Какво да правим, когато лекарствата не смъкват кръвното?

Имам следния въпрос. Как да се лекува жена на 70 години, която има проблем с кръвното налягане от 1999г. Терапията от 2 месеца е  третенсиф 2.5 ml сутрин и физиотенс 0.4 ml вечер. При стойности 160/70 чувства парене в главата и стягане в областта на сърцето. Сънят е неспокоен – кошмарен. Дайте мнение за терапията?

Кремена ВАСИЛЕВА, Стара Загора

Ако систолното кръвно налягане продължава да е в тези стойности, значи не е достатъчна тази терапия. Трябва да се направят изследвания за евентуално повишена кръвна захар и/или повишени масти /холестерол и т.н/. Повечето възрастни хора имат лош сън и кошмари и затова старостта не е хубаво нещо. Трябва да се намери индивидуален подход по отношение време за лягане, спане през деня, хранителен режим, час на вечеря и мн. др. Всичките тези неща имат много важно значение за спокойния нощен сън. Стягането в сърдечната област може да се дължи и на повишеното кръвно. Ако продължи трябва да се консултирайте с кардиолог, който ще неправи необходимите изследвания за отхвърляне или потвърждаване на исхемична болест на сърцето.

Доц. Христо Деянов – Lekuva.net, 02/5812625, приема обаждания в 9.00 всяка сутрин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *