Доктор Антонова: Първо открийте причината и едва тогава лекувайте безплодието

Повечето двойки, които искат да имат деца, претърпяват неуспех заради недостатъчно или неправилно проведени прегледи

безплодие
Доктор Светла Антонова е акушер-гинеколог с многогодишна практика в София и страната. В момента се радва на внуците си, родени след 6 проблеми бременности на нейната дъщеря. Доктор Антонова конкретизира кои са причините и проблемите за безплодието

За разлика от повечето медицински проблеми безплодието изисква внимателно изследване на двата отделни индивида, както и на тяхното взаимодействие. При 3-4% от двойките не се открива причина за безплодие. При около 40% от двойките проблемът е при мъжа, в други 40% то се дължи на проблем при жената, а в останалите случаи проблемите са и при двамата партньори.

Основните причини за безплодие са:

• Проблеми с мъжката сперма – 35%
• Проблеми в овулацията – 20%
• Проблеми в тръбопроводите – 20%
• Ендометриоза – 10%
• Цервикални проблеми (свързани с маточната шийка) – 5%

Проблеми при мъжа

Мъжкото безплодие може да се дължи на особености на сперматозоидите. За да се проверят качествата им, се взема проба от спермата и се изследва под микроскоп. Анализират се четири основни характеристики:

Броят на сперматозоидите в единица проба от спермата. Нормалният брой сперматозоиди в 1 мл сперма е над 20 милиона. Когато броят им е между 5 и 20 милиона, се смята, че плодовитостта на мъжа е под нормалното ниво, а когато броят на сперматозоидите е под 5 милиона, мъжът е стерилен.

Сперматозоидите се изследват също, за да се провери тяхната мобилност и дали са с нормална структура.

Не всички сперматозоиди от една проба са напълно нормални. Някои може да не са узрели, а други може да имат дефекти в главичката или опашката. Нормалната сперма съдържа не повече от 25% нарушени сперматозоиди.

Количеството на семенната течност също има значение. Недостатъчното количество може да окаже влияние върху успешното оплождане на яйцеклетката.

Женска репродуктивна система

Цервикални фактори. Цервиксът (шийката) е отворът между вагината и матката, през който минават сперматозоидите. Произвежданата от цервикса слуз спомага за пренасянето им до матката. Нараняване на цервикса или рани в резултат на оперативна намеса или инфекция могат да са причина за по-малък от нормалния цервикален отвор, което затруднява проникването на сперматозоидите. В резултат на нараняване или инфекция броят на жлезите в цервикса може да бъде намален, както и количеството цервикална слуз. В други случаи слузта е прекалено гъста и консистенцията й не позволява на сперматозоидите да преминат през нея. Организмът на някои жени произвежда антитела (имунни клетки), които идентифицират сперматозоидите като чужди тела и ги унищожават.

Чрез изследване на цервикалната слуз под микроскоп се установява дали безплодието се дължи на фактори от шийката. Може да се направи анализ и на взаимодействието между проби от живи сперматозоиди от мъжа и цервикална слуз от жената. Този процес се нарича посткоитален тест.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *