Каква трябва да бъде храната за мозъка?

За да работите с оптимална „мощност“, съсредоточени и концентрирани, нахранете пълноценно мозъка

 

храна мозък

Яжте повече семчести плодове, ако имате проблеми с концентрацията. Това оплакване издава дефицит на желязо, а ценният микроелемент се съдържа в голямо количество в малините, къпините, боровинките. Сьомгата също помага за по-лесното съсредоточаване благодарение на органичната киселина кератин.

Банани за закуска? Добър избор! Те не само засищат, но действат благотворно и на нервната система. Съдържащата се в тях аминокиселина триптофан елиминира стреса и стимулира мисловната дейност. Подобен ефект имат и бобовите растения, към които спадат грах, фасул, леща, соя. Те засилват издръжливостта при нервно напрежение и влияят положително на умствената работа. Мюслите със сушени плодове и ядки също са прекрасна сутрешна, а и междинна закуска. Не се лишавайте от нея, ако ви предстоят изпити или важни срещи през деня. Мюслите снабдяват мозъка с достатъчно глюкоза – основната суровина, която смазва механизма на мисловната дейност.

В случай че още на обяд се чувствате непродуктивни, вяли и леко раздразнителни, хапнете 2-3 плодчета киви. „Косматият“ плод е пълен с витамин С, който захранва мозъка и подобрява концентрацията.

Ако сте затрупани с работа цял ден, а умората притваря очите ви, хапнете шепа орехови ядки. Те съдържат витамин В9, който действа ободряващо. Освежаващ ефект имат и ягодите, богати на витамин С колкото лимоните и портокалите.

Стресът, продължителният учебен процес и изнурителният интелектуален труд изтощават нервната система. За да устоите на атаките срещу нея, хапнете тиквени семки. Те гонят усещането за разконцентрираност и напрежение благодарение на голямо количество витамини от групата В, а също и на куп минерали и микроелементи.

Съдържащите се в чушките каротиноиди имат свойството да стимулират мисловната дейност. Тези зеленчуци са богати и на фитохимикали, известни със способността си да пазят здравето в отлично състояние. Фитохимикали плюс магнезий и белтъчини съдържа и черният шоколад. Той е мощно гориво за умствената дейност. Наслаждавайте му се, като избирате шоколад с по-голямо съдържание на какао. Но хапвайте с мярка, тъй като какаото е богато и на мазнини, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *