Защо е важно да изследвате тиреостимулиращия хормон?

Едно навременно изследване може да стопира развитието на опасните заболявания

Изследването на щитовидните хормони и на тиреостимулиращия хормон е важно не само за диагностицирането на заболявания, свързани с дейността на щитовидната жлеза, но и за проследяване на тяхното лечение, отбелязва д-р Крумова пред вестник „Всичко за семейството“. Като следи нивото на Т8Н и на П4 и ГО,ендокринологът се ориентира дали назначената от него терапия действа и в каква степен.

Във фиша, който клиничните лаборанти дават на пациентите, наред с резултатите от изследването, са изписани и референтните стойности (т.е. нормата). У нас при отделните лаборатории те са вече уеднаквени, разликите са незначителни.

• Нормално е TSH да бъде между 0,25 и 4,20 mIU/L (мини международни единици на литър).
Ф FT4 трябва да бъде 12-22 pmol/1 (пикомола на литър).

• FT3 трябва да е в границите на 3,54-6,47 pmol/1.

Освен тези хормони в определени случаи се налага да се изследват и антителата аТРО и aTG, по-популярни като ТАТ и МАТ. Чрез тях се установява например едно доста зачестило напоследък у нас заболяване – автоимунен тиреоидит на Хашимото.

При него щитовидните хормони и тиреостимулиращият хормон могат да бъдат в норма. И само антителата дават сигнал за наличието му.

В годишните профилактични прегледи не са предвидени изследвания за функцията на щитовидната жлеза. Общопрактикуващият лекар издава направление за тях само когато пациентът има съответните оплаквания. Здравната каса поема изследването на TSH и на един щитовиден хормон. Но като се има предвид, че в периода на менопаузата заболяванията на щитовидната жлеза зачестяват при жените, дори и да няма оплаквания, е добре човек да провери дали щитовидната му жлеза е “ в час“. Защото много хора не обръщат внимание на симптомите: рязко отслабване или напълняване, за-дъхване, обилно изпотяване, обща слабост, шум в ушите, студени крайници, отслабена памет…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *