Вижте кои десет храни спират главоболието!

главоболие
Ето как да спрем главоболието без хапчета!

Чували ли сте за природни аналгетици? Има поне десет достъпни храни, с чиято помощ можем да се лекуваме от главоболие – или да го предотвратим.

Промените в атмосферното налягане, ветровитите дни, дъждовете и силното слънце – всяко от тези състояния или бурната им смяна, са способни да причинят главоболие и на най-здравия човек. Трябва ли всеки път да гълтаме таблетки, провокативно питат от kp.ru.Отговорът е отрицателен, а съветът е да се наблегне на една или повече от следните десет храни и напитки:

  • Вода – индийски медици твърдят, че много често главоболието е симптом на обезводняване и може лесно да се премахне, като се пие обикновена чиста вода. В този случай главоболието е индикатор за жажда. Впрочем болката може при обезводняване да се появи и в други телесни зони, например в ставите или сърдечната област – ако това са слабите места на тялото.
  • Диня – това лятно удоволствие също утолява жаждата, но същевременно допълва при летен режим дефицитите от минерали, на първо място натрий и калий. Същата работа вършат краставиците и тиквичките.
  • Картофи – богати са на калий, а той реално неутрализира главоболието. Похапвайте картофите печени или варени необелени. Един картоф дава на организма повече калий, отколкото един банан.
  • Тиквени семки – това е добър вариант да се заредите с магнезий. Магнезият доста стабилно участва в приготвянето на различни обезболяващи лекарства. Заедно с това тиквените семки доставят важните цинк и фосфор. Комбинирани, тези компоненти нормализират функциите на мозъка и зрението.
  • Бадеми – в тях магнезият е по-малко, но пък са богати на важния витамин В2. Именно него препоръчват при мигрени.
  • Мазна риба – известно е, че ненаситените мастни киселини омега-3 притежават противовъзпалителни свойства; това им позволява да намалят честотата и силата на пристъпите от хронично главоболие. Мазната риба съдържа и витамин D, а според една теория хроничното главоболие е резултат от калциев дефицит: витамин D създава условия за пълноценното му усвояване. Освен това рибното меню засища за дълго, а именно гладът е една от причините за появата на т.н. гладно главоболие.
  • Сусам – един от най-добрите източници на калций. Консумирайте самите семена или сусамов тахан.
  • Джинджифил – той има отлични противовъзпалителни и антихистаминови качества. Освен това е в състояние да ви предпази от мигренозен пристъп: ако усетите приближаването му, изпийте 1-2 чаши джинджифилов чай.
  • Лют червен пипер – алкалоидът капсаицин в него оптимизира „трасето” от главния мозък до нервните окончания. Намалява интензивността на усещането за болка, тъй като капсаицинът има тази способност заедно с овладяването на високото артериално налягане.
  • Кофеин – ако изпивате 1-2 чаши хубаво кафе или черен чай на ден, не повече, това ще ви помогне при главоболие. Особено ако то е причинено от промените на времето. Кофеинът се съдържа и в много обезболяващи – задачата му там е да ускори усвояването на останалите компоненти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *