Какви са първите действия, които трябва да предприемем при съмнение за инфаркт

Сърдечният пристъп наречен още инфаркт на миокарда настъпва когато сърдечният мускул се увреди и загинат част от неговите клетки, поради недостиг на кислород.

Не всяка информация, която се появява в пресата, обаче, е полезна за читателите. Има, разбира се, крайно необходими и важни съвети, но има и случаи, когато информацията в медиите може да доведе до непоправими вреди

 Ето една ситуация, която се описва в меди­ите.

„Да предположим, че сега е 18:15 часа и човек се прибира вкъщи след един изключително те­жък ден в работата. Той е уморен и изтощен. Из­веднъж чувства силна болка в гърдите, която се излъчва към ръката му и се издига към шията. Най-близката болница е само на петдесет мину­ти път, но той не знае или не е в състояние да стигне до нея. Повечето хора получават обикнове­но сърдечен удар, когато няма никого наблизо. Чо­векът, съвсем отпаднал, има около 10 секунди на разположение, преди да загуби съзнание. Какво можете да направите?

Това време е напълно дос­татъчно, за да се овладе­ете u да накарате болния бързо и силно да кашля. Кашлицата трябва да бъде дълбока и продължи­телна, отхрачваща, от дълбините на гърдите. Вдишването и кашлицата трябва да се повтарят на всеки две секунди без прекъсване, докато дойде помощ, или не почувства­те, че сърцето ви отново бие нормално.

Дълбоките Вдишвания осигуряват кислород на белите дробове, а кашли­цата пресира сърцето и помага на кръвта да цир­кулира. Натискът върху сърцето помага да се възстанови и нормалният ритъм. По този начин жертвата на инфаркт може да стигне до бол­ницата. Разкажете това на колкото може повече хора. Това може да спаси живота ви! Дори и не си помисляйте, че инфар­ктът е далеч от вас, защото сте на 25 или 30 години. В днешно време поради промяна в начина на живот инфарктът засяга хора от всички възрасти“.

ТРЯБВА ЛИ ДА ВЯРВАМЕ НА НАПИСАНОТО ПО-ГОРЕ?

Тази информация дос­тига до около 10 000 души на ден. Но не бързайте да прочитате отново и да запомните тези редове. Както ни обясни д-р Таня Маринова, консултант на вестника, този метод не трябва да се прилага в никакъв случай!

Първо, при класиче­ския инфаркт болката е толкова силна, че е малко вероятно човек да може да диша дълбоко и да кашля. На второ място, това увеличава натоварване­то на сърцето, така че този метод не трябва да се прилага в никакъв случай! При някои видове аритмии кашлицата може да възстанови нужната сърдечна честота, но ефектът не е гарантиран! А при инфаркт няма да помогне.

S Най-ефикасната помощ в такъв момент е да повикате линейка. Ако сте си вкъщи, трябва да отворите входна­та врата. Докато чакате лекаря, може да вземете таб­летка нитроглицерин. Най-добрият начин да направите това е в седнало или легнало положение, защото понякога при инфаркт се понижава кръвното налягане, а това ле­карство може да ускори про­цеса и човек може просто да падне. Може също да сдъвчете един аспирин, за разреждане на кръвта. Другите мерки са от компетентността на лекар.

Какви са били моти­вите на хората, разпрос­траняващи тази невярна информация, е трудно да се предположи. Но да се приема всичко за чиста монета, както се убеди­хте, не си струва.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *