Ето как да си спестите тежка операция на синусите!

Лекувайте леката хрема, за да не се превърне в тежък синузит!

синуси Синузитът е заболяване на синусните околоносни кухини, които са пълни с въздух, за да охлаждат очите, които са белтъчни образувания пък и това им е нужно. Но с въздуха, който минава през отворите на носа, може да проникне инфекция – вирусна, бактериална, алергична, гъбична. Заболяването често започва с лека хрема и запушен нос. Обикновено на втория ден инфекцията прониква в максиларните синуси, които се намират под очите, или във фронталните, които са на челото – преден и заден фронтален синус. Има хора без хрема, на които секретът се спуска надолу и инфектира гърлото.

„Когато то е зачервено, винаги гледам синусите. А тъй като френските лекари искат пациентът да легне, За да видят дали секретът слиза към гърлото, и при мен прегледът протича така“, обяснява пред списание „За жената“ д-р Фурнаджиев, който винаги преглежда болните с апаратура, а не само с поглед в носа, както правят немалко негови колеги.

Когато инфекцията проникне в синусите, имаме синузит, който може да е гноен или негноен. Гнойният върви със запушен нос, ушите може леко да хлътнат и да Заглъхнат. Или в тях да се появи болка. Затова не се учудвайте, ако ви изпишат капки за нос. По евстахиевите тръби капките ще лекуват т.нар. средно ухо.
Като всяко инфекциозно заболяване и това може да премине с висока температура, втрисане, липса на апетит. Независимо дали проблемът е в резултат на грип или на инфекция, добре е да се направи видеозонна диагностика или рентгенова снимка, за да се види има ли синузит.

Синузитът се лекува задължително с антибиотик, капки за нос, за да се отпушат ноздрите и да изтича секретът, антиалергични и антигъбични медикаменти. Първи е антибиотикът – за 7-8 дни по преценка на лекаря. Той трябва да е от рода на сумамед, ципробай, дурацеф, защото оспамокс, ампицилин, азатрил са вече слаби за устойчивите и изменчиви вируси. Следва физиотерапия 7-10 нагревки, след това се вдига имунната система с витамини, минерали, пробиотици. Носи се топла шапка и синузитен проблем може да не се появи вече.

Дори и да не е много приятно и красиво, д-р Фурнаджиев съветва хората със синузит да се секнат и да храчат, За да излиза мръсотията навън. Защото ако носните секрети се гълтат, може да се направи гастрит. 95% от всички инфекции влизат през носоглътката. Инфекцията има четири пътя на движение и може да тръгне към очите, ушите, минингите (минингит) и най-често надолу към ларинкса – ларингит, бронхит, пневмония. Гълтайки тази инфекция, по кръвен път може да се увредят малките стави, бъбреците, яйчниците.

Специалистът обяснява, че ако синузитът не минава, се прави пункция през носа, за да изтече гнойта. И най-тежкият и краен вариант е да се направи операция на синусите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *