Витамин Е е един от най-важните антиоксиданти

Повечето диети с понижен прием на мазнини не могат да осигурят необходимото количество от този важен антиоксидант, който предпазва от опас­ните свободни радикали и намалява рис­ка от сърдечносъдови заболявания, рак и други здравословни проблеми. За да се извлече максимална полза от антиоксидантните му свойства, някои експерти препоръчват прием от 250 до 500 мг дневно. Препоръчителната доза в ЕС е 10 мг дневно. Някои видове добавки съ­държат натурален витамин Е (D-алфа токоферол), а други – синтетичния вари­ант (Dl-алфа токоферол). Организмът усвоява по-добре натуралната форма. Производителите на синтетичната ком­пенсират това, като увеличават съдържа­нието на витамина в добавката. Синте­тичният вариант обикновено е по-евтин.

 

Витамин Е и сърдечносъдовите заболявания

Ако страдате от сърдечносъдово заболяване, при лечението си не размитайте единствено на витамин Е. Ранни проучвания сочат, че приемът на витамин Е може да намали риска от тези заболявания. При по-ново изследване сред 9500 души с атеросклероза се оказа, че ползата от него е почти нулева. Все пак той би могъл да предот­врати донякъде тези заболявания или да забави развитието им при прием в по-ранен стадий. Ако искате да се предпазите от сърдечно­съдови заболявания, по-добре спортувайте редовно, следете теглото си, хранете се здравословно и спрете цигарите, ако пушите.

 

*** Според изследванията дневният прием на 100-400 IU (70-270 мг) витамин Е може да предотврати развитието на катаракта и някои видове рак и да засили имунната система на хората над 60 години.

 Витамините и красотата

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *