Как да помогнем на децата с алтернативна медицина?

Много неразположения могат да бъдат третирани с алтернативни методи, които лесно се адаптират и към нуждите на децата, като безсъние, безпокойство, главоболие, стомашни проблеми и др.

reflexologyРефлексология

Плантарната рефлексология, иначе казано – точковият масаж на ходилата, има многобройни лечебни качества при бебетата и по-големите деца. Ходилото е умалена карта на човешкото тяло, всяко място по него отговаря на определен вътрешен орган. Детските стъпала са крехки и недостатъчно оформени до 7-годишна възраст. Въпреки това рефлексологията може да се практикува от първите месеци на бебето. Ако то е прекалено възбудено и не спи добре през нощта, масажът може да има релаксиращ ефект. Предимството на рефлексологията е, че лесно се прилага от самите родители, но най-добре е първо да научат правилните движения. Важно е също да овладяват натиска, за да не причинят болка на бебето.

Практиката

Децата често имат силен гъдел, затова започнете постепенно. Първо направете кръгови движения на ходилата наляво и надясно. Когато усетите, че детето се оставя с удоволствие в ръцете ви, можете да приложите масажа с леки движения. Чувствително място е точката под палеца на левия крак – притискането й води до успокоителен ефект. Сеансите продължават не повече от 30 минути. Рефлексологията е особено подходяща за деца, които често плачат и са тревожни.

Медитация

Става дума за осъзнатата медитация – метод, който няма нито религиозен, нито спиритуален характер. Основан е от американеца Джон Кабат-Зин и има за основен принцип медитиращият да остане свързан с настоящия момент и с усещанията на тялото си. Повечето хора изтощават всекидневно духа си, като го ангажират не с това, което изживяват в момента, а с това, което е било в миналото, или с тревогите си за бъдещето. С децата е същото. Този метод изразява внимание към собствената личност и позитивна нагласа. Той може да се практикува навсякъде, защото единственото, от което има нужда медитиращият, е собственото му тяло. Независимо от това дали се намира в училищния двор, вкъщи или в колата, детето може да прави упражненията, с които се е научило да медитира.

Практиката

Потърсете помощта на терапевт, който да обясни метода на детето ви. След 7-годишна възраст децата са в състояние да осъзнават мислите си и научават лесно упражненията. В пубертета осъзнатата медитация учи подрастващите да бъдат по-свободни, тъй като в този период от живота си те се вълнуват от свободата като основна човешка ценност. Упражненията намаляват стреса и създават дистанция между събитията и човешката реакция. Ефектът върху учениците е по-спокоен подход към училищния процес, повече доверие в собствените сили и по-овладяно поведение.

Продължение …

 

Как фън шуй ни помага да живеем в хармония и здраве?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *