Научете как се развива детето

Развитието на детето се отнася до способността му да придобива умения, което става през определен етап.

Тези основни етапи са в определена последователност в областта на физическите, емоционалните и умствените способности. Едно дете завършва определен етап на развитие и след това преминава към следващия. Например, то се учи да пълзи преди ходене и тичане. Шестте етапа на развитие на детето започват още при раждането.

Новородено

Между времето на раждане и един месец, новороденото дете проявява движения, които са автоматични. То е в състояние да види обекти, които са в близост до очите му, като лицата на родителите си, да познае някои миризми, да движи главата си от едната страна към другата и плаче, за да посочи своите нужди.

Бебе до 1 година

От три- до шестмесечно дете е в състояние да контролира движенията на главата си и да играе с ръцете си заедно. Едно бебе може да седи без подкрепа, реагира на името си и бърбори между шест и девет месеца или повече. Между девет и дванадесет месеца бебето започва да пълзи и да се изправя с подкрепа. Някои се научават да ходят, а повечето знаят за какво служи гърнето.

Дете от 1 до 3 години

Малките деца на тази възраст показват рутинно поведение, като например преди лягане всяка вечер искат да им разказвате приказка. Това им дава чувство на сигурност и комфорт. Те вече могат да ходят без чужда помощ – отначало тромаво, а после – по-умело. Постепенно се научават да правят скок на място, да задържат молив, да чертаят кръгове, да построят кула от две кубчета – следвате простите указания и използват кратки изречения.

Предучилищна възраст – от 3 до 5 години

Този етап от развитието на детето се характеризира с повишено усъвършенстване на фини двигателни умения, според книгата „Майчинство и кърмене“. В предучилищна възраст може да хвърля топката над главата си, да стои на един крак за 10 секунди или по-дълго, да се грижи за нуждите си в тоалетната и да се облича и обува. С тях вече може да се провеждат по-дълги разговори.

Училищна възраст – 6 – 12 години

Децата на този етап са по-способни, независими и отговорни, според книгата „Развитие на личността през детството и юношеството“. В тази възраст детето има по-големи двигателни умения и започва да развива вторични полови белези. Приятелските взаимоотношения стават важни за учениците и са обикновено с хора от един и същи пол.

Юношеска възраст, пубертет – 13 – 18 години

По време на юношеските години се случват физически, умствени, познавателни и сексуални промени. Момичетата са физически зрели, но момчета все още съзряват. Тийнейджърите развиват своята идентичност и мнение. Те имат притеснения относно външния си вид. Хранителни разстройства могат да се появят в този момент. Юношите развиват интерес към противоположния пол и искат да прекарват повече време с приятелите си и по-малко време с родителите си.

 

Как да научим децата да бъдат учтиви?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *