Как да се пазим от змии, ако почиваме в бунгало?

Змиите имат продуктивна роля в нашата екосистема, тъй като регулират популацията на паяци, дребни гризачи и насекоми, като ги изяждат.

Но те могат да бъдат нежелани гости в къщи, дворове, градини и най-вече в къмпинги и бунгала на брега на морето. Ако ви предстои почивка на такова място, вземете мерки да обезопасите периметъра от змии.

1. Напълнете една бутилка от мин.вода 1,5 литра с бензин. Когато пристигнете в бунгалото или се настаните в къмпинга, пробийте дупка в капачката на шишето. Направете пълен кръг около бунгалото като пръскате без прекъсване. Правете това 3 пъти в денонощието – например през 8 часа и пръскайте на същото място. Никакви гадини няма да ви безпокоят! ВНИМАНИЕ! Ако се навъртат наоколо пушачи, предупреждавайте ги да не си хвърлят фасовете на това място.

2. За да няма опасност от запалване, можете да изпробвате и друга рецепта. Смесете равни части от нафталин и ситен пясък. Ползвайте ръкавици и маска за лицето. Първо тази смес трябва да затворите в много плътна найлонова торба за два дни, за да се смеси добре миризмата и след това нанесете дебела линия около бунгалото или палатката. Имайте предвид, че дете или животно може да се отрови, ако погълне нафталин.

3. Купете си репелент срещу влечуги. Той може да бъде във форма на ароматизирани с есенции гранули. Използват се специални аромати, които отблъскват влечугите.

Змиите обичат да се крият на места, където могат да се придвижват незабелязано. Затова наоколо не трябва да има занемарени некосени тревни площи или гъсти храсталаци. Змиите не се чувстват комфортно на открито, където могат да бъдат нападнати от хищници като ястреби и соколи. Високите треви предлагат изгодна обстановка за развъждане на щурци, скакалци, мишки и други насекоми и дребни гризачи. Трябва да ги премахнете, защото те привличат змиите.

Въпреки че в България има само 2 най-отровни вида – пепелянка и усойница, не е зле да внимавате, когато се придвижвате например по стръмна камениста пътека към плажа на морския бряг. Защото те могат да изпълзят между краката ви в опит да се скрият и ще ви ухапят, ако случайно ги настъпите. Иначе само ще се уплашите, но и това не е малък стрес!

 

 

Още насекоми и буболечки, които хапят или жилят! – част 2

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *