Комбинация от лекарства лекува рак

FreeDigitalPhotos.netКанибализмът на раковите клетки е най-добрият вариант за лечение на широк спектър от тумори.

Проучване, направено в университета „Вирджиния“ установява, че нова комбинация на лекарства може да предизвика раковите клетки да се самоизяждат без да увреждат околните тъкани. Лечението е доказано ефективно при рак на дебелото черво, черния дроб, белия дроб, гърдата, мозъка и бъбреците, предаде Medicaldaily.com.

Проучването е публикувано в списание  „Molecular Pharmacology” и има за цел да определи дали може да се комбинират лекарствата Сорафениб и Регорафениб, комбинирани с така наречените PI3K/AKT инхибитори за постигане на по-широк, по-изразен ефект при лечението на рак. Съавторът Андрю Поклепович казва в съобщение за медиите , че въпреки необходимостта от по-нататъшни изследвания, настоящите констатации са обещаващи за едно клинично проучване.

„Окуражени сме от факта, че лекарства, използвани в тази терапия или вече са одобрени от FDA (американската комисия по храните и лекарствата) за лечение на някои видове рак, или в момента се изследва в други клинични проучвания”, казва Поклепович пред репортери.

Според изследователите, Сорафениб и Регорафениб атакуват туморния растеж чрез блокиране на производството на ензими, наречени кинази , които играят решаваща роля в разпространението на раковите клетки . По същество новата лекарствена комбинация разширява този ефект чрез добавяне на друг клас кинази инхибитори наричани PI3K/AKT инхибитори. В резултат на това, много ракови клетки „огладняват“ и растежа на тумора спира.

„Знаем, че има определени клетъчни процеси, които често сa нерегулирани в раковите заболявания  и важни за клетъчната пролиферация и оцеляване, но ако се прекрати един от процесите, клетките често могат да компенсират, като се осланят една на друга”, каза главният автор Пол Дент от университета Вирджиния – Massey Cancer Center. „Ние блокираме някои от тези пътища за оцеляване и раковите клетки буквално се самоизяждат в опит да останат живи.”

Изследването представлява поредният опит да се идентифицира нов , надежден метод за действие на лекарства против рак. В подобни изследвания, публикувани по-рано тази година, учени от университета в щата Орегон описват как нов тип нанотехнологии могат да подобрят ефикасността на цитотоксични терапии чрез нагряване на раковите клетки. Надяваме се, че двете изследвания ще помогнат на онколозите и фармацевтичните изследователи да разработят нови методи за лечение на болестта, с която се борят милиони души по света.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.