатично лечение

Нехирургично

Нехирургичните методи за лечение на врастнал нокът се фокусират върху елиминирането на инфекцията с медикаменти и разделянето на врастналия нокът от страничната нокътна гънка. Когато е възможно, засегнатият нокът се подрязва и пациентът е инструктиран да накисне крака си във вода, съдържаща епсом соли и повидон-йод три пъти дневно. Процедурите, които разделят нокътя от гънката, включват вмъкването на тъкан (натопена в антисептици), пластмаса или метал между нокътя и гънката, докато нокътят израсне. Използва се още криотерапия, при която засегнатата нокътна гънка е замразена с течен нитроген. Може да се приложи обгаряне (унищожаването на тъканта чрез използването на топлина), за да се елиминира гранулационната тъкан. Възможно е да се наложи да се използва метална скоба, която се носи на пръста за няколко месеца, за да се коригира изкривяването.

Хирургично

При тежки случаи на врастнали нокти или неефективно нехирургично лечение част от нокътя или целият нокът се отстранява хирургически. Най-често се премахва само част от нокътя. Врастналият нокът се появява повторно при 60-80% от пациентите. Ако се очаква растежът на нокътя да причини нов проблем, нокътното вещество (там, откъдето израства) се унищожава, което пречи на повторното израстване на нокътя. В повечето случаи е необходима само локална анестезия за хирургическото лечение.

Очаквани резултати

Въпреки че натуралните лекарства може да бъдат ефективни при лечението на леките случаи, превенцията е най-доброто решение. Много случаи на врастнали нокти изискват хирургическа намеса.

Усложненията включват инфекция, остеомиелит (инфекция на костта) и гангрена (некроза с последващо разлагане на тъканта, предизвикано от инфекция, тромбоза или нарушаване на кръвоснабдяването). При възрастните хора има по-висок риск от усложнения поради намалена чувствителност и трофика (хранене на тъканта), която е резултат от състояния като диабет, сърдечни болести или атеросклероза (втвърдяване на артериите).

Превенция

От врастналите нокти трябва да се предпазваме чрез:
– Изрязването на ноктите напречно
– Оставянето върха на нокътя малко по-дълъг от върха на пръста
– Неподрязването на страничните части на нокътя
– Носенето на обувки с достатъчно разстояние между пръстите
– Да не се теглят или накъсват ноктите на краката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *