Нар

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Punica granatum Lythraceae (сем. Нарови)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Семената, сокът, кората, кората от корените

Отглеждане

Нарът е гъст, студоустойчив широколистен храст или малко дърво, произхождащо от Близкия изток, което вече се култивира по целия свят в регионите с високи температури. Стига до 6 м на височина и има дребни, лъскави листа и фуниевидни, набръчкани оранжево-червени цветове. След опрашване восъчната чашка се раздува и образува познатия жълто-червен до яркочервен плод, съдържащ светли хрупкави семена, оградени от яркорозова пулпа и горчива жълтеникава костилка.

Наровете лесно цъфтят, дават плодове и са силно декоративни. Те са подходящи за засаждане в саксии в зимни градини и дори се отглеждат навън в близост до огряна от слънцето стена при умерен климат и завет. Идеалните условия са много топлина и слънце през лятото, а през зимата – минимум 10 °С, въпреки че растенията понякога понасят и по-ниски температури.

Сортове и видове

Две от най-широко разпространените декоративни разновидности са P. granatum var. папа и P. granatum f. plena, който е с кичести цветове. „Wonderful“ е калифорнийски хибрид с вкусни плодове и сок и е с високо съдържание на антиоксиданти.

Местоположение – Нарът обича слънце и добре дренирана почва. Растенията, отглеждани в саксия, се нуждаят от малко компост или тор с бавно действие.

Размножаване – Засявайте семената през пролетта при температури 20-25 °С или вземайте полузрели резници през лятото.

Грижи – Почиствайте някои леторасли през пролетта, за да добие растението отворен и подреден вид. Нарът, отглеждан в саксия, изисква подхранване всеки месец. При ниски температури през зимата не поливайте растенията.

Болести и вредители – Ако дърветата се отглеждат на закрито, се появяват влакнести въшки Pseudococcus и ларви на кафявопетнистата листозавивачка.

Събиране и съхранение – Берете плодовете, когато узреят и отделяйте семената от кората и от мембраната. Корените се събират през есента и се белят от кората. Корите – на плода и на корените, се сушат и ползват в медицината.

Употреба в медицината

Punica granatum. Използвани части: кората на плода и на корените, плодовият екстракт. В народната медицина се употребяват двата вида кора. Те съдържат токсични алкалоиди, които освобождават организма от чревни паразити и спират репродуктивния им цикъл. Днес обаче се набляга предимно на антиоксидантните и противовъзпалителни вещества в плодовия екстракт.

Проучванията сочат, че екстрактът от нар стимулира имунната система и проявява противоракови и антидиабетни свойства. Не използвайте кората от плода и от корените, освен ако не ви е предписана от квалифициран специалист.

Употреба в кулинарията

Семената на плода се консумират пресни, самостоятелно или в плодови салати и в десерти. Сокът е вкусен и често се смесва с други плодови сокове или се ползва за сорбе и желе. Освен това се вари на сироп, известен като „гренадин“, който се слага в коктейли. Прави се и на меласа (или „дибс руман“) – предпочитана съставка в близкоизточните рецепти.

Любопитно:

Наровете присъстват в стенописи от древноегипетските гробници и по времето на класицизма били символ на плодородието. Съществува теория, че почитаният през вековете плод е бил вероятно „ябълката“, която изкушила Ева в Райската градина.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *