ОЛАНЗАПИН ТЕВА / OLANZAPINE TEVA

Съдържа оланзапин, лактоза монохидрат, хидроксипропилцелулоза, кросповидон (тип A), силициев диоксид, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, свързващи компоненти, оцветители.

olanzaПредназначение

ОЛАНЗАПИН ТЕВА е продукт от групата на антипсихотиците. Препоръчва се при лечение на еуфорични състояния с болестен характер, мании, за овладяване на симптоматиката при шизофрения, тревожност и депресии.

Как се приема

Приемът на ОЛАНЗАПИН ТЕВА е в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от естеството на здравословния проблем и състоянието на пациента. Таблетките се приемат веднъж на ден, по възможност по едно и също време, с вода. Не стривайте и не дъвчете! Приемът на медикамента не е свързан с храненето.

Обичайните дози ОЛАНЗАПИН ТЕВА са от 5 до 20 мг дневно. Не се препоръчва превишаване на дозата, както и самоволно спиране на приема. Прекратяването на лечението с този продукт става по схема, препоръчана от лекаря.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ОЛАНЗАПИН ТЕВА може да предизвика неконтролирани мимики, образуване на съсиреци във вените на долните крайници (наблюдава се зачервяване и оток, придружени с болка), замайване и сънливост, изпотяване, схващане на мускулите.

Има данни за промени в кръвната картина и отклонения в стойностите на липиди, захар и пикочна киселина в кръвта. Регистрирани са оплаквания от смущения в дейността на стомашно-чревния тракт, запек, сухота в устата, намаляване на сексуалното желание, хиперкинезия, нарастващ апетит. Допустими са влияния, причиняващи отоци на крайниците, ставни болки и температура. Познати са ефекти от рода на сънливост, смущения във функциите на отделителната система (невъзможност за задържане на урина или за отделянето й), проблеми със сърдечния ритъм, пожълтяване на кожата и склерите.

При пациенти в старческа възраст с деменция може да се наблюдава влошаване на общото състояние, като се появяват загуба на равновесие и ориентация, незадържане на урина, температура, пневмония до инсулт с летален изход.

Кога НЕ БИВА да се приема

Медикаментът не се прилага за лечение на деца и подрастващи на възраст под 18 години.

Не е подходящ за лица в напреднала възраст, особено ако развиват Паркинсонова болест или деменция.

ОЛАНЗАПИН ТЕВА следва да се избягва при потребители с глаукома или друго сериозно заболяване на зрителния апарат.

Не използвайте този лекарствен продукт при пациенти, преживели инсулт, със заболявания на простатата, черния дроб и/или бъбреците, при чревна непроходимост, заболявания на кръвта или сърдечни страдания.

Не се прилага, ако пациентът е алергичен към някоя от съставките на медикамента.

Бременни и кърмачки не се лекуват с този продукт.

Не шофирайте, ако лечението с ОЛАНЗАПИН ТЕВА ви причинява замайване и сънливост.

Взаимодействие с други медикаменти

По-добре избягвайте паралелния прием на този медикамент с лекарствени продукти от рода на антидепресанти, транквилизатори, сънотворни и за лечение на тревожност.

Водещият лечението ви терапевт трябва да бъде информиран, ако сте на поддържаща терапия при болестта на Паркинсон и се налага прием на ОЛАНЗАПИН. Преценката на лекаря е решаваща за това дали е възможно да приемате този продукт заедно с медикаменти за овладяване на епилепсия, стабилизатор на настроението или антибиотици.
Не е желателна консумация на алкохол през времето, когато приемате ОЛАНЗАПИН ТЕВА.

_

Усреднена цена в аптеките – 9.50 лв за опаковка от 28 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *