Броколите имат потенциала да се борят с рака

broccoliНачинът, по който се приготвят броколи и сродните им зеленчуци, може да промени техните потенциални сили за борба с рака, твърдят от medicinenet.com.
Броколи и други кръстоцветни зеленчуци са добър източник на сулфорафан, фитохимикал (естествено срещана растителна съставка), който показва силни противоракови свойства в лабораторни проучвания.

Въпреки това, ензимът мирозиназа в броколите е нужен за образуването на сулфорафан. Ако мирозиназата е унищожена, сулфорафанът не може да се образува.

Изследователите сравняват варени, сготвени с микровълнова печка и задушени броколи и е установено, че броколите на пара приготвени за пет минути, е най-добрият начин да бъде запазен ензимът мирозиназа. Варенето и сготвянето в микровълновата, дори за по – малко от минута, унищожава по – голямата част от въпросния ензим в броколите. Toва твърди Елизабет Джефри, изследовател в университета на Илинойс.

Джефри също така е установила, че ако ядете добре сготвени броколи, все пак можете да предизвикате сулфорафана да се образува чрез добавяне на сурови храни, съдържащи мирозиназа. Участниците в изследването яли броколи, които не съдържали въпросния ензим. Когато някои от тях консумирали и второ ястие със съдържание на мирозиназа, техните нива на сулфорафан в кръвта и урината се повишили в сравнение с участниците, които прескочили второто ястие.

Резултатите са били представени на годишната среща на „Американския институт за ракови изследвания” в Бъдезда, Мериленд. Изводите, представени в медицинските срещи следва да се разглеждат като предварителни, докато не бъдат публикувани в рецензирано списание.

„Синап, репички, рукола, уасаби и други сурови кръстоцветни зеленчуци, като салата от зеле, съдържат мирозиназа и вече знаем, че това може да поднови образуването на сулфорафан, така че можете да ги включите в менюто си, ако те вече не присъстват там“, казва Джефри като заключение за пресата на института.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *