Фитнес за всички възрасти

Интервю с Таня СтояноваФитнес инструктор

–          Подходящ ли е фитнесът за всички възрасти?

–          Да, фитнесът е подходящ за всички възрасти. В нашите зали има достатъчно подготвени хора, които могат да консултират както съвсем млади­те, така и тези в по-напреднала възраст.

–          Кои са най-подходящите упражнения за хо­рата в по-зряла възраст?

–          Хората в по-зряла възраст трябва да правят по­вече аеробни натоварвания.Това ще им помогне за повишаване на общия тонус и ще ги предпази от сърдечно-съдови проблеми. Аеробиката е до­бра и против стреса. Също така не трябва да се забравят и упражненията за отделните мускулни групи. За хората, които водят заседнал живот, е добре да правят упражнения за гръбна и корем­на мускулатура, защото отпуснатата мускулатура на гърба и корема води до травми на гръбнач­ният стълб и травми на вътрешните органи. До­бре е, и да се правят упражнения за крайниците. Това, че се движим по цял ден, ходим, ставаме, сядаме и т.н., не е достатъчно, за да бъдат муску­лите стимулирани по един определен начин и да ни служат добре. Друго важно нещо е да правим упражнения за разстягане – това ще ни помог­не да нямаме проблеми с опорно-двигателния апарат.

–          Какви са целите при тази възрастова група?

–          Има няколко типа хора: Едни от тях никога не са спортували и настъпва момент в живота, когато усещат, че всичко ги затруднява. Те идват, за да повдигнат тонуса си и да се чувстват добре. Има и такива, чиято цел е да свалят килограми, а има и такива, които са спортували цял живот и искат да поддържат форма.

–          Колко често е добре да се тренира?

–          Най-добрият вариант е три пъти седмично. Но това зависи и от човека, от това дали спортът е цел в живота му, от дълго време ли тренира, или сега започва да се занимава. Може да се спортува и ежедневно, като се редуват различ­ни видове тренировки, а може и по-малко от три пъти, но тогава няма да е така ефикасно. Колкото по-често се спортува, толкова и по-бързи ще са резултатите.

–          Има две противоречиви мнения относно това, дали трябва да се пие вода по време на тренировка – вие какво препоръчвате?

–          Когато тренировката е аеробна, с по-голяма интензивност, пиенето на вода не е препоръ­чително. По-добре е предварително да сме до­ставили на организма си достатъчно течности и след приключването на тренировката отново да пием. Да се пие по време на натоварвания на мускулатурата не е проблем. Изобщо вода тряб­ва да се пие по много, през целия ден и е хубаво да е със стайна температура, за да може се усвои от тялото. Докато се затопли, студената вода черпи от енергията на организма ни.

–          Колко време трябва да мине между хранене­то и тренировката?

–          Правилата са следните: не трябва да се тренира веднага след като сме се наяли. Трябва да е из­минал поне един час. А след тренировка обик­новено не изпитваме глад. Но добре е незабавно да изпием нещо, което ще възстанови силата на мускулите. Яденето може да изчака половин- един час.

–          Кои са най-честите травми, които се получа­ват по време на тренировка?

–          Независимо дали ще се натоварваме силово, или ще правим аеробни упражнения трябва да сме загрели тялото. Без значение в коя част на деня започваме тренировката, трябва да си раздви­жим добре ставите. Неправилното използване на уредите и непреценяването на тежестта, ко­ято сме способни да вдигнем, също може да до­веде до травми. Затова е необходимо да се търси компетентното мнение на инструктор.

–          Какво е вашето мнение за приемането на ви­тамини и хранителни добавки?

–          Витамини, бих казала, че е задължително да приемаме, защото средата, в която живеем и храната, която ядем, ни лишават от голяма част от необходимите ни витамини и минерали. При­емането на хранителни добавки зависи от кон­кретните цели. Ако искаме да свалим килограми, приемането на определени хранителни добавки би ни помогнало; както пък други хранителните добавки биха способствали за по-кратко време да качим мускулна маса.

–          Можете ли да ни кажете някои прости прави­ла за поддържане на добра форма?

–          На първо място това е балансираното хранене. Всеки човек трябва да поддържа определени килограми, които са най-подходящи за неговата структура, така че да се чувства удобно в тялото си. Другото правило е задължително да се спор­тува и то постоянно, без да търсим извинения. С напредването на възрастта резултатите идват все по-бавно и трудно, затова трябва да сме мно­го упорити. Важна е и връзката между тялото и психиката – всеки трябва да си даде сметка, че колкото тялото е по-здраво и стегнато, толкова и мисълта е по-бистра и по-бърза.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *