Хранителен режим за контрол на кръвното налягане

Кръвното налягане представлява силата на напрежението, което кръвта оказва върху стените на артериите, докато циркулира из тялото.

Високото кръвно наля­гане, или хипертония, се нарича още „мълчалив убиец“, тъй като симптомите се появяват едва когато вече са налице достатъчно поражения. Статистически по­гледнато, за високо кръвно налягане става дума, когато в два различни случая са регистрирани показатели от поне 140 (систолично)/90 (диастолично) налягане.

Рискови фактори

В повечето случаи причината е неизвестна и тук става дума за първична (есенциална) хипертония. Сред рисковите фактори са наднормено тегло, тютюнопу­шене, ^пол (мъжки), расова принадлежност (афроамериканци), фамилна обремененост, стрес и хранителен режим с високо съдържание на натрий.

Храната на помощ

За успешен контрол на кръвното налягане учените препоръчват придържане към разнообразен хранителен режим с ниско съдържание на наситени мазни­ни и богат на пълнозърнести и нискомаслени млечни продукти. Огромен брой полезни вещества като калций, влакнини, магнезий, калий и витамин С, които могат значително да понижат кръвното налягане, се срещат в редица вкусни и питателни храни.

Полезните за сърцето мононенаситени мазнини и омега-3 мастни кисели­ни понижават кръвното налягане и учените препоръчват тяхната консумация. Вредните наситени мазнини и трансмазнини запушват артериите и водят до по­качване на кръвното налягане. Те се срещат основно в храните с животински произход и преработените продукти.

Според изследванията умерените количества белтъчини, особено с растителен произход, са свързани с поддържането на нормално кръвно налягане. Варива­та, соевите и зърнените продукти са богати на белтъци и не съдържат наситени мазнини.

Смята се, че аргининът – аминокиселина, градивен елемент на белтъчините, помага при хипертония, тъй като повишава нивата на азотен оксид, който съдейства за разширяването на кръвоносните съдове. Ядките, рибата и млечните продукти осигуряват щедри количества аргинин.

Специалистите препоръчват и широк кръг от фитохимикали. Епиде­миологичните данни сочат, че хранителният режим, богат на флавоноиди (включващ много плодове и зеленчуци), поддържа кръвното налягане в здравословните граници. Учените смятат, че флавоноидите отпускат кръвоносните съдове и понижават налягането на кръвта.

Според клиничните данни серните съединения в чесъна и лука подпомагат разширяването на кръвоносните съдове и по този начин намалят както диастоличното, така и систоличното налягане.

 

продължение…

 

 

Кои са причините за сърдечно-съдовите заболявания?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *